Μείωση έως 43% στις τιμές των εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ
22/12/2015 10:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μείωση έως 43% στις τιμές των εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ

«Ψαλίδι» στις τιμές -η μείωση μεσοσταθμικά φθάνει στο 43% για τις 51 εξετάσεις που απορροφούν το 80% της δαπάνης- των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, προβλέπει υπουργική απόφαση η οποία υπεγράφη εσπευσμένα χθες, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί μετά από δύο μήνες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων που θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά πρωτόκολλα, real time έλεγχο των παραπεμπτικών και δικαιότερο σύστημα εκπτώσεων (rebate όγκου).

Απόφαση

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη (σε 302 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του), μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%.

Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet- scan.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, «η απόφαση αυτή ελήφθη υπό την πίεση της εκπλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης και είναι αποτέλεσμα μιας ανεξήγητης επιμονής των Θεσμών αποκλειστικά και μόνο στη μείωση των τιμών ως μηχανισμού ελέγχου του κόστους».

Το υπουργείο Υγείας, πάντως, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις των παρόχων, ανακοίνωσε χθες ότι «η κυβέρνηση θα προσπαθήσει σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα κάνει διαχειρίσιμη αυτή τη μείωση των τιμών» με τους παρακάτω τρόπους:

• Ομαλοποιώντας τη ροή των πληρωμών προς τους ιδιώτες παρόχους.

• Παρεμβαίνοντας στην προκλητή ζήτηση με παρεμβάσεις όπως κατευθυντήριες οδηγίες, διαγνωστικά πρωτόκολλα κ.ά.).

• Κατανέμοντας με δικαιότερο τρόπο τις εκπτώσεις επί της δαπάνης (rebate).

• Δίνοντας κίνητρα για την προώθηση συνεταιριστικών σχημάτων στον χώρο των διαγνωστικών εργαστηρίων. «Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας στην προμήθεια των αντιδραστηρίων και θα ενισχύεται η βιωσιμότητά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Καταλήγοντας το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι από τη ρύθμιση αυτή μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση στις τιμές των εξετάσεων και ξεκαθαρίζει ότι «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τα δημόσια διαγνωστικά εργαστήρια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και να ενισχύσει τη δυνατότητα του ΕΣΥ να καλύπτει τις εργαστηριακές εξετάσεις του πληθυσμού».

Επίσχεση εργασίας

Στο μεταξύ, από 1ης Ιανουαρίου δεν θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι γιατροί, σε περίπτωση μη έκδοσης του ΦΕΚ της παράτασης των συμβάσεων εντός του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, απλή παράταση με απόφαση Δ.Σ. του Οργανισμού δεν είναι αποδεκτή, ηθικά και νομικά, και θα υποχρεώσει την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ σε κήρυξη επίσχεσης εργασίας με τον Οργανισμό.

Παράλληλα, η Ένωση θα προχωρήσει σε ομαδική κατάθεση ατομικών αγωγών κατά του ΕΟΠΥΥ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και του υπολειπόμενου 10% των επισκέψεων / πράξεων / εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούν από το 2012. Σημειώνεται ότι μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων εκτιμάται στα 250 εκατ.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.