Με 26 γραμμάρια ηρωίνης ισόβια, με δύο τόνους πόσο;
31/07/2016 14:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με 26 γραμμάρια ηρωίνης ισόβια, με δύο τόνους πόσο;

Noor One : Σκανδαλωδώς αστεία είναι (σε σχέση με το κατηγορητήριο) τα αδικήματα που τελικά χρεώθηκαν στους υπευθύνους

Η νομοθεσία περί ναρκωτικών στην Ελλάδα έχει υποστεί πολλές μετατροπές, με τελευταία αυτή του 2013. Κατά κοινή ομολογία, μετά την ψήφιση αυτής της τελευταίας νομοθετικής πρωτοβουλίας η πιο σημαντική και σοβαρή υπόθεση που έφτασε στο εδώλιο είναι αυτή της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το δεξαμενόπλοιο «Noor One». Πρόκειται, άλλωστε, για μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που εντοπίστηκε έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και με τη βοήθεια της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών (DEA), η οποία, μάλιστα, συνεχίζει να παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον την υπόθεση!


Η πρόσφατη ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής των κατηγορουμένων προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά προχώρησε στην αθώωση της πλειονότητας των κατηγορουμένων, δεν... είδε στο εδώλιο τον αρχηγό και τους χρηματοδότες του φορτίου, ενώ έριξε στα μαλακά και τους περισσότερους καταδικασθέντες -εκτός από πέντε από τους συνολικά 32 (!)-, κηρύσσοντάς τους αθώους για την πλειονότητα των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνταν και καταδικάζοντάς τους για... σκανδαλωδώς αστεία (σε σχέση με το αρχικό κατηγορητήριο) αδικήματα. Κι όλα αυτά σε μία υπόθεση την οποία έχουν σημαδέψει οι θάνατοι εννέα ανθρώπων αλλά και οι απειλές και οι πιέσεις σε δικαστές, με πιο πρόσφατη την επίθεση -πριν από μερικά 24ώρα- με παγιδευμένο δέμα σε βάρος του εφέτη Πειραιά που συμμετέχει στη σύνθεση του δικαστηρίου, αλλά και την επίσκεψη «φουσκωτών» που φέρεται ότι δέχθηκε η εισαγγελέας της έδρας Μαρία Τρουπή.

Πλέον, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην προσεχή Τρίτη, όταν το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές των καταδικασθένων και θα αποφασίσει εάν οι εφέσεις τους θα έχουν αναστέλλουσα δύναμη. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι δικαστές, έχοντας στα χέρια τους μια τόσο σοβαρή υπόθεση, θα πρέπει να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους, ειδικά από τη στιγμή που στους καταδικασθέντες δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. «Εστω και στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της δίκης πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη, ειδικά σε μία τέτοια υπόθεση μεταφοράς τόσο μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, η οποία, εάν δεν είχε εντοπιστεί, θα οδηγούσε στο θάνατο τόσους ανθρώπους, ιδίως νέους!» τονίζουν οι ίδιοι νομικοί κύκλοι.

*Τι συμβαίνει, όμως, στα ελληνικά δικαστήρια στην πλειονότητα των υποθέσεων ναρκωτικών;

Δυστυχώς, όπως επισημαίνουν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» γνώστες του πώς λειτουργούν τα ελληνικά δικαστήρια, πολλές φορές ο απλός χρήστης τυγχάνει αυστηρότερης μεταχείρισης από τη Δικαιοσύνη. Τον Σεπτέμβριο του 2015, μάλιστα, η ολομέλεια του Αρείου Πάγου με μια ιστορική απόφασή της προχώρησε στην αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπόρους ναρκωτικών, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να επιβάλλεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε όσους εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών αξίας άνω των 75.000 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Πρόκειται για απόφαση-οδηγό για όλα τα δικαστήρια της χώρας. Πολλές φορές, ωστόσο, όπως συνέβη με την υπόθεση του «Noor One», μπορεί κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στη μεταφορά μιας τόσο μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών να πέφτουν στα...μαλακά σε σχέση με την ποινική αντιμετώπιση που έχουν κατηγορούμενοι για πολύ μικρότερες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

*Στα τέλη του περασμένου μήνα, δικαστήριο της Κρήτης καταδίκασε 44χρονο, ο οποίος είχε συλληφθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου έχοντας στη βαλίτσα του έξι κιλά ακατέργαστη ινδική κάνναβη. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 11 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ χωρίς αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

*Τον Φεβρουάριο του 2013, σωφρονιστικός υπάλληλος καταδικάζεται από το Μονομελές Εφετείο Πατρών σε κάθειρξη 16 ετών για αγορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών με σκοπό τη διακίνηση. Ο σωφρονιστικός είχε συλληφθεί το 2012 στο Ρίο και σε έρευνες που είχαν γίνει στο σπίτι και το αυτοκίνητό του είχαν βρεθεί 120 γραμμάρια ηρωίνης.

*Τον Δεκέμβριο του 2015, ένας 52χρονος καταδικάστηκε σε ποινή καθείρξεως 13,5 ετών γιατί η Αστυνομία είχε εντοπίσει στην αυλή του 39 δενδρύλλια. Οι ισχυρισμοί του 52χρονου ότι καλλιεργούσε μόνος του στην αυλή του σπιτιού του δενδρύλλια κάνναβης για να ικανοποιεί τις ανάγκες του ως τοξικομανής, αλλά και για να παρασκευάζει χασισέλαιο, το οποίο άλειφε σε ψωμί, και επίσης ότι τα φύλλα τους τα έβαζε στις σαλάτες για προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, δεν έγιναν πιστευτοί και οδηγήθηκε στη φυλακή για τα 39 δενδρύλλια!

Η τραγική περίπτωση (το 2009) στη Λέσβο

*Μία από τις πιο τραγικές περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στα δικαστικά χρονικά της χώρας πάντως, η οποία έρχεται στη μνήμη όλων που παρακολουθούν την ποινική μεταχείριση των εξαρτημένων χρηστών ναρκωτικών ουσιών, είναι αυτή της Μαριάνθης Πατσέλη, η οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για εμπορία ναρκωτικών, παρά την ιατρικά τεκμηριωμένη τοξικομανία της.

H Μαριάνθη Πατσελή, η οποία έχει πρωτοστατήσει σε κινήσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, συνελήφθη στη Μυτιλήνη τον Ιούνιο του 2009 με την κατηγορία ότι έδωσε 12 και 14 γραμμάρια ηρωίνης σε δύο γυναίκες! Το δικαστήριο την καταδίκασε στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 σε ισόβια κάθειρξη ως έμπορο ναρκωτικών, χωρίς να αναγνωριστεί η τοξικομανία της, παρά την ύπαρξη των σχετικών πραγματογνωμοσυνών.

dimokratianews.gr