Η Ελλάδα του Τσίπρα είναι de facto εκτός ΕΕ
29/01/2016 16:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα του Τσίπρα είναι de facto εκτός ΕΕ

Στο πρώτο μάθημα της “Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης”, οι φοιτητές μαθαίνουν για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων ή αλλιώς μια Ευρώπη a la carte. Μια Ευρώπη στην οποία κάποιες χώρες βρίσκονται στον πυρήνα λήψης των αποφάσεων και απολαμβάνουν πλήρως τα προνόμια ενός κράτους-μέλους και κάποιες άλλες χώρες περιστρέφονται γύρω από έναν δεύτερο ομόκεντρο κύκλο που συνήθως απλά εφαρμόζουν τις αποφάσεις.

Η βασική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και αγαθών. Αυτή είναι η ποιοτική διαφορά της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε σχέση με την θεσμική διάρθρωση των υπόλοιπων διεθνών οργανισμών.

Η Ελλάδα του κ. Τσίπρα έχει τον τελευταίο χρόνο εισέλθει σε τροχιά εξόδου και από τις δύο αυτές ταχύτητες. Αποτελεί από εδώ και στο εξής μια μοναδική περίπτωση που θα διδάσκεται στα επόμενα εγχειρίδια των Ευρωπαϊκών Σπουδών, ως “παράδειγμα προς αποφυγή”.

Παράδειγμα προς αποφυγήν νο1:

Η Ελλάδα έχει ήδη τα έκτακτα μέτρα ελέγχου (που όλοι τα έχουμε συνηθίσει) των κεφαλαίων, τα λεγόμενα capital controls, που φέρουν ορθά κοφτά την ευθύνη και την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα εντυπωσιακά θλιβερό επίτευγμα για μια χώρα που λίγους μήνες πριν έβλεπε το φως της εξόδου από τα τούνελ των Μνημονίων.

Παράδειγμα προς αποφυγήν νο2:

Οι πιέσεις για αποπομπή της χώρας μας από την συνθήκη Σένγκεν, ολοένα και αυξάνονται. Η αναβλητικότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Frontex σε συνδυασμό με την πολιτική των “ανοικτών θυρών” που εφάρμοσε επιμελώς για ένα χρόνο η κυβέρνηση οδηγεί σε έναν ολοκληρωτικό εγκλωβισμό την Ελλάδα.

Αν με την αναστολή της Σένγκεν επιβληθούν και συνοριακοί έλεγχοι, η χώρα θα έχει γλιστρήσει σε ένα ειδικό καθεστώς σύνδεσης με την Ευρωζώνη. De facto η χώρα θα έχει απομονωθεί και θα αποτελεί μια πολλαπλώς προβληματική περίπτωση στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι προσπάθειες και οι θυσίες που θα απαιτηθούν για να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα, θα είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα είναι στο χέρι μας να τις αντιμετωπίσουμε.

Μια χώρα βρίσκεται σε εθνική, οικονομική και κοινωνική ασφυξία απόρροια της αριστερής κατάληψης της εξουσίας, η οποία επιβλήθηκε με τον πλέον αντι-θεσμικό και ανεύθυνο τρόπο. Μήπως ήρθε η ώρα της ανακατάληψης;

Vanzetti

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μπάμπης avatar
  Μπάμπης 29/01/2016 17:21:16

  Να με συγχωρεί πολύ ο αρθρογράφος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχαμε "αριστερή κατάληψη της εξουσίας". Η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΑ μέσω ελεύθερων εκλογών. Το εάν ο λαός που την εξέλεξε, ιδίως τη 2η φορά, είναι ηλίθιος ή όχι και το εάν θα έπρεπε να υπάρχουν κριτήρια απονομής του δικαιώματος ψήφου στους πολίτες ή όχι, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Κατάληψη πάντως ο Αλέξης, σε αυτήν την περίπτωση, δεν έκανε.

  • ΤΤ avatar
   ΤΤ @ Μπάμπης 29/01/2016 20:16:16

   Έτσι. Επιπλέον, ούτε ο τρόπος είναι αντιθεσμικός. Αφού επιτρέψαμε για τον θεατή παρελάσεων ΠτΔ να διαλύεται η Βουλή, απολαύστε Μεταπολίτευση.

   Μόνο μετά τον Ατίλλα θα επέλθει αλλαγή. Πολιτειακή Αλλαγή, με πραγματικό Πρόεδρο, αιρετό, που θα κυβερνά, και βουλή με άσχετη θητεία που δεν θα έχει σχέση με την κυβέρνηση.

   Και στρατό με Μόνιμες Διαταγές να φυλάει τα σύνορα όπως ορκίστηκε.

 2. Vanzetti avatar
  Vanzetti 29/01/2016 20:40:42

  Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να δείξει δύο πράγματα. Αφενός την αντεθνική συμπεριφορά και το "πάθος για την εξουσία" που έδειξε κατά την διαδικασία εκλογής του ΠτΔ, αφετέρου την εμμονή για την καρέκλα ακόμα και αν το πάτωμα γκρεμίζεται. Εξάλλου και οι "καταλήψεις" με τη βοήθεια κάποιου "λαού" πάντα γίνονται.

 3. Παράξενος avatar
  Παράξενος 30/01/2016 11:33:05

  Ποιος λαός; Τρεις φορές στήριξαν Αλέξη παρά τα καταφανή του ψέματα και τις καταστροφικές του ενέργειες ή παραλείψεις.
  Πρέπει να γίνει κατακλυσμός στην Ελλάδα για να ξεσαπίσουν τα μυαλά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.