Μακέτα που έχει κατατεθεί από τη Lamda Development στο πλαίσιο της ανάπλασης των 6.000 στρεμμάτων
Μακέτα που έχει κατατεθεί από τη Lamda Development στο πλαίσιο της ανάπλασης των 6.000 στρεμμάτων
14/12/2015 19:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταυλισμός μεταναστών στο μεγαλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης

To μεγαλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης, το «χρυσό» ακίνητο της Ελλάδας που θα μεταμορφωνόταν σε τουριτισκό προορισμό υψηλής ποιότητας, ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο καθώς και κέντρο αναψυχής στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της χώρας κινδυνεύει να μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών. Τη δημιουργία του κέντρου σε παλιές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, προωθεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Για το παραπάνω σχέδιο ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δημάρχους του νότιου τομέα Αττικής, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε σήμερα με τον πρόεδρο και μέλη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ωστόσο, ερωτήματα δημιουργεί το γεγονός ότι από τη μια γίνονται συνεννοήσεις για να προχωρήσει η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού και να υλοποιηθεί μια επένδυση που θα μπορούσε να φτάσει τα 8 δισ. ευρώ και να ανοίξει περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας, κι από την άλλη προχωρά το σχέδιο δημιουργίας ενός τεράστιου καταυλισμού προσφύγων. Ενός καταυλισμού που είναι δύσκολο να αδειάσει ποτέ αφού οι μεταναστευτικές ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Καταυλισμός μεταναστών στο μεγαλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια περίπου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το Ελληνικό με τίμημα πάνω από 900 εκατ. ευρώ που έδωσε κοινοπραξία με επικεφαλής της Lamda Development. Ολο αυτό το διάστημα η διαδικασία έχει «παγώσει» και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποχώρησης των επενδυτών αν δεν «ξεκολλήσει» εντός του 2016.

Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου, Ελληνικού- Αργυρούπολης και Αλίμου, ο δήμαρχος Γαλατσίου, καθώς και εκπρόσωποι των δημάρχων Κω, Ρόδου και Σάμου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, πρόσφυγες και μετανάστες θα φιλοξενούνται στα εγκαταλειμμένα υπόστεγα (τολ) της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα συζητηθούν αύριο το πρωί σε νέα συνάντηση του υπουργού με τους δημάρχους Γλυφάδας, Ελληνικού- Αργυρούπολης και Αλίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε, εξάλλου, από κοινού η συγκρότηση επιτροπής, που θα αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου και της ΚΕΔΕ και θα συζητάει τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν. «Η επιτροπή θα βοηθήσει στον προγραμματισμό των έκτακτων καταστάσεων», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, και συμπλήρωσε: «Είχαμε μια συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον δήμαρχο Αθηνών και άλλους δημάρχους. Κατά την άποψή μου υπήρξε μια γόνιμη συζήτηση, υπήρξαν και αντιπαραθέσεις, κατά την άποψή μου χωρίς νόημα».

Για γόνιμη συζήτηση έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και προειδοποίησε για «περαιτέρω κινήσεις» από την ΚΕΔΕ, «γιατί και οι κοινωνίες μας θα πρέπει να είναι ασφαλείς και όλοι οι άνθρωποι που έρχονται στην πατρίδα μας θα πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια».

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο που δεν είναι πλήρως αποδεκτό από τους δήμους του νότιου τομέα, όπως επίσης δεν υπήρξαν απαντήσεις αν υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση μεταναστών τι θα συμβεί και πώς θα αντιμετωπιστεί. Θεωρώ ότι οι νέοι χώροι θα πρέπει να διαμοιραστούν», επισήμανε ο κ. Πατούλης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα είναι ντροπή να χρησιμοποιούνται γιατί τους πλήρωσε πολλά λεφτά ο ελληνικός λαός, και τα χρωστάμε ακόμα».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ζήτησε «συνεννόηση και όχι αντιπαράθεση και η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι μπροστά σε αυτή την κατάσταση και όπου μπορεί να προτείνει λύσεις, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει και τις μεταξύ μας απόψεις να συνθέσουμε και με την κεντρική εξουσία να βρούμε κοινό βηματισμό».

«Εξέφρασα τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες μου στα σημεία που έπρεπε να θίξω. Στο Ελληνικό, στο πρώην αεροδρόμιο, ο λαός περιμένει κάποια στιγμή να δει εργοτάξιο, μπουλντόζες, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ζωή και πολιτισμό και οτιδήποτε άλλο είναι μακριά από αυτό το σχέδιο όχι απλά μας βρίσκει αρνητικούς, μας βρίσκει πλέον σε θέσεις μάχης», επισήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε απολύτως καμία έκπτωση σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Ζητάμε να υπάρξουν όλες εκείνες οι πρόνοιες που θα διασφαλίσουν ότι συνολικά και στην όποια προσπάθεια γίνει, δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στις τοπικές κοινωνίες. Μέχρι τώρα αυτό δεν έχει γίνει», υπογράμμισε με τη σειρά του ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, τόνισε ότι το σχέδιο προωθείται «ερήμην μας και εν αγνοία μας. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι πρόκειται να γίνει στο Ελληνικό, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση».

