Έρευνα για δημοσιεύματα που εμπλέκουν πρώην πρωθυπουργό σε υποθέσεις διαφθοράς
29/06/2017 19:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρευνα για δημοσιεύματα που εμπλέκουν πρώην πρωθυπουργό σε υποθέσεις διαφθοράς

Δικογραφία προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες πρώην κορυφαίου στελέχους γαλλικής εταιρίας, σύμφωνα με τις οποίες, αφήνονται υπόνοιες χρηματισμού ακόμα και πρώην πρωθυπουργού για την σύμβαση για το c4i, έχει σχηματίσει η εισαγγελία διαφθοράς μετά απο σειρά δημοσιευμάτων του Τύπου (εφημερίδα Δημοκρατία κ.α).

Σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από παραγγελία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου η οποία ζήτησε να διερευνηθούν οσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα τα οποία λένε πως η ελληνική δικαιοσύνη έχει στα χέρια της απο το 2006, κατάθεση ενώπιον των Γαλλικών εισαγγελικών αρχών του πρώην προέδρου της Thales Engineering & Consulting Μισέλ Ζοσεράν, η εταιρία του οποίου κέρδισε τη σύμβαση για τις φρεγάτες. Το υψηλόβαθμο στέλεχος κατήγγειλε πρακτικές διαφθοράς από την εταιρία του με αποτέλεσμα να ξεκινήσει δικαστική έρευνα. Εκεί ο Ζοσεράν, πέραν των καταγγελιών και πληροφοριών που μεταφέρει για "παράνομες πληρωμές στον υπουργό Άμυνας για τις φρεγάτες", προχωρεί ακόμα παραπέρα και ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας που αντιπροσώπευε την Thales αποκάλυψε πως έχασαν τη σύμβαση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων (C4I) "διότι ο ανταγωνιστής η εταιρία Saic υποστηριζόταν ευθέως από τον Ντικ Τσένεϊ (σ.σ αντιπρόεδρος των ΗΠΑ 2001-2009, επί προεδρίας Μπούς).

Και κατά τον Ρ... (πρόεδρο της ελληνικής βερσιόν της Thales) χάσαμε την αγορά αυτή επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον Πρωθυπουργό".

Νέα δίωξη κατά Λιακουνάκου, Σμπώκου, Κάντα για τα Σινούκ

Την ίδια στιγμή, με παραγγελία που έδωσε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό για την υπόθεση των αντισταθμιστικών των ΣΙΝΟΥΚ. Η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή για το σκέλος που αφορά τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα την υπόθεση θα χειριστεί η ανακρίτρια κατά διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα. Βασικοί πρωταγωνιστές στην υπόθεση εμφανίζονται, σύμφωνα με την κατηγορία, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Σμπώκος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας και οι νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας SΟΝΑΚ που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά, Θωμάς Λιακουνάκος και Ηλίας Αρκουμανέας.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη σύμβαση είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 1998 και η ζημία που φέρεται να προκλήθηκε στο ελληνικό δημόσιο από τη μη εκτέλεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ.

capital.gr