Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Λέσβου
18/06/2017 00:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Λέσβου

Σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, σημειώθηκε στις 10.50 το βράδυ του Σαββάτου στον θαλάσσιο χώρο 31 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Μυτηλίνης ή σε απόσταση 256 χιλιομέτρων ανατολικά- βορειοανατολικά της Αθήνας.

Ο σεισμός εντάσσεται στο πλαίσιο της φυσιολογικής μετασεισμικής ακολουθίας του ισχυρού σεισμού της περασμένης Δευτέρας. Πρόκειται για την ισχυρότερη από τότε, μετασεισμική δόνηση με το ίδιο περίπου, επίκεντρο.

Ακολούθησαν πάντα με το ίδιο επίκεντρο, τρεις σεισμικές δονήσεις στα 3, 3,2 και 3,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου που είναι επικεφαλής του Συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πρόσφατης σεισμικής διεργασίας, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Όπως μεταδίδει και το skai.gr, τα πρώτα 45 λεπτά μετά τη δόνηση δεν έχει γίνει καμία κλήση στην Πυροσβεστική ή την Αστυνομία για τραυματισμούς ή εγκλωβισμένους. Παρά ταύτα, πολλοί κάτοικοι βγήκαν τρέχοντας από τα σπίτια τους και βρίσκονται σε δρόμους ή πλατείες, με δεδομένο ότι η δόνηση έρχεται έξι ημέρες μετά τα 6,1 Ρίχτερ που χτύπησαν το νησί τη Δευτέρα, προκαλώντας το θάνατο μίας γυναίκας και σοβαρές ζημιές σε πολλά παλιά σπίτια του νησιού.

Να σημειωθεί, πάντως, πως όπως είπε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Λέσβου και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), οι σεισμολόγοι ανέμεναν έναν σεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ. ''Ευχόμαστε, όσο και να φαίνεται παράδοξο, να γένει ένας νέος σεισμός της τάξης των 5,5 με 5,6 Ρίχτερ, ώστε να βεβαιωθούμε και επισήμως ότι είμαστε σε μια διαδικασία εκτόνωσης. Ο σεισμός αυτός θα είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τον αρχικό σεισμό και σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσει τις ίδιες καταστρεπτικές συνέπειες, γιατί θα είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερος σε ενέργεια".

"Είναι ο μετασεισμός που περιμέναμε, αυτός των 5,2 Ρίχτερ", είπε, άλλωστε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτιτούτου. "Μαζί με τον μετασεισμό 4,6 που σημειώθηκε στις 6.40 το πρωί του Σαββάτου πιστεύουμε οτι η ενέργεια εκτονώθηκε και τα πράγματα θα πάνε τώρα ομαλά", πρόσθεσε ο Γ. Χουλιάρας.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