Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αναρμόδιοι οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων να διαπραγματεύονται τα μισθολογικά των δικαστών
07/10/2016 14:41
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αναρμόδιοι οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων να διαπραγματεύονται τα μισθολογικά των δικαστών

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε ανακοίνωσή της εκφράζει την πεποίθηση ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, ο πρωθυπουργός θα κάνει δεκτό το αίτημα των δικαστικών ενώσεων, για πραγματοποίηση συνάντησης, το οποίο έχει υποβληθεί από τον Απρίλιο του 2016.

Παράλληλα, η ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι «οι δικαστικές ενώσεις είναι κατά το Σύνταγμα οι μόνες αρμόδιες να εκφράζουν αυθεντικά τη βούληση και τις θέσεις των συναδέλφων τους».

Ακόμη, η Ένωση αναφέρει ότι έννοιες όπως «προσωπική διαφορά», «μισθολογικό κλιμάκιο», «ειδικό επίδομα θέσης ευθύνης» στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης, που δεν υπήρξαν ποτέ αιτήματα των Δικαστικών Ενώσεων, θα δημιουργήσουν ανεπίτρεπτα δικαστές δύο κατηγοριών.

Οι έννοιες αυτές, συνεχίζει η ΕΔΕ, είναι «εντελώς ξένες προς τη φύση του Δικαστικού Λειτουργήματος, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία του δικαστικού λειτουργού και έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς βασικές συνταγματικές αρχές, και κάθε δικαστής, ανεξάρτητα από το βαθμό που κατέχει, χειρίζεται “πολύ κρίσιμα ζητήματα” που αφορούν τη συνταγματική νομιμότητα, την ελευθερία, την τιμή και την περιουσία των πολιτών».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της η ΕΔΕ αναφέρει: «Σύμφωνα με αμετάκλητες αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 του Συντάγματος, το οποίο αποτελείται κατά πλειοψηφία 2/3 από μη δικαστές, έχουν κριθεί τόσο τα ουσιαστικά όσο και τα τυπικά θέματα διάρθρωσης του δικαστικού μισθολογίου. Συνεπώς κάθε προσπάθεια δήθεν “εξορθολογισμού” του, η οποία θα έρχεται σε αντίθεση προς τις ανωτέρω αποφάσεις, θα επιφέρει ρήγμα στο ισότιμο και ισόκυρο των εξουσιών και τελικά θα πλήξει βάναυσα την λειτουργία του κράτους δικαίου».

imerisia.gr