Κακουργήματα για τον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ με κατηγορούμενους υπαλλήλους του Πολάκη
27/03/2017 21:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κακουργήματα για τον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ με κατηγορούμενους υπαλλήλους του Πολάκη

Ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατά τριών υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας, για την υπόθεση του διαγωνισμού για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Για το ζήτημα έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Κ. Τζαβάρα, η οποία ήδη από τον Ιούλιο του 2016 έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη.

Η δίωξη βασίζεται στο γεγονός ότι ο κ. Πολάκης, εντελώς αυθαίρετα κατά τους καταγγέλλοντες, έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να πάρουν από το ΚΕΕΛΠΝΟ το σύνολο των περίπου 2.800 πρωτότυπων αιτήσεων και δικαιολογητικών των υποψηφίων, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού από τα όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τον κατηγορούν δε ότι επεξεργάστηκε αυτές τις αιτήσεις υποψηφίων που θα στελέχωναν τις ΜΕΘ και αντικατέστησε τον κατάλογο επιτυχόντων που είχε εκδώσει η ειδική επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ με δικό του κατάλογο. Η ποινική δίωξη αφορά 3 κακουργήματα και η δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη σε ανακριτή κατά της διαφθοράς. Συγκεκριμένα, αφορά στα αδικήματα της απάτης από κοινού σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος και τη βλάβη τρίτου και της υπεξαγωγής εγγράφου από κοινού με σκοπό τον προσπορισμό σε άλλον αθέμιτου οφέλους. Πάντως, για την υπόθεση υπήρξε εισαγγελική διχογνωμία, καθώς η εισαγγελία Πρωτοδικών είχε ζητήσει να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο με το σκεπτικό ότι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι εκτελούσαν τις εντολές προϊσταμένων τους σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις. Όμως, διαφώνησε ο εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος και παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης.

Τι έλεγαν

Οι δύο βουλευτές της ΝΔ, με την αναφορά τους, στρέφονταν κατά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Στην αναφορά τους, οι κ.κ. Γεωργιάδης και Τζαβάρας έκαναν λόγο για τέλεση κακουργηματικών πράξεων, όπως παραβίαση προσωπικών δεδομένων που αφορούν στην επεξεργασία αρχείων από άτομα που δεν έχουν το συγκεκριμένο δικαίωμα, με σκοπό να ωφελήσουν ή να βλάψουν κάποιον τρίτο. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, από την καθυστέρηση αυτή "είχαμε 120 κλειστά κρεβάτια σε ΜΕΘ". Κατά τον κ. Γεωργιάδη, μάλιστα, πρόκειται για αυταπόδεικτο αδίκημα, καθώς "ο κ. Πολάκης το έχει παραδεχθεί ο ίδιος". Η απάντηση, από την πλευρά του υπουργείου, ήταν πως η επεξεργασία αφορούσε τη "διόρθωση" λαθών στη μοριοδότηση.

capital.gr