Φήμη πως ανοίγουν τα σύνορα - Με τα πόδια γυρνάνε οι πρόσφυγες στην Ειδομένη
27/03/2016 18:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φήμη πως ανοίγουν τα σύνορα - Με τα πόδια γυρνάνε οι πρόσφυγες στην Ειδομένη

Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, όπου νωρίτερα είχε προκληθεί ένταση ύστερα από φήμες ότι επρόκειτο να ανοίξουν τα σύνορα.

Ομάδα προσφύγων και μεταναστών συγκεντρώθηκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, με σκοπό -όπως έλεγαν- να περάσουν τα σύνορα. Ωστόσο, μια άλλη ομάδα προσπάθησε να τους μεταπείσει, λέγοντάς τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν.

Ύστερα από έντονες συζητήσεις μεταξύ τους και κάποιες στιγμές έντασης, τελικά επικράτησε ηρεμία.

Στην κυκλοφορία δόθηκε πριν από λίγη ώρα και η γέφυρα του Αξιού που οδηγεί στον καταυλισμό της Ειδομένης. Νωρίτερα, αστυνομικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει στον αποκλεισμό της, εμποδίζοντας τη διέλευση από το σημείο σε λεωφορεία και βαν με ακτιβιστές που κατευθύνονταν προς τον καταυλισμό των προσφύγων και μεταναστών.

Νωρίτερα...

Αναταραχή επικράτησε νωρίτερα στον καταυλισμό της Ειδομένης, εξαιτίας φήμης που κυκλοφόρησε εχθές, ότι σήμερα στις 12:00 θα ανοίξουν τα σύνορα. Αυξημένες ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή σύμφωνα με το Mega, ενώ καραβάνια προσφύγων από τις γύρω περιοχές εθεάθησαν ξανά- μετά από αρκετές ημέρες- στο οδικό δίκτυο με κατεύθυνση προς τα εκεί, καθώς ελπίζουν ότι θα αποδειχθεί αληθινή η φήμη για το άνοιγμα των συνόρων.

Η αστυνομία έχει βάλει στο στόχαστρο «ύποπτες» ΜΚΟ, οι οποίες φέρεται να παρακινούν τους πρόσφυγες να περάσουν μαζικά στην ΠΓΔΜ, όπως είχε γίνει ξανά πριν από δύο εβδομάδες, όταν χιλιάδες έψαχναν ένα κενό στον φράχτη των συνόρων.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να πειστούν οι επιφυλακτικοί πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί, προκειμένου να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ έχει ενταθεί και η προσπάθεια ενημέρωσης ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά, σύμφωνα με τον Γιώργο Κυρίτση, ο οποίος στηλίτευσε το γεγονός πως είτε με καλό είτε με κακό σκοπό δημιουργούνται προσδοκίες σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, μιλώντας στο Mega, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχουν κάποιοι που παίζουν παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων. Παραδέχθηκε πάντως, σε σχετική ερώτηση για τη δράση των εθελοντών και των ΜΚΟ, ότι δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος στην Ειδομένη, καθώς δεν πρόκειται για οργανωμένη δομή.

Θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα

Από νωρίς το πρωί, πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη, δηλώνοντας ότι θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα.

«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του. Αλλοι, δεν πείστηκαν, έχοντας ακόμη στη μνήμη τους τι συνέβη την προηγούμενη φορά που το επιχείρησαν. «Είδαμε τι συνέβη την προηγούμενη φορά. Δεν θα ρισκάρω την ασφάλεια της οικογένειάς μου» είπε η Ουμ Ρίμα.

Με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, η αστυνομία προσπαθεί να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

Διαφωνίες και μεταξύ τους

Σε δύο ομάδες έχουν χωριστεί οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, αφού απέναντι απ΄αυτούς που έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα, παρατάχθηκε μια άλλη ομάδα που προσπαθεί να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.

Μεταξύ αυτών που θέλουν να περάσουν τα σύνορα, όπως λένε, είναι άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ σχεδόν όλοι κρατούσαν νωρίτερα στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων.

Στα χέρια κρατούν χαρτόνια και κομμάτια ύφασμα, όπου αναγράφονται συνθήματα, όπως: «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα», ενώ νωρίτερα τραγουδούσαν και σκοπούς της πατρίδας τους.

Η αστυνομική παρουσία είναι ενισχυμένη, σήμερα, στην Ειδομένη, ενώ από νωρίς έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.

Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.

Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».

e-typos.com