Καραμπινάτο σκάνδαλο η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
27/07/2016 17:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καραμπινάτο σκάνδαλο η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Σε ένα καραμπινάτο σκάνδαλο που θα έπρεπε από σήμερα να απασχολεί τη δικαιοσύνη, προχωρά η κυβέρνηση με την κατακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ένα τίμημα μόλις 45 εκατ. ευρώ. Από τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ έκανε αποδεκτή την πρόταση, ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες καθώς θεωρήθηκε ότι δίνεται κοψοχρονιά μια εταιρεία τόσο σημαντική. Μάλιστα κάποιοι σύγκριναν το τίμημα με τη ρήτρα μεταγραφής που έχει ο Μήτρογλου στην Μπενφίκα. Δηλαδή με τα 45 εκατ. που δόθηκαν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο αγοραστής μπορεί να αγοράσει και τον πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού καθώς τόση είναι η ρήτρα του.

Όμως, το να το λέει η αντιπολίτευση ας πούμε ότι δεν είναι αντικειμενικό. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ Φίλιππος Τσαλίδης; Σε συνέντευξή του τονίζει:

«Σε ό,τι αφορά στο τίμημα, σημειώνεται ότι 75 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ κεφάλαιο κίνησης + 50 εκατ. ευρώ από το κράτος για την επιδότηση των άγονων γραμμών) θα είναι διαθέσιμα στον αγοραστή κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της επιχείρησης. Πέραν αυτών, 200 εκατ. ευρώ θα δοθούν ακόμη από το κράτος για την επιδότηση των άγονων γραμμών (2017 - 2020). Κατά συνέπεια, το τίμημα των 45 εκατ. ευρώ κρίνεται πάρα πολύ χαμηλό. Ουσιαστικά, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πλήρωσε "αμαρτήματα" που σχετίζονται με τρίτους (τον ΟΣΕ ΑΕ) και όχι δικά της, σε συνδυασμό με πιέσεις που ασκήθηκαν για διατήρηση του διαγωνισμού στο αντικείμενο και τους όρους που περιλαμβάνονταν στην αρχική προκήρυξη (κατά την προηγούμενη περίοδο), υπό την απειλή μάλιστα καταλογισμού των κρατικών ενισχύσεων και εκκαθάρισης της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ουδόλως αναμίχθηκε σε αυτές. Πρέπει να σημειώσω ότι η χώρα μας θα έχει το "προνόμιο" να είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα όπου το Δημόσιο δεν θα διαθέτει σιδηροδρομική εταιρεία».

Δηλαδή ο ίδιος ο επικεφαλής της εταιρείας καταγγέλλει το ΤΑΙΠΕΔ, επομένως και την κυβέρνηση ότι πούλησε μπιρ παρά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και δεν παρεμβαίνει κάποιος εισαγγελέας.

Όμως η υπόθεση έχει και «ουρά». Ο κ. Τσαλίδης δε βγήκε να μιλήσει έτσι. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για προσωπικό φίλο και επιλογή του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιστιόρλα. Ο οποίος Πιτσιόρλας έχει την πλήρη κάλυψη του Τσίπρα, όπως τουλάχιστον ο ίδιος διαρρέει. Εξαιτίας της κόντρας αυτής κι επειδή ο Σπίρτζης, ο Παππάς και ο Σκουρλέτης θέλουν να «φάνε» τον Πιτσιόρλα, έβαλαν τον Τσαλίδη να πει όσα είπε; Ωστόσο, αυτός στην ουσία κατήγγειλε ένα σκάνδαλο που κρύβεται πίσω από τον εμφύλιο.

Υπάρχει πολύ ψωμί στην υπόθεση και αφού δεν έχει φιλότιμο ο πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, ας το κάνει κάποιος εισαγγελέας. Είτε το ΤΑΙΠΕΔ συμφώνησε σε ένα μικρό τίμημα, κάτι που είναι αδίκημα, είτε οι υπουργοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται κι επομένως πρέπει να απομακρυνθούν.