Ναρκωτικά και βία στη φαβέλα του Ελληνικού
26/05/2016 20:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ναρκωτικά και βία στη φαβέλα του Ελληνικού

Η ώρα είναι 21.00 και το σκοτάδι αγριεύει το σκηνικό στον καταυλισμό του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Στο γήπεδο μπέιζμπολ, που βρίσκεται πίσω από την αίθουσα αφίξεων, ξυπόλητα παιδάκια παίζουν μπάλα. Λίγες δεκάδες μέτρα πίσω τους περίπου 40 μετανάστες σκύβουν και προσεύχονται στον Αλλάχ. Δίπλα σε ταλαιπωρημένους πρόσφυγες συναντάς ύποπτες ομάδες νεαρών που μπαίνουν και βγαίνουν στον καταυλισμό χωρίς να γνωρίζει κανείς την ταυτότητά τους.


Στη «μικρή πολιτεία» του Ελληνικού πρόσφυγες και μετανάστες συνήθισαν να ζουν σε μια δομή φιλοξενίας με περισσότερες «ελευθερίες» απ’ ό,τι μπορεί να αντέξει. Ο «Ε.Τ.» ξεναγήθηκε με τη βοήθεια Αφγανών που μιλάνε αγγλικά ένα βράδυ στις σχεδόν εγκαταλελειμμένες δομές του παλιού αεροδρομίου. Αρκετοί από τους πρόσφυγες είναι αναστατωμένοι. Και αυτό γιατί μόλις λίγα 24ωρα πριν, το περασμένο Σάββατο, μια Ιρανή μητέρα κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι τρεις Αφγανοί επιχείρησαν να παρενοχλήσουν σεξουαλικά το 14χρονο παιδί της. Το περιστατικό έμεινε στο σκοτάδι, ενώ οι φερόμενοι ως δράστες δεν συνελήφθησαν ποτέ. Και αυτό γιατί, όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να περάσουν χειροπέδες σε δύο από τους Αφγανούς, περίπου 100 ομοεθνείς τους αντέδρασαν παίρνοντας ουσιαστικά μέσα από τα χέρια των ενστόλων τους υπόπτους.

Οι μόλις 12 αστυνομικοί σε κάθε βάρδια -παρά το φιλότιμο και την προσπάθειά τους- είναι αδύνατον να ελέγξουν έναν καταυλισμό 4.000 ανθρώπων. «Οποιος έχει λεφτά εδώ πέρα μπορεί να βρει ναρκωτικά», είναι η φράση που ψιθυρίζεται στον καταυλισμό. Αστυνομικές πηγές με καλή πληροφόρηση αναφέρουν ότι οι «ύποπτοι» για τη διακίνηση είναι μια ομάδα περίπου 30 Μαροκινών και Αλγερινών. Παράλληλα, εισαγγελική έρευνα έχει διαταχθεί για τη διερεύνηση καταγγελιών για φαινόμενα πορνείας.

eleftherostypos.gr