Ο Φίλης βάζει… κόφτη στην Παιδεία
04/06/2016 11:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Φίλης βάζει… κόφτη στην Παιδεία

Το «κατά φύσιν» επανέρχεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου, καθώς ο Νίκος Φίλης αποφάσισε να κόψει μία διδακτική ώρα από τα Αρχαία Ελληνικά. Χωρίς βέβαια να προσθέτει μία ώρα στη Νεοελληνική Γλώσσα, παρά το γεγονός ότι η ένσταση του υπουργού εστίαζε στην άνιση από θέμα ωρών διδασκαλία των δύο μαθημάτων στη Μέση Εκπαίδευση.

Και οι εκπτώσεις συνεχίζονται μέσα στο καλοκαίρι καθώς το «νέο» Γυμνάσιο του Σεπτεμβρίου θα έχει πλέον 32 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως αντί 35 που ισχύει μέχρι τώρα. Παράλληλα, τα μαθήματα στη Μέση Εκπαίδευση θα χωριστούν σε κύρια και δευτερεύοντα, με τα δεύτερα να μην εξετάζονται. Στα κύρια μαθήματα όμως, εκτός από τα Μαθηματικά και τη Γλώσσα, δεν είναι γνωστό ποια άλλα θα ενταχθούν.

Δύο τετράμηνα αντί τριών τριμήνων θα ισχύσουν από το νέο σχολικό έτος ενώ η περιγραφική αξιολόγηση που κατά καιρούς έχει αναφέρει ο υπουργός θα ξεκινήσει πιλοτικά σε κάποια σχολεία. Δεν θα συνοδεύεται όμως από βαθμό, γεγονός που έχει θορυβήσει αρκετούς εκπαιδευτικούς για την επιτυχία της εφαρμογής αυτού του συστήματος.

Το… μαχαίρι

Τα παραπάνω ανέφερε σε συνάντηση που είχε με την ΟΛΜΕ ο υπουργός Παιδείας. Οπως σχολίασαν μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, η αμηχανία της ηγεσίας κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων ήταν έκδηλη καθώς οι αλλαγές δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για τρεις λιγότερες διδακτικές ώρες, όμως εκτός από τα Αρχαία δεν ανέφερε από ποια άλλα μαθήματα θα κόψει ώρες.

Το «πρότζεκτ» που υπάρχει ως ξεχωριστό μάθημα στο Γυμνάσιο φαίνεται ότι είναι αυτό που θα «χαθεί» από το ωρολόγιο πρόγραμμα, με τις σκέψεις των αρμοδίων να τείνουν να το εντάξουν στα μαθήματα. Κάποιοι βέβαια κάνουν λόγο ουσιαστικά για κατάργηση αυτής της δράσης.

Ακόμα κι έτσι, όμως, στις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου παραμένει μία ώρα (το πρότζεκτ διδάσκεται μία ώρα και όχι δύο όπως στη Γ’ Γυμνασίου) που θα πρέπει να κοπεί. Τα Θρησκευτικά, όπως είναι φυσικό, θεωρούνται ο «πιο αδύναμος κρίκος» του ωρολόγιου προγράμματος, χωρίς όμως να έχει τοποθετηθεί ο κ. Φίλης για μείωση των ωρών διδασκαλίας.

eleftherostypos.gr