Επενδυτικό fund «έφαγε» 500 εκατ. ευρώ από πολιτικούς και επιχειρηματίες
11/05/2016 13:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επενδυτικό fund «έφαγε» 500 εκατ. ευρώ από πολιτικούς και επιχειρηματίες

Σε πέντε συλλήψεις στην Αθήνα και την Πελοπόννησο οδήγησε το διεθνές αστυνομικό σαφάρι από μεγάλες υπηρεσίες του κόσμου για απάτη-μαμούθ με fund που φέρεται ότι «έφαγε» 500.000.000 ευρώ από επενδυτές. Ως εξαπατηθέντες εμφανίζονται σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εspresso», Έλληνες, Ουκρανοί και Άγγλοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές, ακόμη και υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων.

Ο Γιώργος Δασκαλέας, πρώην αναλυτής και στέλεχος εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών, η σύζυγός του και ο στενός συνεργάτης του Γιάννης Λίτινας φέρονται ως ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαπάτησε εκατοντάδες άτομα, επενδύοντας σε συναλλαγές επί νομισμάτων (σύστημα forex).

Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος που «ρούφαγε» χιλιάδες ευρώ από πολίτες με την κομπίνα της «πυραμίδας» έφτασε η Ελληνική Αστυνομία, μετά από έρευνες.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι σύμφωνα με το «tovima.gr», Ελληνες, ινδοί και τούρκοι χρηματιστές, ένας έλληνας επιχειρηματίας με δραστηριότητα στην Ουκρανία, που είχε ορισθεί ως διαχειριστής ύποπτων επενδυτικών προϊόντων, τρεις έλληνες και κύπριοι δικηγόροι, τέσσερις ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ που υποβοηθούσαν στο «άνοιγμα» λογαριασμών για να εξαϋλώνονται τα χρήματα των επενδυτών, όπως και άλλοι ιδιώτες. Μάλιστα στην ογκώδη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία για δράση μπράβων αλλά και απειλές για δολοφονικές επιθέσεις εναντίον ιδιωτών.

Το κύκλωμα φέρεται να είχε «συνδέσμους» σε Βρετανία, Ουκρανία, Κύπρο και άλλες χώρες, ενώ θύματα εντοπίζονταν και στις ΗΠΑ. Μάλιστα ήδη για την υπόθεση αυτή υπάρχει ενδιαφέρον μεγάλης αμερικανικής νομικής εταιρείας η οποία θα εξετάσει πώς δεν υπήρξε επί σειρά ετών έλεγχος στη δραστηριότητα των μελών του κυκλώματος.

Η έρευνα εστιάστηκε στην παραπλανητική χρήση τριών «επενδυτικών» κεφαλαίων (Richcroft Investments Ltd., Simetra Global Assets Ltd. και ένα ακόμη για αποκλειστική χρήση από επιχειρηματία) υποτίθεται υψηλής απόδοσης, αλλά και στη δημιουργία περίπου 80 offshore εταιρειών σε περίπου 16 χώρες – κυρίως στην Κύπρο -, απ’ όπου γινόταν διακίνηση των ποσών.

Οι πρωταγωνιστές της απάτης κατηγορούνται ότι έστησαν μία εταιρεία-«κλώνο» της πραγματικής βρετανικής εταιρείας Ikon Finance Ltd., για να πραγματοποιεί παράνομες συναλλαγές εξαπατώντας τους συναλλασσόμενους.

Τα μέλη του κυκλώματος, ζητούσαν από τους «πελάτες» να συστήσουν offshore εταιρείες για να επενδύσουν τα χρήματά τους προκειμένου να υπερβούν «προστατευτικό» νομοθετικό εμπόδιο το οποίο δεν επιτρέπει σε ιδιώτες χωρίς γνώσεις χρηματοοικονομικών να συμμετέχουν σε επενδυτικά παιχνίδια μεγάλου ρίσκου. Τέλος, στον φάκελο της υπόθεσης περιέχονται και mail που κατέσχεσαν οι Αρχές από τους υπολογιστές εμπλεκομένων. Σχετικές ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ. αναμένονται τις επόμενες ώρες.

eleftherostypos.gr