Η αίθουσα μικρή, η δικαστής είχε κώλυμα και η δίκη Siemens πάλι γελοιοποιεί τη Δικαιοσύνη
24/02/2017 16:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αίθουσα μικρή, η δικαστής είχε κώλυμα και η δίκη Siemens πάλι γελοιοποιεί τη Δικαιοσύνη

Σε μια διαδικασία αυτογελοιοποίησης, λόγω τεχνικών γραφειοκρατικών προβλημάτων, οδηγείται και πάλι το ελληνικό κράτος, αφού η κορυφαία δίκη διαφθοράς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αυτή για τα μαύρα ταμεία της Siemens, ξεκίνησε για να διακόψει αμέσως για τις 6 Μαρτίου. Εν ολίγοις η αίθουσα ήταν πολύ μικρή για να χωρέσουν δικηγόροι και κατηγορούμενοι με αποτέλεσμα να ψάχνουν αίθουσα, ενώ μια δικαστής της σύνθεσης δήλωσε κώλυμα με αποτέλεσμα ελλείψει δεύτερου αναπληρωτή (ο πρώτος αντικαθιστά τη δικαστή αλλά πρέπει να υπάρχει και δεύτερος και δεν βρέθηκε διαθέσιμος), ο πρόεδρος ανακοινώσε πως "δεν μπορεί να συγκροτηθεί το δικαστήριο" και διέκοψε για τις 6 Μαρτίου. Η δίκη δε θα ξεκινήσει στην αίθουσα τελετών του εφετείου η οποία είναι πολύ μεγάλης χωρητικότητας, αλλά ήδη φιλοξενεί τις δίκες της Χρυσής αυγής, του Άκη Τσοχατζόπουλου κλπ.

Είκοσι χρόνια υπόθεση, έντεκα χρόνια ερευνών

Το φιάσκο του περασμένου καλοκαιριού, με τη μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος που οδήγησε στην αναβολή της δίκης δεν στάθηκε όπως όλα δείχνουν ικανό να γίνει καλύτερος συντονισμός για μια υπόθεση που αφορά τη σύμβαση Siemens -ΟΤΕ γνωστή ως σύμβαση "8002" η οποία υπογράφηκε πριν από 20 χρόνια (!) ενώ η δικαστική διερεύνηση άρχισε πριν από 11 χρονια!

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη. "Παρών" στο δικαστήριο ήταν η πλειοψηφία των 64 κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων, ο πάλαι ποτέ "στρατηγός" του ΠΑΣΟΚ, Θεοδ. Τσουκάτος, το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, Ηλίας Γεωργίου, οι επιχειρηματίες Ιω. Λέτσας και Βασ. Τυρογαλάς, αλλά και οι πρώτοι μάρτυρες κατηγορητηρίου, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου και ο καταδικασθείς πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας. Αντίθετα, απόντες ήταν ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος εκπροσωπείται από συνήγορο υπεράσπισης, ο Χρήστος Καραβέλας, που παραμένει καταζητούμενος, αλλά και το τραπεζικό στέλεχος Φάνης Λυγινός (που εκπροσωπείται) ενώ υπήρξαν κατηγορούμενοι οι οποίοι ζήτησαν από το δικαστήριο τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου.

Παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση έχει καταθέσει το ελληνικό δημόσιο για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη για το ποσό των 5 εκ. ευρώ , ο ΟΤΕ , ένας πολίτης μέλος ΔΣΑ αλλά το υπό σύσταση Σωματείο Ένωση Προσώπων Πολιτών το οποίο εκπροσωπείται από τη Ζωή Κωνσταντοπουλου.

"Κάποιοι πολίτες που θέλουν να αποδοθεί δικαιοσύνη " είπε η κ. Κωνσταντοπούλου η όποια αφού διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες διεξαγωγής δίκης κατήγγειλε παράλληλα "πλήρη έλλειψη θέλησης του δημοσίου και της δικαιοσύνης να εκδικαστεί η υπόθεση . "Υπάρχει συμπαιγνία να μην εκδικαστεί η υπόθεση ενώ υπάρχουν πλέον και θέματα παραγραφής " είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος παρίσταται ως συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένου στην υπόθεση παρατήρησε: "Δεν μπορεί να είναι εθνικός εισαγγελέας η κυρία Κωνσταντοπούλου" για να ακουστεί μέλος του ακροατηρίου να σχολιάζει : "Τσοβόλα δώστα όλα".

capital.gr