Ελεύθεροι αφήνονται οι πρόσφυγες στα νησιά - Ανοίγουν τα κέντρα κράτησης
19/04/2016 17:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελεύθεροι αφήνονται οι πρόσφυγες στα νησιά - Ανοίγουν τα κέντρα κράτησης

Από τη Δευτέρα ξεκίνησε η διαδικασία του «διοικητικού περιορισμού», η οποία προβλέπει να αφήνονται ελεύθεροι σταδιακά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που κρατούνταν σε hotspot της Λέσβου και της Χίου.

Ο λόγος είναι πως οι περισσότεροι έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο των 25 ημερών κράτησης, ωστόσο οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου που έχουν καταθέσει δεν έχουν ακόμα εξεταστεί και όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα.

Σύμφωνα με το Έθνος οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που κρατούνταν σε κλειστές δομές στα νησιά και αφήνονται ελεύθεροι, εφοδιάζονται με ένα συγκεκριμένο έγγραφο. Πρόκειται για το έγγραφο «διοικητικού περιορισμού», το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα εκτός των δομών. Ωστόσο όσοι έχουν στα χέρια τους το συγκεκριμένο έγγραφο τους απαγορεύεται να φύγουν από τα νησιά στα οποία βρίσκονται, μέχρι να εξεταστεί η η αίτησή τους για τη χορήγηση ασύλου.

Από τις κλειστές δομές στους καταυλισμούς

Στη Λέσβο, οι πρόσφυγες που έχουν φύγει ή θα φύγουν από την κλειστή δομή θα μπορούν να διαμείνουν στην ανοιχτή δομή του Δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ. Σημαντικό πρόβλημα όμως υπάρχει στη Χίο, καθώς οι ανοιχτές δομές έχουν περιορισμένες δυνατότητες και είναι ήδη γεμάτες κόσμο.

Από χθες πάντως έως και σήμερα το πρωί αποβιβάσθηκαν 106 πρόσφυγες, στα νησιά του βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα: κανένας στη Λέσβο, 40 στη Χίο και 66 στη Σάμο.

Στη Λέσβο βρίσκονται 3.771 πρόσφυγες, στη Χίο 1.957 και στη Σάμο 595

Υπενθυμίζεται πως στα hotspots των τριών νησιών, έχουν καταγραφεί συνολικά 6.323 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Λέσβο 3.771, στη Χίο 1.957 και στη Σάμο 595.

Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο αλλά και περίπου 1.500 που διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

e-typos.com