Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ από τον Παρασκευόπουλο "έδωσε" άδεια στον Κουφοντίνα
10/11/2017 11:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ από τον Παρασκευόπουλο "έδωσε" άδεια στον Κουφοντίνα

Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ με νόμο του Νίκου Παρασκευόπουλου το 2015 έδωσε το δικαίωμα να χορηγηθεί άδεια στον πολύ ισοβίτη κρατούμενο για τις δολοφονίες της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τη νομοθεσία στην οποία ανέτρεξε το Capital.gr, αμέσως μετά την απόδραση μέσω αδείας του Χριστόδουλου Ξηρού το 2014 η Νέα Δημοκρατία προχώρησε στη νομοθέτηση φυλακών τύπου Γ στο Δομοκό.

Φυλακών δηλαδή στις οποίες θα κρατούνταν καταδικασμένοι για εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία και άλλοι βαρυποινίτες με κριτήριο την επικινδυνότητά τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα χορήγησης άδειας.

Όπως προκύπτει ξεκάθαρα από το άρθρο 54 του Νόμου 2776/2014:

"στους κρατουμένους σε καταστήματα κράτησης Γ τύπου ή σε αυτοτελή τμήματα Γ τύπου δεν χορηγούνται άδειες.
Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 είχε προστεθεί με την παρ. 11 άρθρου 1 Ν.4274/2014 ΦΕΚ Α 147/14/7/2014, η οποία όμως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 1 παρ.1 Ν.4322/2015, ΦΕΚ Α 42/27/4/2015".

Επίσης, στο συγκεκριμένο νόμο στο άρθρο 55 αναφερόταν ρητά ότι οι κρατούμενοι που είχαν καταδικαστεί σε πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις για βαρύτατα αδικήματα, πχ. ανθρωποκτονίες (299 Ποινικός Κώδικας όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας) ακόμη κι αν δεν μετάγονταν σε φυλακές τύπου Γ λόγω καλής συμπεριφοράς μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, θα μπορούσαν να αιτηθούν τη χορήγηση αδείας έχοντας εκτίσει τουλάχιστον 18 χρόνια στην φυλακή.

Το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο σημειωτέον θεσπίστηκε μετά το πάθημα με την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, ήρθε να αντικαταστήσει την τελευταία ανανέωση του σωφρονιστικού κώδικα που είχε γίνει το 1999 και η οποία έθετε ως προϋπόθεση για να αιτηθεί άδεια ισοβίτης κρατούμενος να έχει συμπληρώσει 8 χρόνια στις φυλακές.

Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Νίκος Παρασκευόπουλος ως υπουργός Δικαιοσύνης υλοποίησε την προεκλογική δέσμευση του κόμματός του και κατήργησε οποιαδήποτε διάταξη αφορούσε τη σωφρονιστική πολιτική τύπου Γ.

Σύμφωνα με το άρθρο 55 του Νόμου Νόμου 2776/2014:

"Στους κρατουμένους σε καταστήματα κράτησης άλλου πλην Γ τύπου για τα εγκλήματα: α) των άρθρων 134, 135, 135Α, 138 και 187Α Ποινικού Κώδικα ή β) για τα εγκλήματα των άρθρων 299, 380 παράγραφος 2 και 385 παράγραφος 1 περίπτωση α’, εφόσον τα εγκλήματα της περίπτωσης αυτής τελούνται στο πλαίσιο του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα άδειες χορηγούνται δυο έτη πριν τη συμπλήρωση: α) είκοσι ετών πραγματικής έκτισης της ποινής προκειμένου για ποινή ισόβιας κάθειρξης και β) των 3/5 πραγματικής έκτισης της ποινής, προκειμένου για ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης.
Το πιο πάνω μέσα σε εδάφιο είχε προστεθεί με την παρ.12 άρθρου 1 Ν.4274/2014 ΦΕΚ Α 147/14.07.2014 η οποία όμως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 1 παρ.1 Ν.4322/2015, ΦΕΚ Α 42/27.4.2015".

Έτσι, επανήλθε σε ισχύ ο σωφρονιστικός κώδικας που ίσχυε από το 1999 (2776/1999) και ο οποίος έθετε ως προϋπόθεση την έκτιση 8 ετών από τον ισοβίτη για να πάρει άδεια.

Με αυτό τον τρόπο πήρε τελικά την 48ωρη άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

ΝΔ: Ο Κουφοντίνας βγήκε με διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ

"Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ψεύδεται συνειδητά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής υποστήριξε σήμερα στην Βουλή ότι ο δολοφόνος Κουφοντίνας πήρε άδεια με νόμο που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας. Ουδέν ψευδέστερον", σημειώνει σε υψηλούς τόνους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νόμο 4274/14 όρισε ρητά ότι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη, δεν μπορούν να πάρουν άδεια εξόδου πριν παρέλθουν 18 έτη πραγματικής κράτησης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το που κατέλαβε την εξουσία, κατήργησε αυτή τη διάταξη και επανάφερε τα 8 έτη κράτησης ως χρονική προϋπόθεση άδειας ακόμη και των τρομοκρατών.

Υ.Γ. Θα είχε ενδιαφέρον οι κατά τα άλλα λαλίστατοι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να μας πουν πώς σχολιάζουν ότι ο γιος του Νίκου Βούτση, ο καταδικασθείς για συμμετοχή του στους Πυρήνες της Φωτιάς Χρήστος Πολίτης και ο συνιδρυτής του Ρουβίκωνα Λάμπρος Γούλας βρέθηκαν σήμερα στον Κορυδαλλό για να πανηγυρίσουν την έξοδο του αρχιδολοφόνου της 17 Νοέμβρη".

Μαξίμου: Κρεσέντο ψευδών ειδήσεων

"Η Νέα Δημοκρατία έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε ένα κρεσέντο διασποράς ψευδών ειδήσεων, φαιάς προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας" απαντούν κυβερνητικές πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουν, πως: "Η τακτική της δήθεν ιερής αγανάκτησης αποσκοπεί στη δημιουργία τεχνητής έντασης, τη συγκάλυψη του σκανδάλου μεγατόνων για την offshore της κυρίας Μητσοτάκη, ενώ η εξαλλοσύνη της πυροδοτεί ντροπιαστικά περιστατικά αυτοδικίας που γυρίζουν την ελληνική κοινωνία 200 χρόνια πίσω.
Μάταια ο κ. Μητσοτάκης αναζητά την πολιτική του σωτηρία για την offshore στον Κορυδαλλό".

Και καταλήγουν: "Το υστερόγραφο της ΝΔ εάν δεν ήταν ανάξιο σχολιασμού, θα ήταν απλώς θλιβερό".

Πηγή:capital.gr