«Κραυγή αγωνίας» από τα νησιά
02/08/2016 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κραυγή αγωνίας» από τα νησιά

Βουλιάζουν τα ελληνικά νησιά από πρόσφυγες και μετανάστες με τους τοπικούς φορείς να εκπέμπουν SOS καθώς,όπως υποστηρίζουν, οι φιλοξενούντες στα hot spot είναι υπερδιπλάσιοι από τις θέσεις φιλοξενίας. «Και ένας ακόμη να έρθει, δεν χωράει», είπε χαρακτηριστικά η περιφερειάρχης Χριστίνα Καλογήρου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ ζήτησε άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών. Μάλιστα επισήμανε ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, οι αφίξεις σχεδόν πενταπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Την έντονη ανησυχία του εκφράζει και ο δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο δήμαρχος Κω επισημαίνει ότι η Κως έκανε μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στον τουρισμό της, καταφέρνοντας να μειώσει τις απώλειες. Όπως αναφέρει «θα ήταν καταστροφικό, σε αυτή τη φάση, που εμείς τουλάχιστον συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες, να αντιμετωπίσουμε ξανά ένα ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό ρεύμα».

«Τα νησιά μας, που είναι ο πλέον ευαίσθητος εθνικός χώρος, δεν μπορούν να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών, όπως θέλουν κάποιοι. Γιατί αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, που τα σύνορα είναι κλειστά και όλες σχεδόν οι χώρες δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και στα νησιά μας», αναφέρει. Όπως ανακοίνωσε χθες το Λιμενικό, σε διάστημα μίας εβδομάδας (25 Ιουλίου-1 Αυγούστου), σε επτά περιπτώσεις διασώθηκαν συνολικά 310 πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, σε 57.115 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στην Αττική βρίσκονται 10.205, στη νότια Ελλάδα 252 και στη βόρεια 22.450. Σε θέσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ φιλοξενούνται 7.296 άνθρωποι, σε μη οργανωμένες δομές 3.070, ενώ εκτιμάται πως εκτός δομών φιλοξενίας μένουν 2.150 άτομα. Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η επιχείρηση για την προκαταγραφή αιτημάτων διεθνούς προστασίας στην ηπειρωτική Ελλάδα,. Όπως ανακοίνωσε χθες η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου τα αιτήματα καταγράφηκαν μέσω προσωρινών ειδικών κέντρων που δημιουργήθηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό.

imerisia.gr