Νέα δήλωση Φίλη μετά τις «πενταροδεκάρες»: «Δυστυχώς αυτοπαγιδευτήκαμε» με τον ΦΠΑ
21/10/2015 18:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα δήλωση Φίλη μετά τις «πενταροδεκάρες»: «Δυστυχώς αυτοπαγιδευτήκαμε» με τον ΦΠΑ

«Δυστυχώς αυτοπαγιδευτήκαμε» δήλωσε αναφερόμενος στην επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι συντελεστές που ανακοινώθηκαν αποδίδουν ετησίως 100 εκατομμύρια ευρώ.

Νωρίτερα πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Παιδείας είχε χαρακτηρίσει «πενταροδεκάρες» την επιβάρυνση των γονέων από τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία.

«Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 5% ή του 13%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» υπογράμμισε για το 13%.

«Δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία που τα παιδιά τους τα στέλνουν στα δημόσια σχολεία, αφορά πολλές οικογένειες... συζήτηση πρέπει να γίνει και για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας. «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Για τον ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση, το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις και δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όσον αφορά τον μηδενικό συντελεστή σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και για αυτόν το λόγο δεν επιβάλλεται φόρος.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Οπούντιος Λοκρός avatar
  Οπούντιος Λοκρός 21/10/2015 15:08:11

  Έτσι και αλλιώς δεν αντέχει σε καμία κριτική.
  Σε ένα θέμα γνωστό εδώ και 3 μήνες.
  Σε ένα θέμα που έγινε αντικείμενο προεκλογικής μάχης.
  Σε ένα θέμα που εταίροι – τοκογλύφοι και φίλοι ξεκαθάρισαν ότι ήταν επιλογή των τσιπροκαμέννων και μόνο.
  Σε ένα θέμα δηλαδή που ξεψαχνίστηκε εξαντλητικά και που η απόδοσή του αναλογικά είναι μικρή.
  Έρχεται ο υπουργός και δηλώνει ότι “Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως “.
  Κύριε υπουργέ τα ΑΦΜ των οικογενειών είναι γνωστά, γιατί δεν χτενίζετε την βάση του ΤΑΧΙΣ ώστε να τεκμηριώσετε τους ισχυρισμούς σας.
  Αν δεν γνωρίζετε πως γίνετε αυτό ρωτήστε ένα οποιονδήποτε αυτοδίδακτο κομπιουτερά, μήπως όμως το κάνατε ήδη και τα αποτελέσματα δεν βολεύουν ?
  Μήπως φανεί δηλαδή ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι οικογένειες αυτές είναι χαμηλού εισοδήματος ?
  ¨Όπως έλεγε κάποτε και ο πρωθυπουργός σας “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.