Έρευνα για την κατάληψη του Πολυτεχνείου, η οποία έληξε
16/11/2017 19:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρευνα για την κατάληψη του Πολυτεχνείου, η οποία έληξε

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή την κατάληψη του Πολυτεχνείου διέταξε το μεσημέρι ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος. Η είδηση έγινε γνωστή λίγο μετά την λήξη της κατάληψης εξαιτίας της παρέμβασης φοιτητικών συλλόγων.

Τα ενδεχόμενα αδικήματα που περιελάμβανε η παραγγελία προς έρευνα από την αστυνομία, η οποία ανέλαβε τη σχετική έρευνα με την καθοδήγηση της εισαγγελικής αρχής, είναι κατάληψη δημοσίου κτιρίου και άσκηση παράνομης βίας. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν δυνατότητα εισόδου στο πανεπιστημιακό ίδρυμα εκτός αν τελούνται αυτόφωρα κακουργήματα.

Άνοιξαν οι πύλες

Οι πύλες του Πολυτεχνείου -το οποίο τελούσε υπό κατάληψη- άνοιξαν νωρίς το απόγευμα, μετά από παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στη συνέχεια, μέλη φοιτητικών συλλόγων, που όλο αυτό το διάστημα παρέμεναν έξω από το Πολυτεχνείο, μπήκαν στο χώρο του ιδρύματος, ώστε να τον προετοιμάσουν για τις αυριανές εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.

Για το βράδυ, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν οριστεί φοιτητικές ομάδες περιφρούρησης των κτιρίων.

Έτσι, αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Όσοι πολίτες επιθυμούν, μπορούν από το πρωί της Παρασκευής να εισέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου για να καταθέσουν στεφάνι ή λουλούδια. Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει από την οδό Πατησίων στις 3μ.μ..

Νωρίτερα, εκατοντάδες φοιτητές είχαν πραγματοποιήσει πορεία προς το Πολυτεχνείο, προκειμένου να ανοίξουν οι πόρτες του Ιδρύματος για τον εορτασμό της 44ης επετείου της εξέγερσης.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr, ομάδα αντιεξουσιαστών προχώρησε στην κατάληψη του κτιρίου του Πολυτεχνείου, με στόχο τον αποκλεισμό των πολιτικών και κομματικών οργανώσεων, που όπως αναφέρουν "καπηλεύονται την εξέγερση".

Οι καταληψίες του Πολυτεχνείου σήμερα το πρωί έστειλαν και νέα ανακοίνωση στο site του αντιεξουσιαστικού χώρου, Indymedia, με την οποία στην ουσία απέκλειαν κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν το Πολυτεχνείο και επαναλάμβαναν τα αιτήματά τους.

capital.gr