Ενταση στο hot spot της Μόριας - Θέλουν να φύγουν πρόσφυγες και μετανάστες
16/05/2016 15:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ενταση στο hot spot της Μόριας - Θέλουν να φύγουν πρόσφυγες και μετανάστες

Μικρής έκτασης επεισόδια αυτή την ώρα στο hot spot της Μόριας με πρωταγωνιστές πρόσφυγες και μετανάστες που διεκδικούν να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Λέσβο.

Πρόκειται για ανθρώπους που μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας παρέμειναν υπό περιορισμό στο χοτ σποτ επί 25ήμερο μέχρι να τους επιτραπεί να κυκλοφορούν στο νησί αλλά να μη φεύγουν από αυτό. Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που υπέβαλλαν όμως καθυστερεί με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται προβλήματα όπως η σημερινή εξέγερση.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κατέλαβαν το χώρο μπροστά στην υπηρεσία ασύλου και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Από τον καταυλισμό βγήκαν αμέσως οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί ενώ διμοιρία ΜΑΤ αποκατέστησε την τάξη χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Να σημειωθεί ότι χθες Κυριακή το απόγευμα, διαδηλώνοντας πως είναι πρόσφυγες και όχι εγκληματίες δεκάδες Ιρακινοί και Σύριοι, κυρίως μέλη οικογενειών με παιδιά συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Αίτημα τους να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα και στη συνέχεια για την Ευρώπη.

Επίσκεψη Ευρωβουλευτή

Σήμερα, στη Μυτιλήνη βρίσκεται προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η αντιπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Σκα Κέλλερ. Η κ. Κέλλερ επισκέφθηκε τους καταυλισμούς στη Μόρια και τον Καρά Τεπέ ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με εκπροσώπους οργανισμών για τους πρόσφυγες.

Συλλήψεις

Χθες στη Σάμο συνελήφθησαν δυο Αλγερινοί μετανάστες και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της κλοπής. Όπως προέκυψε από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, το τελευταίο 10ήμερο οι Αλγερινοί ηλικίας 22 και 23 των, είχαν προβεί από κοινού, στην διάπραξη τριών τουλάχιστον διαρρήξεων κλοπών, στην περιοχή της Σάμου. Συγκεκριμένα είχαν διαρρήξει δύο καταστήματα και ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και αφαίρεσαν χρήματα και ηλεκτρονικές συσκευές, συνολικής αξίας άνω των 5.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου.

imerisia.gr