Έξαλλοι καρκινοπαθείς με τον Καρανίκα για τις αναρτήσεις του στο Facebook
25/05/2016 17:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έξαλλοι καρκινοπαθείς με τον Καρανίκα για τις αναρτήσεις του στο Facebook

Εντονα προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο σύμβουλος στον τομέα στρατηγικού σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου, Νίκος Καρανίκας. Αυτή τη φορά για ένα θέμα πολύ ευαίσθητο, όπως είναι η θεραπεία των ογκολογικών ασθενών. Με μια ανάρτησή του στο facebook άναψε «φωτιές» προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο καρκινοπαθών αλλά και απλών πολιτών.

Συγκεκριμένα, ανέβασε στο λογαριασμό του στο facebook ένα αμφιβόλου προελεύσεως κείμενο που περιέγραφε την ιατρική περιπέτεια ενός καρκινοπαθούς, ο οποίος υποτίθεται θεράπευσε την ασθένειά του με έλαιο κάνναβης!

Το κείμενο αυτό αναφέρεται σε έναν 32χρονο από την Αγγλία, του οποίου οι γιατροί είπαν ότι έχει 18 μήνες ζωής, ωστόσο εκείνος βρήκε ίαση με έλαιο κάνναβης. Είναι ανηρτημένο σε μια μη δημοφιλή ιστοσελίδα, που λέγεται «cosmo-scope» και, σημειωτέον, το περιεχόμενό της δεν έχει καμία σχέση με ιατρικά θέματα. Το ποστ του Νίκου Καρανίκα προκάλεσε σωρεία επικριτικών σχολίων που δεν δίστασαν να αναφέρουν ότι είναι επικίνδυνος ή ακόμη και τον αποκαλέσουν «σκουπίδι».

Οι χρήστες του facebook συνέδεσαν την ανάρτηση Καρανίκα με την πραγματικότητα, τη δραματική δηλαδή κατάσταση που υπάρχει στα ελληνικά νοσοκομεία, στα οποία οι καρκινοπαθείς περιμένουν μήνες για να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία-ακτινοθεραπεία. Πολλοί μάλιστα ευχήθηκαν στο σύμβουλο του κ. Τσίπρα να μη «νοσήσει» ποτέ, ενώ δεν έλειψαν οι ειρωνείες. «Εάν σας τύχει, πιείτε μια φραπελιά και καλή σας τύχη».

Ο Ελεύθερος Τύπος επικοινώνησε με καρκινοπαθείς, οι οποίοι τόνισαν ότι «το θέμα των ασθενών δεν μπορεί να το πιάνει ο καθένας στο στόμα του». Δεδομένου, μάλιστα, ότι η ψυχολογία τους είναι πολύ ευαίσθητη. Οι ογκολογικοί ασθενείς αναφέρουν πως εμπιστεύονται τους γιατρούς τους και ενημερώνονται μόνο από την επιστημονική κοινότητα και επισήμως για τυχόν νέες θεραπείες.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ), Ζωή Γραμματόγλου, ανέφερε πως το γεγονός είναι μόνο «αστείο» και ως σύλλογος δεν σκοπεύουν να δώσουν αξία στον κ. Καρανίκα, όπως είπε. «Ως σύλλογος ενστερνιζόμαστε ό,τι λέει η κλασική Ιατρική. Οτι η χημειοθεραπεία είναι θεραπευτική μέθοδος του καρκίνου. Από εκεί και έπειτα εάν ένας ασθενής θελήσει να ακολουθήσει κάποιες εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, είναι επιλογή του».

eleftherostypos.gr