Για "χειραγώγηση της Δικαιοσύνης" κατηγορoύν την κυβέρνηση Εισαγγελείς και δικαστές
18/12/2017 13:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για "χειραγώγηση της Δικαιοσύνης" κατηγορoύν την κυβέρνηση Εισαγγελείς και δικαστές

Έντονες αιχμές κατά της κυβέρνησης για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης αφήνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, ενώ για απόπειρες της κυβέρνησης να περιορίσει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.


"Η άσκηση δημόσιας κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτή αποσκοπεί στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, όπως και κάθε προσπάθεια που τείνει προς τον σκοπό αυτό, δεν προάγει τις αρχές του κράτους δικαίου και καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει, ούτε ενθαρρύνει, τους πολίτες της στον σεβασμό των θεσμών της" αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σε ψήφισμα που εξέδωσε μετά το τέλος των εργασιών της τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, επίσης, προτρέπει "την Πολιτεία και εμπράκτως να επιβεβαιώσει τη στρεφόμενη προς την ανωτέρω κατεύθυνση βούλησή της, ενισχύοντας και θωρακίζοντας τον εισαγγελικό κλάδο, με κάθε πρόσφορο μέσο, προς αυτόν τον σκοπό, σεβόμενη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική αυτοτέλεια και λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των λειτουργών του".

Στο ψήφισμά της η Ένωση Εισαγγελέων διαβεβαιώνει τους Έλληνες πολίτες ότι "θεσμική αποστολή αλλά και καθήκον των εισαγγελικών λειτουργών, ως θεματοφυλάκων του Συντάγματος και της νομιμότητας, είναι η πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων".

Τέλος, εξουσιοδοτείται το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου". Αιχμές και από τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Εξάλλου νέες αιχμές για απόπειρες της κυβέρνησης να περιορίσει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος άφησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Επισήμανε ότι η δικαστική ανεξαρτησία δεν απονέμεται ως προσωπικό προνόμιο στους δικαστικούς, δεν είναι δηλαδή προϊόν χάρης ή συναλλαγής, αλλά αποτελεί εγγύηση προς όφελος του λαού και του κράτους.

Τόνισε ότι συνέπεια του περιορισμού της δικαστικής εξουσίας είναι πάντοτε η αύξηση της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, ανεξάρτητα από το εάν η υπονόμευση των δικαστών γίνεται μέσω λεκτικής απαξίωσης ή με ωμές πράξεις.

Η τοποθέτηση του κ. Σεβαστίδη έρχεται δύο ημέρες μετά το ψήφισμα που υιοθέτησε η Ένωση στη γενική συνέλευσή της, με το οποίο προειδοποίησε την κυβέρνηση πως επιθέσεις κατά των δικαστών υπονομεύουν το ίδιο το πολίτευμα.

ΓΓ Δικαστών και Εισαγγελέων: Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών

"Προφανώς στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών". Αυτό ήταν το σχόλιο του ΓΓ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκου Σαλάτα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Θέματος, 104,6, σε ερώτηση για τις επιθέσεις της κυβέρνησης κατά των δικαστών.

"Δεν έχουν καταλάβει ότι οι εξουσίες είναι ισότιμες και δεν μπορεί να γίνεται αυτό" πρόσθεσε ο κ. Σαλάτας μιλώντας για "πρωτόγνωρες καταστάσεις".

"Οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται αλλά πρέπει να γίνεται κόσμια. Η κρίση του υπουργού είναι παρέμβαση" πρόσθεσε.

capital.gr