Φιάσκο με το ΚΑΣ, τρίτη αναβολή για το Ελληνικό, σε άμεσο κίνδυνο η επένδυση
27/09/2017 21:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φιάσκο με το ΚΑΣ, τρίτη αναβολή για το Ελληνικό, σε άμεσο κίνδυνο η επένδυση

Σε νέα αναβολή, τρίτη κατά σειρά, οδηγήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με θέμα την έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου "Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά".

Το θέμα οδηγείται σε νέα συνεδρίαση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη καθώς η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κα Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία προΐσταται εκ της θέσεως της στο ΚΑΣ, εισηγήθηκε ότι προ της έγκρισης του ΣΟΑ και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, θα πρέπει να υπάρξει ψηφοφορία για το κατά πόσον πρέπει να υπάρξει ή μη εισήγηση για την κήρυξη ή μη αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό.

Πηγές που είναι σε γνώση όσων διακυβεύονται στην υπόθεση της ανάπλασης του Ελληνικού κάνουν λόγο για "ντρίπλα” του ΚΑΣ καθώς αποφεύγει το σκόπελο μιας απόφασης επί του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και επανατοποθετεί το θέμα σε άλλη διάσταση, αυτή του χαρακτηρισμού ή μη μεγάλου μέρους της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι αν και το ΚΑΣ δεν μπορεί να ζητήσει την αρχαιολογική κήρυξη περιοχής, καθώς πρόκειται για αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού, οι εισηγήσεις του είναι σχεδόν αδύνατο να αγνοηθούν από τον υπουργό Πολιτισμού. Στην περίπτωση χαρακτηρισμού της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, θα απαιτηθεί εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια για να μην ματαιωθεί η επένδυση.

Σημειωτέον ότι μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικό Α.Ε., έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης, κατόπιν έγκρισης του ΚΥΣΟΙΠ, που αφορά στην παρακολούθηση των εργασιών και τη συστηματοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση της διεξαγωγής των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών προστασίας μνημείων κατά τη φάση εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Το μνημόνιο επιβάλλει για την όλη έκταση του Ελληνικού τη συνεχή και αδιάλειπτη σύμπραξη των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού τόσο κατά τη χωροθέτηση όσο και κατά την αδειοδότηση και εκτέλεση των επιμέρους έργων της επένδυσης.

Μαξίμου για Ελληνικό: Δεν θα δεχθούμε σκόπιμες κωλυσιεργίες

"Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό", αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την επένδυση στο Ελληνικό.

Κινητοποίηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για το Ελληνικό, έξω από το κτήριο του ΥΠΠΟ

Παναττική στάση εργασίας από τις 2.30 μμ. ως τη λήξη του ωραρίου και κινητοποίηση έξω από το κτήριο του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού, πραγματοποίησε σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής:

"Πιστεύω ότι είναι αναγκαίες οι επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά οι επενδύσεις πρέπει να σέβονται το περιβάλλον, είτε το φυσικό είτε το πολιτισμικό. Νομίζω ότι αν αυτός ο κανόνας ισχύσει, τότε οι επενδύσεις θα αποκτήσουν υπεραξία, και έχουμε ανάγκη να υπερασπιζόμαστε την πολιτισμική κληρονομιά μας, ακόμα και για λόγους χρησιμοθηρικούς - και αναφέρομαι στο θέμα του τουρισμού. Θεωρώ ότι το ΚΑΣ έχει όλη τη διεπιστημονική συγκρότηση, έχει μια παράδοση πολύ θετική, προστασίας των αρχαιοτήτων, που θα αποφασίσει για το ζήτημα του Ελληνικού. Πολλά ακούγονται αυτές τις μέρες για τους αρχαιολόγους, με ευκολία και με μεγάλους λαϊκισμούς, αλλά αν δεν υπήρχαν οι αρχαιολόγοι μετά την απελευθέρωση της χώρας μας και μέχρι σήμερα, πολλοί αρχαίοι θησαυροί θα είχαν καταχωνιαστεί και θα είχαμε πολύ τσιμέντο και λιγότερες ανοιχτής ματιάς εκτάσεις", σημείωσε.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η άποψή του συμβαδίζει και με την επίσημη άποψη της κυβέρνησης, δήλωσε ότι "σε ό,τι αφορά το θέμα να γίνει η επένδυση βεβαίως ναι, σε ό,τι αφορά τους όρους θα δούμε. Είναι σε μια διαδικασία εν τω γεννάσθαι", ενώ σε ερώτηση για το αν ρισκάρει να έρθει σε αντίθεση με την κυβερνητική θέση, σημείωσε ότι "είμαι βουλευτής - και ως βουλευτής έχω υποχρέωση να διατυπώνω την άποψή μου, η οποία τυχαίνει να είναι και άποψη του πολιτικού χώρου τον οποίο εκπροσωπώ, του ΣΥΡΙΖΑ".

Πηγή: capital.gr-ΑΠΕ-ΜΠΕ