Μειώνεται στο μισό το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
19/12/2017 12:19
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μειώνεται στο μισό το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Εντός της εβδομάδας, πιθανόν και σήμερα αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τα κριτήρια και το ποσό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Με δεδομένη τη μνημονιακή υποχρέωση για περιορισμό του σχετικού κονδυλίου στο μισό, δηλαδή από τα 116 εκατομμύρια ευρώ στα 58, το υπουργείο Οικονομικών εξέτασε μια σειρά από λύσεις προκειμένου να γίνει αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο που προκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι ο περιορισμός στο μισό του ποσού της επιδότησης ανά λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο θα λάβουν το επίδομα όλοι οι φορολογούμενοι που πληρούν τα περυσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά το ποσό που θα λάβουν θα είναι κατά 50% μειωμένο σε σχέση με όσα έλαβαν πέρυσι. Πέρυσι έλαβαν το επίπεδο περίπου 550.000 νοικοκυριά.

Με βάση την παραπάνω αλλαγή, δηλαδή τη μείωση του ποσού της επιδότησης ανά λίτρο, τα πιο σημαντικά στοιχεία για το φετινό επίδομα θέρμανσης θα είναι τα εξής:

-το ποσό της ανά λίτρο επιδότησης μειώνεται από τα 0,25 ευρώ σε 0,125 ευρώ

-το επίδομα δικαιούνται τα νοικοκυριά με συνολικό ετήσιο εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης έως 12.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο, έως 20.000 ευρώ για τον έγγαμο φορολογούμενο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης και έως 22.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Για τις οικογένειες με προστατευόμενα μέλη το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

-το όριο ακίνητης περιουσίας για τη λήψη του επιδόματος είναι έως 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τον άγαμο φορολογούμενο και έως 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης.

-το συνολικό ετήσιο επίδομα διαμορφώνεται με βάση τον νομό που διαμένει το νοικοκυριό, το μέγεθος του νοικοκυριού και την επιφάνεια της κατοικίας. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και διαφέρει μεταξύ τους η επιδοτούμενη ποσότητα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κατοικίας. Για παράδειγμα, στην Κρήτη επιδοτούνται 5 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας, ενώ στην Φλώρινα επιδοτούνται 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κατοικίας. Για παράδειγμα το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 50 ευρώ για ένα νοικοκυριό άγαμου φορολογούμενου που διαμένει στην Κρήτη σε κατοικία 80 τετραγωνικών (επιδοτούνται 5 λίτρα ανά τετραγωνικό) έως και 312,5 ευρώ για ένα νοικοκυριό έγγαμων που διαμένει σε κατοικία 100 τετραγωνικών στη Φλώρινα (25 λίτρα ανά τετραγωνικό).

-οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του Taxisnet για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, όταν ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα πλατφόρμα στο δικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

capital.gr