Σε διαφορετική κατεύθυνση ήταν η σύντομη δήλωση του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος είπε ότι «προτιμώ να κοιμάμαι με παράπονα, παρά με τύψεις», ωστόσο διευκρίνισε ότι στις 16 Δεκεμβρίου θα αδειάσει το γήπεδο Τάε Κβον Ντο προκειμένου να φιλοξενήσει αγώνες.

Ο εκπρόσωπος του δήμου Κω, δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Κανταρζής, δήλωσε ότι «ως τοπική κοινωνία είμαστε εξεγερμένοι». «Είμαστε ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας και αυτή τη στιγμή προσπαθούν κάποιοι να τον χαρακτηρίσουν ως πύλη εισόδου για τα επόμενα χρόνια. Εγώ θα ζητήσω να αποχαρακτηρίσουμε την Κω και από εκεί και πέρα όλοι μαζί να κάτσουμε να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις ροές των προσφύγων και μεταναστών», παρατήρησε. Ερωτώμενος για τη δημιουργία κέντρου ταυτοποίησης (hot spot) στην Κω, ο κ. Κανταρτζής είπε χαρακτηριστικά ότι «αν θέλουν να το κάνουν στην Κω θα πρέπει να στείλουν τουλάχιστον δέκα διμοιρίες ΜΑΤ για να δείρουν το μισό πληθυσμό της Κω. Είναι εξεγερμένο το μισό νησί».

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 14/12/2015 20:48:00

  Ρε παιδιά, συγγνώμη το Ελληνικό δεν το έχουμε πουλήσει ως κράτος; Πώς στο καλό πάμε και συμπεριφερόμαστε ωσάν να μην το έχουμε πουλήσει; Οι αντιρρήσεις μόνον των δημάρχων μετράνε; Των ιδιωτών που βάζουν τα ωραία τους λεφτά δεν μετράνε; Πόση αναξιοπιστία έχουμε τέλος πάντων ως κοινωνία;

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 14/12/2015 20:55:18

  Αφού υπάρχουν επενδυτές που έχουν πληρώσει για να το αξιοποιήσουν,γιατί δεν αφήνουν να ολοκληρωθεί το μητροπολιτικό πάρκο,και αφήνουν μετά τους λαθρομετανάστες να το ''αξιοποιήσουν''...

 3. tt avatar
  tt 14/12/2015 21:26:06

  Οι Κωες ΑΥΤΟ ψήφισαν, τον Σεπτέμβριο μάλιστα, μετα το πρωτο εννιάμηνο Τασιας.

  Οι Δήμαρχοι Αλιμου και Ελληνικού δεν ηταν αυτοί που έκλειναν την Παραλιακή με την συμπαράσταση συριζαιων, για να μην γινει η επένδυση;

  Εγινε το θέλημα τους, τι νόμιζαν οτι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πάρκο;


  Οι Φαληριωτες και Γλυφαδαιοι δήμαρχοι ομολογουμένως ειναι δεξιοί, ο δε δήμαρχος Γλυαφαδας ηταν και βουλευτής της ΝΔ.

 4. tt avatar
  tt 14/12/2015 21:29:08

  Στην Κω δεν θα στείλουν ΜΑΤ να σας δείρουν δήμαρχε.

  Δεν θα στείλουν τιποτα. Αυτη ειναι η ζωή σας τωρα, ελληνική μειονοτητα.

  Ακούσατε τον υπουργό.

  Προσεχώς σε ολη τη χώρα.

 5. Vassilis avatar
  Vassilis 15/12/2015 00:08:11

  @Διογενης
  50.000 Ατομα θα βαλουν στο Ελληνικο....Απλα πανε να το περασουν χωρις θορυβο.

 6. Pier avatar
  Pier 15/12/2015 02:58:48

  Όσοι διαβάζουμε τα γεγονότα, είχαμε προβλέψει από καιρό τι θα γινόταν...Θέλουν να τελειώσουν την Ελλάδα. Αυτά που ζούμε δεν υπάρχουν...Και καλά ο πολιτικός απατεώνας, εντάξει είναι κομουνιστής, άρα δε διακρίνεται και για την ευφυΐα του...Εσύ ρε δήθεν δεξιέ ψεκασμένε, πως κοιμάσαι τα βράδια;; Παρέδωσες την χώρα στον κομμουνισμό και στο κάθε ορφανό του Στάλιν..Στα 4 σε έχει ο δημαγωγός για να μη χάσεις μία κωλοκαρέκλα. Δεν υπάρχουν αυτά που ζούμε κυρίες και κύριοι...

