Κοινή δήλωση των 8 Τούρκων στρατιωτικών: Από ικέτες, οιονεί όμηροι – Τι ζητούν
10/01/2018 19:38
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοινή δήλωση των 8 Τούρκων στρατιωτικών: Από ικέτες, οιονεί όμηροι – Τι ζητούν

Τη θέση τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις διατυπώνουν σε κοινή δήλωση που απέστειλαν στην εφημερίδα «Καθημερινή» οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Στη δήλωση τους που γίνεται μέσω των δικηγόρων τους, Χρίστου Μυλωνόπουλου και Όμηρου Ζέλιου, οι οκτώ σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «έχουν κάθε διάθεση να δείξουν κατανόηση στη συνθετότητα του προβλήματός τους καθώς και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές με στόχο να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί αυτοί και οι οικογένειές τους».

Παράλληλα, χαρακτηρίζεται ως παράνομη η εκ νέου σύλληψη του ενός εκ των οκτώ, μετά την αναίρεση που άσκησε η κυβέρνηση στην απόφαση για παροχή ασύλου, ενώ υπογραμμίζεται πως «μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αφού σταδιακά καθίστανται από «ικέτες», οιονεί «όμηροι»».

Ολόκληρη η δήλωση:

«Η πρόσφατη απόφαση της εκ νέου κράτησης του ενός εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών είναι προφανώς παράνομη για πολλαπλούς λόγους, όπως άλλωστε και αυτή των υπολοίπων 7.

Παρά ταύτα και οι 8 έχουν κάθε διάθεση να δείξουν κατανόηση στη συνθετότητα του προβλήματός τους, καθώς και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές με στόχο να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί αυτοί και οι οικογένειές τους.

Δυστυχώς όμως, διάφοροι φόβοι που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν, φαίνεται να επιβεβαιώνονται, ιδιαιτέρως μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αφού σταδιακά καθίστανται από «ικέτες», οιονεί «όμηροι».

Επισημαίνουν, για μια ακόμα φορά, ότι είναι αθώοι -κάτι το οποίο άλλωστε έχει κριθεί παρεμπιπτόντως και από τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ο οποίος τόνισε ότι οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν ήταν παντελώς αόριστες και αθεμελίωτες- ενώ επαναλαμβάνουν ότι έχουν στοχοποιηθεί εξαιτίας μιας κακής συγκυρίας και όχι βάσει στοιχείων.

Λυπούνται που η περιπέτειά τους γίνεται αντικείμενο πολιτικών και διπλωματικών αντιπαραθέσεων και στις δύο χώρες, παρά το γεγονός ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτές των υπολοίπων συναδέλφων τους Αξιωματικών του ΝΑΤΟ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη».

eleftherostypos.gr