Κλείνουν οριστικά τα σύνορα για τους πρόσφυγες - Θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για να τα βγάλει πέρα μόνη της
06/03/2016 00:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κλείνουν οριστικά τα σύνορα για τους πρόσφυγες - Θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για να τα βγάλει πέρα μόνη της

Εάν πρόκειται για αληθινό σχέδιο τότε η Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει μια δραματική στιγμή για την ιστορία της Ευρώπης. Η αυστριακή εφημερίδα DerStandard υποστηρίζει ότι έχει δει το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου στο οποίο θα αναφέρεται ότι η «Οδός των Δυτικών Βαλκανίων» θα κλείσει άμεσα κι ότι θα δοθεί η απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για τον αριθμό των μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στη χώρα.

«Στην Ελλάδα θα δοθεί η μέγιστη βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», με γρήγορη κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο.«Στην Ελλάδα θα δοθεί η μέγιστη βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή»

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας, θα υπάρξει συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία, για τους μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη ασύλου. Παράλληλα, θα ζητηθεί από την Τουρκία η άμεση και εποικοδομητική συμμετοχή της στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στο Αιγαίο.

Η συμφωνία αυτή, που θα έχει τη μορφή συμφωνητικού μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Μέχρι τότε ο συντονισμός θα γίνεται σε διμερές επίπεδο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Τέλος, το προσχέδιο αναφέρει ότι θα ενισχυθεί η παρουσία της Frontex στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της θα είναι ο έλεγχος της εύρυθμης λειτουργίας των hotspots, όπου οι πρόσφυγες θα καταγράφονται και στη συνέχεια θα προετοιμάζονται για την μετεγκατάσταση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, για τις οποίες αναφέρει ότι μέχρι την 1η Απριλίου θα πρέπει να κάνουν περισσότερα απ' όσα έχουν δεσμευτεί αυτή τη στιγμή.

Συμμετοχή στη διαδικασία θα έχει και η Europol, η οποία θα αναλάβει την εξάρθρωση του λαθρεμπορίου.
Η πρόοδος του σχεδίου θα εξεταστεί ξανά στην επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου.

imerisia.gr