Νέα ένταση μεταξύ μεταναστών και προσφύγων στον Πειραιά
10/04/2016 23:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα ένταση μεταξύ μεταναστών και προσφύγων στον Πειραιά

Νωρίτερα νέα ένταση με μικροσυμπλοκές μεταξύ μεταναστών και προσφύγων προκλήθηκε στην πύλη Ε-2 στο λιμάνι του Πειραιά, χωρίς μέχρι στιγμής να αναφερθούν τραυματισμοί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ένταση προκλήθηκε μεταξύ Σύρων και Αφγανών στη διάρκεια διανομής φαγητού ενώ τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από επέμβαση του λιμενικού. Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις από το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά.


Περίπου 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες αυτή τη στιγμή στο λιμάνι
Περίπου 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες, φιλοξενούνται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ 349 άτομα αναχώρησαν σήμερα με πούλμαν για το κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα.

Το βράδυ, αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος», χωρίς να έχει ανακοινωθεί πόσους μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρει. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας σχολιάζοντας σήμερα δημοσιεύματα του Τύπου που καλλιεργούν ανησυχίες σχετικά με την ενδεχόμενη μεταφορά προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου, είπε ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και ότι γίνει, θα γίνει στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού σχεδιασμού.

«Όλοι, όμως, οφείλουμε να κατανοούμε, ότι πρόκειται για εθνικό σχεδιασμό κρίσιμης σημασίας, στον οποίο όλοι καλούμαστε να συμβάλουμε θετικά και δημιουργικά. Γιατί αυτό απαιτεί ο στόχος της ψύχραιμης και ανθρώπινης διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος, με ταυτόχρονη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ομαλότητας» τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας.

Στο μεταξύ, την ανάγκη να υπάρξει και νέο σχεδιασμός από την κυβέρνηση στο θέμα που αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς μετά και το κλείσιμο των συνόρων επισήμανε σε σημερινές του δηλώσεις, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. Είπε ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν γρήγορα και νέοι χώροι ανοιχτοί φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη διασπορά σε όλη την επικράτεια και να επιλεγούν και άλλα λιμάνια εκτός του Πειραιά, προκειμένου να υπάρξει μια ίση διασπορά των μεταναστών και των προσφύγων προς τα κέντρα φιλοξενίας.

Σχολιάζοντας αντιδράσεις που κατά περιόδους έχουν προκληθεί για το θέμα από τοπικές αρχές είπε ότι αν κάποιοι επιλέγουν να αποδράσουν από τις εξελίξεις ή να τις προσπεράσουν, αυτό που θα συμβεί με βεβαιότητα είναι ότι θα έρθει και θα σε βρει το ίδιο το πρόβλημα με τους δικούς του όρους. Αναφορικά με το λιμάνι του Πειραιά είπε ότι από σημείο διέλευσης έχει γίνει πλέον χώρος αναγκαστικής παραμονής των προσφύγων και μεταναστών και όλοι οι φορείς της πόλης και εθελοντές ομόφωνα πέρα από πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές έχουν υποστηρίξει με κάθε τρόπο την ανάγκη της αντιμετώπισης των αναγκών με πέντε μονάδες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εξασφαλισμένη σίτιση 4.000 ατόμων καθημερινώς, χωρίς την κρατική βοήθεια και υποστήριξη.

Φτάνει και το "Νήσος Μύκονος" με άλλους 403
Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει στις 11:55 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος", μεταφέροντας 403 μετανάστες και πρόσφυγες από τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 28 άτομα από τη Μυτιλήνη, 128 από τη Χίο και 247 από τη Σάμο.

Αύριο το πρωί αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά άλλα δύο πλοία χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής πόσους μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρουν. Πρόκειται για το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2.

e-typos.com/gr