Κούρδος εκζητούμενος στο Συμβούλιο Εφετών: "Ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας"
30/01/2018 19:13
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κούρδος εκζητούμενος στο Συμβούλιο Εφετών: "Ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας"

Σε μια συγκλονιστική κατάθεση ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών προχώρησε ο Ντοκάν Μεμέτ, ένας από τους 9 Κούρδους που είχαν συλληφθεί μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στον Νέο Κόσμο και στην Καλλιθέα, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η συζήτηση για τον δεύτερο Κούρδο, που είχε επίσης προσδιοριστεί για σήμερα, αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων του, για τις 6 Φεβρουαρίου.

Ο Μεμέτ σηκώθηκε μπροστά στους δικαστές και απευθυνόμενος προς το δικαστήριο, εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά, ζήτησε από τους δικαστές, όχι να τον λυπηθούν, αλλά να αποδώσουν δικαιοσύνη. Προκειμένου μάλιστα να δείξει τι έχει υποστεί στη γείτονα, έβγαλε και έδειξε στους δικαστές το γυάλινο μάτι του."Πέρασα 20 χρόνια από τη ζωή μου στις φυλακές της Τουρκίας. Έχω μαζέψει κομμάτια των συμφοιτητών μου όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο. Έριξαν βόμβες . 7 συμφοιτητές μου κομματιάστηκαν. Γιατί; Ζητάγαμε την ελευθερία της χώρας μας. Το 2015 στο Ντιγιάρμπακιρ έγιναν τα ίδια με το Πολυτεχνείο εδώ. Μπορείτε να κατηγορήσετε εκείνους τους φοιτητές σας; Πριν το 2000 είχα δύο μάτια, τώρα έχω ένα. Έχω ακόμα κομμάτια βόμβας στο κορμί μου. Όταν ήμουν στη φυλακή, άνθρωποι τότε από το ίδιο κελί δολοφονήθηκαν δίπλα μου. Όπως αντισταθήκατε στους Γερμανούς, σε ένα φασιστικό καθεστώς, έτσι κι εμείς κάνουμε τώρα", είπε, συγκρίνοντας τον Ερντογάν με τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο, σημειώνοντας πως η μόνη διαφορά τους είναι στα ρούχα, καθώς "ο πρώτος φόραγε στρατιωτική στολή".

Ο Χίτλερ

Τον Ντοκάν Μεμέτ εκζητούν οι Τούρκοι, προκειμένου να εκτίσει ποινή 3 ετώνπου του έχει επιβληθεί από τις Αρχές της γείτονος, για υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Μάρτυρες που κατέθεσαν υπέρ του - μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης - υποστήριξαν ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους, για τα πιστεύω του. Όπως είπε ο ίδιος, "αγαπάω τη χώρα και τον λαό μου, αλλά λόγω των διώξεων και του ότι κινδύνευε η ζωή μου αναγκάστηκα να φύγω το 2011. Πήγα στη Γαλλία και εκεί αναγνωρίστηκα ως πολιτικός πρόσφυγας. Αγωνίστηκα και στη Γαλλία κατά του φασιστικού καθεστώτος ως δημοσιογράφος, μέσω άρθρων, διαλέξεων. Ήρθα στην Ελλάδα το 2013-2014. Δεν θέλω να σας προκαλέσω λύπη, αλλά απαιτώ δικαιοσύνη από εσάς. Υπάρχουν δυο δρόμοι μπροστά σας. Η θα υπακούσετε στις προσταγές του φασιστικού κόμματος ή θα αποδείξετε ότι είστε παιδιά αυτών που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού. Ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας".

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως της Έδρας.

capital.gr