 7. Naruto avatar
  Naruto 15/12/2015 09:47:50

  Οταν ψηφίζατε τους μπολσεβίκους τί περιμένατε δηλαδή μητροπολιτικό πάρκο ?
  Πάρτε τώρα ένα τουρκομαχαλά και ξαναψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ .

 8. Ελενα Κανελλοπούλου avatar
  Ελενα Κανελλοπούλου 15/12/2015 11:51:28

  Δεν ξέρω αν είναι το μεγαλίτερο οικόπεδο της Ευρώπης ξέρω όμως ότι υπό ομαλάς συνθήκας θα ήταν από τα ακριβότερα . Με αυτό το δεδομένο και γνωστού όντος ότι οι αριστεροί , παντού στον κόσμο , κάθε άλλο παρά αδιάφοροι είναι προς το χρήμα και την πολυτελή διαβίωση (ακόμα και τα χρόνια της Σοβιετίας οι εκλεκτοί του κόμματος απολάμβαναν προνόμια που τους εξασφάλιζαν διαβίωση upper class ενώ με την κατάρρευση του κομμουνισμού είδαμε τους ξελιγωμένους κομματικούς αξιωματούχους να μετατρέπονται σε πάμπλουτους "ολιγάρχες" ..), πιστεύω ότι κάτι βρώμικο παίζεται με το Ελληνικό . Οι μετανάστες είναι εργαλείο απαξίωσης δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας προκειμένου να περάσουν αυτά σε χέρια εκλεκτών αντί πινακίου φακής .

 9. tt avatar
  tt 15/12/2015 12:37:15

  Κυρία Κανελλοπουλου, μην ελπίζετε και μην κανετε το ίδιο λάθος που έκαναν στο κεντρο της Αθήνας. Κι εκει στην αρχή δεν το πίστευαν, δεν μπορούσε να το συλλάβει το μυαλο τους αυτό που συνέβαινε επι ΓΑΠ. Έλεγαν οτι ειναι σχέδιο για να τους φάνε φτηνά τα σπίτια. Και μόλις περνούσε η κρίση θα ακρβαιναν ξανά.

  ΔΕΝ θα ακριβύνει τιποτα. Αυτη τη στιγμή ρετιρέ στην πλατεία Αμερικής μα θέα Ακρόπολη κάνει 7.000 ευρω ! Εφτά χιλιαδες!

  Απλα θα καταστραφούν τα πάντα, θα συνεχίσουν να έρχονται εκατομμυρια Μαροκινοί και Πακιστανοι, και μετα τέλος, ενα 10% Ελλήνων γέρων.

  ΔΕΝ υπαρχει κόλπο, μην κανετε το λάθος που κάναμε στο κεντρο. Πουλήστε και φύγετε τωρα, ειστε και γυναίκα, ειναι βαριά η Σαρία.

 10. Ελενα Κανελλοπούλου avatar
  Ελενα Κανελλοπούλου 15/12/2015 15:26:04

  @ tt , Ξέρετε για λόγους προσωπικούς και επαγγελματικούς έχω ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό (Γαλλία , Αργεντινή , Ισπανία ) και αρκετά πράγματα από την οικοσκευή μου δεν τα έχω ξεπακετάρει...γιατί η ζωή στο εξωτερικό μου είναι πιο οικεία απ' ότι η ζωή εδώ. Ο,τι γράφω το πιστεύω όχι όμως επειδή θα ήθελα να είναι έτσι τα πράγματα (ευσεβείς πόθοι) . Εδώ δεν έχω κανένα περιουσιακό στοιχείο . Επαναλαμβάνω όμως ότι σε όλα τα μέρη του κόσμου οι εκτεταμένες αναπλάσεις ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές : απαξιώνουμε , πουλάμε σε χαμηλή τιμή (προσέλκυση επενδυτών) , αξιοποίηση . Πριν δεκαετίες (60) η Πλάκα ήταν σημείο συγκέντρωσης περιθωριακών και με έντονη εγκληματικότητα .Σήμερα το τετραγωνικό στα ελάχιστα διαθέσιμα ακίνητα είναι ίδιο με το τετραγωνικό στην Park Avenue ...Αυτά τα projects τα βλέπετε ολοκληρωμένα σε βάθος δεκαετιών , όχι 5-6 χρόνων .Γι αυτό δεν ενθαρρύνω κανέναν να πουλήσει ή να μην πουλήσει .Είναι προσωπικό θέμα και προσωπική απόφαση και ευθύνη του καθενός

 11. tt avatar
  tt 15/12/2015 15:59:16

  Ισως λόγω της προσωπικής σας εμπειρίας απο το εξωτερικό να έχετε κατα νου φυσιολογικές χώρες με συνορα.

  Φοβάμαι ομως οτι εδω παμε για φουλ Λιβανοποιηση, οχι για υποβάθμιση, gentrification και παλι απο την αρχή.

  Εχουμε Μη Συνορα, άρα και Μη Κρατος.

 12. Mari Karmirw avatar
  Mari Karmirw 15/12/2015 23:39:24

  Οχι στο μεγαλυτερο, στο καλλιτερο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.