Μαζικές καταλήψεις για εγκατάσταση χιλιάδων μεταναστών στα Εξάρχεια
19/08/2016 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαζικές καταλήψεις για εγκατάσταση χιλιάδων μεταναστών στα Εξάρχεια

Φόβους μαζικών καταλήψεων σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και ξενοδοχεία της Αθήνας με την ταυτόχρονη εγκατάσταση τουλάχιστον 4.000 προσφύγων και μεταναστών εκφράζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι εμφανίζονται άτολμοι να τις αποτρέψουν μετά τα όσα ακολούθησαν τις αστυνομικές επιχειρήσεις «αδειάσματος» των κατειλημμένων χώρων της Θεσσαλονίκης.

Εκείνες οι προσαγωγές είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, αναγκάζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, σαν άλλος… Γιάννης Πανούσης, να εκφράσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί!

Παρότι τα αστυνομικά σχέδια για την εκκένωση των χώρων που βρίσκονται ήδη σε κατάληψη ήταν στα «σκαριά» προς υλοποίηση, οι αλλεπάλληλες κομματικές αντιδράσεις και η σειρά πύρινων επιθέσεων σε εκκλησιαστικούς στόχους ανέκοψαν την όποια πολιτική απόφαση εφαρμογής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο χώροι, στο Μαρούσι και το Αιγάλεω, -παρότι οι δικαστικές αρχές τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν στείλει σειρά εγγράφων στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για την εκκένωσή τους, μετά από προσφυγές των ιδιοκτητών- εξακολουθούν να είναι κατειλημμένοι, καθώς δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση της αστυνομίας, σε βαθμό που κινδυνεύει να μπει στη θέση του «κατηγορουμένου».

Αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας και τα Εξάρχεια βρίσκονται υπό κατάληψη τουλάχιστον 15 κτίρια, στα οποία έχουν καταλύσει περίπου 1.500 άτομα, με τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να εκφράζουν την ανησυχία τους, πως αν συνεχιστεί η κυβερνητική ανοχή, τα κτίρια υπό κατάληψη θα γίνουν τουλάχιστον 100 τους χειμερινούς μήνες με τον αριθμό των καταληψιών πολλαπλάσιο. «Πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά, το Ελληνικό, το Σχιστό βρίσκονται σε στάδιο αυτόβουλης “μετεγκατάστασης” σε εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας» επισημαίνει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πολύ πρόσφατα, στις 27 Ιουλίου, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης είχε διακρίνει αυτή την πρόθεση και είχε εκφράσει την αντίθεσή του μετά την κατάληψη του νοσοκομείου Πατησίων, τονίζοντας ότι ο δήμος δεν πρόκειται να ανεχθεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε ιστορικά κτίριά του. Ανακοίνωσε, επίσης, την πρόθεσή του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά -όπως έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις- περιμένοντας «επιτέλους να δω ποια θα είναι η αντίδραση της Πολιτείας» όπως ανέφερε.

Ο κ. Καμίνης που κατήγγειλε ότι έως τώρα δεν έχει αντιδράσει «κανείς και κυρίως το υπουργείο, που έχει και την ευθύνη», επισήμανε ότι οι συνθήκες σε αυτά τα κτίρια είναι άθλιες. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν αξίζουν αυτή την τύχη αλλά ούτε και η πόλη αυτή την υποβάθμιση και αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση» υπογράμμισε, ενώ επανέλαβε ότι «ο Δήμος Αθηναίων δεσμεύεται ότι μπορεί να φιλοξενήσει οποιονδήποτε πρόσφυγα έχει ανάγκη. Αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με ευθύνη, με οργάνωση και με μέθοδο».

eleftherostypos.gr