Η χαμένη ευκαιρία για τον τουρισμό
04/08/2016 17:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η χαμένη ευκαιρία για τον τουρισμό

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου πληρώνουν ακριβά την υπόθεση του μεταναστευτικού. Τα στοιχεία για την τουριστική κίνηση της Λέσβου είναι συγκλονιστικά καθώς δείχνουν ότι οι αφίξεις έως και τον Ιούλιο ήταν μειωμένες κατά 60% σε σχέση με το 2015.

Η απουσία λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την προβολή των νησιών αυτών στο εξωτερικό ώστε να περιορισθούν οι απώλειες είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Και συνολικά όμως η τουριστική περίοδος δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά για τη χώρα όταν μάλιστα η πτώση των κρατήσεων στη γειτονική Τουρκία και μάλιστα στην αιχμή του καλοκαιριού ξεπερνά το 30% λόγω της πολιτικής αναταραχής.

Την ίδια ώρα η Ισπανία κυριολεκτικώς έχει «πνιγεί» από την αύξηση των τουριστικών επισκεπτών ενώ και η Κύπρος σημειώνει εκρηκτική άνοδο στις αφίξεις της τάξης του 25% με 30%.
Δυστυχώς η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία και να πετύχει φέτος αξιόλογες επιδόσεις στο μέτωπο του τουρισμού.

Αντιθέτως, με την αύξηση της φορολογίας στα νησιά, μετά την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ, ακύρωσε τα οφέλη που προέκυπταν από τις χαμηλές τιμές των καυσίμων και το υποτιμημένο ευρώ. Το έλλειμμα πολιτικής υπερκάλυψε τις ευνοϊκές συνθήκες των αγορών που είχαν διαμορφωθεί για τον εγχώριο τουρισμό.

Σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην οικονομία το τελευταίο 12μηνο έχει εξανεμίσει το 50% της ανταγωνιστικότητας του τομέα που είχε επιτευχθεί από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι τα σημαντικά κέρδη ανταγωνιστικότητας για τον ελληνικό τουρισμό που είχαν προκύψει από την εσωτερική υποτίμηση, αντισταθμίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση.

Η κυβέρνηση περίμενε «ανάσες» στην οικονομία από τον τουρισμό όμως με την αδράνειά της στο μέτωπο της προβολής αλλά και την υπερφορολόγηση οδήγησε σε στασιμότητα τον τομέα, που αποτελεί την τελευταία ισχυρή βιομηχανία της χώρας. Η ευκαιρία για μεγάλο ρεκόρ σε τουριστικά έσοδα χάθηκε και επειδή οι φόροι θα μείνουν το μέλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνο.

eleftherostypos.gr