Με αποπομπή από τη Σένγκεν απειλούν την Ελλάδα
02/12/2015 20:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με αποπομπή από τη Σένγκεν απειλούν την Ελλάδα

Απογοητευμένες από την ελληνική απροθυμία να αναλάβει δράση για τους πρόσφυγες, οι Βρυξέλλες στέλνουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα, απειλώντας την με αποπομπή από τη ζώνη Σένγκεν! Η Ελλάδα έχει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για να βελτιώσει τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ειδάλλως κινδυνεύει να χάσει την ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times που επικαλείται ανώνυμα υπουργούς και αξιωματούχους της ΕΕ.

Η απειλή να αναστείλουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στη συμφωνία των ανοικτών συνόρων της Σένγκεν έχει μεταφερθεί επανειλημμένα στην Αθήνα, γράφουν οι FT. Τελευταία φορά μάλιστα αυτό συνέβη αυτή την εβδομάδα από τον Ζαν Άσελμπορν, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, το οποίο κατέχει την προεδρία της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες είναι απογοητευμένες από την απροθυμία της Αθήνας να δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια για τις παραμεθόριες περιοχές, όπου υπάρχει μεγάλη εισροή μεταναστών, καθώς και για τη βελτίωση του συστήματος καταγραφής των προσφύγων.

Οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αναμένεται να επαναλάβουν ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα εν όψει της συνόδου των ηγετών της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την εφαρμογή "hotspots " -των ευρωπαϊκών κέντρων υποδοχής για τους πρόσφυγες - στην Ελλάδα και την Ιταλία. Παρά τη λήξη της προθεσμίας στις 30 Νοεμβρίου, μόνο ένα hotspot έχει συσταθεί σε κάθε μία από τις δύο χώρες.

politico.eu

Γεροβασίλη: Διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί εξόδου από Σέγκεν

Αναληθείς χαρακτηρίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη , με δήλωσή της, τις αναφορές για έξοδο της Ελλάδας από τη Σέγκεν και κατηγορεί ευρωπαϊκούς κύκλους για δημιουργία εχθρικού κλίματος προς την χώρα μας:

"Στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης - των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση 8 κρατών-μελών ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων.

Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις. "

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ελενα Κανελλοπούλου avatar
  Ελενα Κανελλοπούλου 02/12/2015 14:38:56

  Όπως έγραψα και σε χθεσινοβραδινό σχόλιο μου ο Καγκελάριος της Αυστρίας είπε ότι συμφωνήθηκε η από κοινού με τη Τουρκία "φύλαξη" των θαλάσσιων συνόρων (τον λύκο τυροκόμο...) .Τώρα μας απειλούν και με έξωση από την Σένγκεν .Το επόμενο βήμα ποιο είναι ; Η προσάρτησή μας από τη Τουρκία και μετατροπή μας σε επαρχία της; .Πόσο ακριβά θα πληρώσει η χώρα το πείραμα της "πρώτης φοράς αριστερά " ;

 2. Παράξενος avatar
  Παράξενος 02/12/2015 15:59:39

  Αναμενόμενη εξέλιξη. Ένας λαός που δεν ενδιαφέρεται να φυλάει τα σύνορα της χώρας του δεν έχει θέση δίπλα στα οργανωμένα κράτη παρά μόνο ως υποζύγιο.

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 02/12/2015 18:23:12

  Λογική εξέλιξη και θα το πάνε μέχρι το τέλος. Έχουν τεράστιο πρόβλημα στις χώρες τους από τις αντιδράσεις του κόσμου με το προσφυγικό και κατά βάθος όλοι ξέρουν ότι το πρόβλημα είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα του Τσίπρα. Αλίμονό μας.

 4. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 03/12/2015 10:02:18

  Η Σέγκεν δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Είναι σα να λέμε θα βγάλουμε νόμο ο ήλιος να είναι ροζ. Εμ δεν είναι ροζ...


  Η συνθήκη Σέγκεν ορίζει ότι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ μόνο με ταυτότητα, χωρις διαβατήριο, βίζα και άλλες διατυπώσεις.

  Έτσι πιθανή έξοδος της Ελλάδος θα σήμαινε ότι οι έλληνες θα χρειαζόμαστε διαβατήριο για να πάμε στην ΕΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΗΝ ΡΟΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, αφού αυτοί έτσι κι αλλιώς δεν πληρούν ούτε τώρα τις ελάχιστες προύποθλεσεις της Σέγκεν. Είναι τελείως παράνομοι έτσι κι αλλιώς.

  Παράδειγμα: Η βόρεια αφρική είναι εκτός Σέγκεν. Παρόλα αυτά στέλνει μετανάστες στην Ιταλία.

  Το νόημα: Μόνο με βία μπορεί να σταματήσει το κύμα μετανάστευσης. Θα βάλουν πολυβόλα σε φράχτες για να πυροβολούν? Σεγκεν ξε σέγκεν δεν έχει κανένα νόημα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.