Νόμιμη η κράτηση του Τούρκου αξιωματικού, λέει ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου
16/01/2018 12:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νόμιμη η κράτηση του Τούρκου αξιωματικού, λέει ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου

Για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά και προστασίας του ίδιου, επικύρωσε ως νόμιμη την απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών με την οποία επιβλήθηκε εκ νέου κράτηση στον Τούρκο αξιωματικό-πιλότο του ελικοπτέρου, ο πρόεδρος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Η υπόθεση έφτασε στον δικαστή αυτεπαγγέλτως μετά την προσωρινή διαταγή που "πάγωσε" το άσυλο το οποίο του είχε χορηγηθεί από τη δευτεροβάθμια Επιτροπή. Κι ενώ οι συνήγοροι του πιλότου χαρακτήρισαν παράνομη και αυθαίρετη την κράτηση του στη χθεσινή ακρόασή τους από τον πρόεδρο υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου, η απόφαση με ένα σκεπτικό 4 σελίδων απορρίπτει αυτά τα επιχειρήματα: "Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ο αλλοδαπός παραμένει στη χώρα με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει σε αυτόν η χορήγηση ασύλου. Βρίσκεται σε καθεστώς του αιτούντος ασύλου", αναφέρει.

Όχι απομάκρυνση όχι εναλλακτική κράτηση

Ο δικαστής κάνει μνεία της αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα έκδοσής του στην Τουρκία αλλά και στην απαγόρευση "εξαναγκασμένης" απομάκρυνσής του από τη χώρα: "εφόσον δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή του από τη χώρα καθώς ο αλλοδαπός προστατεύεται από τις δικαστικές αποφάσεις, δεν παραβιάζεται το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ... Η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά για τη Διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια", αναφέρει ο πρόεδρος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο οποίος απορρίπτει και την εναλλακτική "λύση"της υποχρεωτικής διαμονής του Τούρκου σε συγκεκριμένη κατοικία και υπό αστυνομική επιτήρηση, με το σκεπτικό ότι "η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης".

Παραδοχή

Πάντως υπάρχει μια αναφορά στην απόφαση, η οποία δρομολογεί εξελίξεις καθώς υπογραμμίζει πως δεν έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο κράτησης που είναι το 18μηνο. Κι αυτό γιατί το 18μηνο θα λήξει σταδιακά για όλους του Τούρκους αξιωματικούς στο τέλος του μήνα, συνεπώς θα πρέπει σταδιακά να αφεθούν ελεύθεροι.

capital.gr