Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Πειραιά
01/04/2016 14:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Πειραιά

Οι μετανάστες δεν δέχονται να αποχωρήσουν από το λιμάνι - Αποχώρησε από τον χώρο λόγω της αβελτηρίας της κυβέρνησης ο δήμος Πειραιά

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στον Πειραιά οπου παραμένουν περισσότεροι από 5.350 πρόσφυγεςκαι μετανάστεςστον υπαίθριο καταυλισμό. Παρά το γεγονός ότι την Πέμπτη μεταφέρθηκαν περίπου 300 άτομα στην Ηλεία και τα Ιωάννιναεντούτοις σήμερα οι πρόσφυγες δηλώνουν απροθυμεία να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας εκτός Αττικής.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον Πειραία είναι ότι και οι εκπρόσωποι του δήμου που από την πρώτη στιγμή είχαν δώσει το παρών εκεί για να προσφέρουν τα απαραίτητα στους μετανάστες πλεόν αποχώρησαν μετά και τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν την προηγούμενη Τρίτη.

«Τα μαζέψαμε και φύγαμε ήδη. Ο Δήμος δεν μπορεί να αποχωρήσει από το λιμάνι, διότι είναι Πειραιάς. Αλλά ως φυσική παρουσία και με την προσπάθεια όλη αυτής που γίνεται τον τελευταίο καιρό, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε αυτή την αβελτηρία συντονισμού από την Πολιτεία και την όλη δραστηριότητα εκεί, ως συντονισμός, και από τις άλλες ομάδες που είναι εκεί {...} Έχουμε αφήσει καζάνια και γκάζια και ας τα αναλάβει κάποιος, να έχει την ευθύνη. Να αναλάβει και η Πολιτεία την ευθύνη και να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να συμβαίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κόκκαλης.

ΟΗΕ: Η κατάσταση στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες επιδεινώνεται

Την ίδια ώρα SOS για την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς των προσφύγων στην Ελλάδα σήμανε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Ο κίνδυνος πανικού και τραυματισμών στους χώρους αυτούς και άλλους είναι πραγματικός» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μελίσα Φλέμινγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες επικεντρώνοντας την κριτική της, όπως σημειώνει το Reuters, στις συνθήκες που επικρατούν στον Πειραιά, τη Λέσβο, τη Σάμο και την Ειδομένη.

Τώρα αποφάσισαν αποσυμφόρηση πριν το Πάσχα


Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αποφάσισε μόλις την Παρασκευή ότι είναι απαραίτητη η αποσυμφόρηση του λιμανιού θέτοντας ως στόχο αυτό να συμβεί πριν τις γιορτές του Πάσχα.

Η διαδικασία, όπως κατά πληροφορίες αποφασίστηκε στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, θα είναι εντατική και πιεστική χωρίς, όμως, χρήση βίας με βασικό επιχείρημα προς τους πρόσφυγες ότι πρέπει να εμπιστευθούν την ελληνική πολιτεία.

Στο τραπέζι έπεσε, επίσης, η πρόταση - μετά τα όσα συνέβησαν στον Πειραιά - να υπάρξει διαχωρισμός ανά εθνικότητα κατά την επιχείρηση αποσυμφόρησης προκειμένου στα κέντρα φιλοξενίας της επαρχίας να υπάρχουν ομοεθνείς ομάδες προσφύγων και μεταναστών.

protothema.gr