«Ντελιβεράς» 78 πυροκροτητών από κατάληψη σε κατάληψη ο Αφγανός που συνελήφθη
30/01/2018 11:53
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ντελιβεράς» 78 πυροκροτητών από κατάληψη σε κατάληψη ο Αφγανός που συνελήφθη

«Μετακόμιση»… 78 πυροκροτητών από κατάληψη σε κατάληψη εκτιμούν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας πως έκανε ο Αφγανός, φερόμενος «μεταφορέας» υλικών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών.

Το γεγονός ότι ο συλληφθείς ήταν «ρακένδυτος» και δηλώνει άστεγος οι αστυνομικοί θεωρούν πως είναι αληθές και εκτιμούν ότι ενδεχομένως χρησιμοποιείτο από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου ως «delivery» ύποπτων υλικών έναντι αμοιβής, χωρίς ίσως ο ίδιος να γνωρίζει τι μεταφέρει, αλλά να ξέρει τον «συνωμοτικό» τρόπο κινήσεων σε περίπτωση σύλληψής του.

Ο Αφγανός τηρεί σκληρή στάση στις ερωτήσεις των αστυνομικών. Αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για τους πυροκροτητές που μετέφερε, όπως επίσης ποιος τους έδωσε, από πού τους παρέλαβε και ποιος ήταν ο προορισμός του. Η έρευνα των στελεχών του αντιτρομοκρατικού επιτελείου για τα επίμαχα σημεία παραλαβής και προορισμού του, κυρίως σε περιοχές των Μεσογείων και του κέντρου της Αθήνας, δεν απέδωσε καρπούς για πιθανό κρησφύγετο στο οποίο διέμενε.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το γεγονός πως ο Αφγανός είχε στην κατοχή του έγγραφο χορήγησης ασύλου, το οποίο είχε υποβάλει στην Ξάνθη στις 10 Ιανουαρίου 2017, όπως αποκάλυψε το CNN Greece. Δεν είχε στην κατοχή του κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο και φυσικά ούτε κινητό τηλέφωνο, πιθανόν για λόγους ασφαλείας.

Στο επίσημο έγγραφο φαίνεται να έχει δηλώσει, ως στοιχεία ταυτότητας, όνομα AHMADI και επίθετο NASIR και ημερομηνία γέννησης την 11η Νοεμβρίου 1998, δηλαδή… 19 χρόνων, παρότι εμφανισιακά φαίνεται περίπου 30 ετών. Από τα αρχεία των αστυνομικών υπηρεσιών προέκυψε ότι έχει σημανθεί τουλάχιστον άλλες τέσσερις φορές για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, καθώς ήταν παράνομα στη χώρα, δηλώνοντας διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας και έτη γεννήσεως. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ασχολούνται με την υπόθεση εκτιμούν ότι η έρευνα για τις δραστηριότητες του Αφγανού θα φέρει αποτέλεσμα αλλά θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι στο σακίδιο πλάτης που είχε στην κατοχή του, εκτός από τους 78 κοινούς πυροκροτητές, βρέθηκαν επίσης δύο φιαλίδια βουτανίου των 190 gr, από τα οποία το ένα ήταν τοποθετημένο σε καμινέτο, δύο τεμάχια βραδύκαυστο πυραγωγό φυτίλι, δύο αναπτήρες και ένα στουπί. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και οδηγήθηκε στον κ. εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.

Την έρευνα για τη δράση του Αφγανού ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, με άμεση την «αντίδραση» του αντιεξουσιαστικού χώρου και συγκεκριμένα της Συνέλευσης Κατειλημμένων Προσφυγικών (ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ), η οποία έσπευσε να αναρτήσει ανακοίνωση σε ιστοσελίδα που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πριν περίπου ένα μισάωρο και ενώ είχαμε περιφρούρηση γειτονιάς έγινε προσαγωγή συντρόφου 19χρονου αλλοδαπού του οποίου δεν γνωρίζουμε πολλά στοιχεία (επίθετο). Αυτή την στιγμή μάλλον τον πάνε στην ΓΑΔΑ ή στο τμήμα Αμπελοκήπων. Υπάρχει κόσμος στο στέκι».

eleftherostypos.gr