Εκρηκτική η κατάσταση με το προσφυγικό - Όλη η χώρα ένα απέραντο hotspot
23/02/2016 16:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκρηκτική η κατάσταση με το προσφυγικό - Όλη η χώρα ένα απέραντο hotspot

Χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, με τη χώρα ολόκληρη να μετατρέπεται σε ένα απέραντο hotspot.

Η καταπάτηση της συμφωνίας των Βρυξελλών - λίγες ώρες μετά τη σύναψή της - από τα Σκόπια αλλά και η στάση που τηρεί η Αυστρία προβληματίζουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση, ενώ σε εξέλιξη είναι η αστυνομική επιχείρηση, που ξεκίνησε από τις 7:30 το πρωί, για την απομάκρυνση των Αφγανών από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Ηδη το ΥΠΕΞ επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Εκρηκτική η κατάσταση με το προσφυγικό - Όλη η χώρα ένα απέραντο hotspot

«Ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, χθες, στην εδώ Πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm, διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Εκρηκτική η κατάσταση με το προσφυγικό - Όλη η χώρα ένα απέραντο hotspot

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας».

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα κατά της Αυστρίας, λέγοντας ότι «λυπάμαι για την Αυστρία» που «πανικόβλητη συμμαχεί με άλλες χώρες», ενώ κατηγόρησε την ΠΓΔΜ για «πραξικοπηματική ενέργεια», μετά την απόφασή της να κλείσει τα σύνορά της, εγκλωβίζοντας στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες.

«Πέντε αρχηγοί Αστυνομιών κατήργησαν την απόφαση αρχηγών κρατών στη σύνοδο Κορυφής» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Πιέζουμε όπως μπορούμε. Ο πρωθυπουργός μιλάει με αρχηγούς κρατών και εγώ με ομολόγους μου, εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά περιθώρια».

Ανέφερε ότι είναι σε επαφή με την ολλανδική προεδρία, η Κομισιόν εκφράζει τη δυσαρέσκεια της και αύριο ο ίδιος, στη σύνοδο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες, θα διατυπώσει τη θέση της Ελλάδας.

Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει την Τετάρτη τη σύσκεψη των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου χωρίς την Ελλάδα. Έκανε μάλιστα λόγο για κίνηση λυπηρή για την Αυστρία, μίλησε για ενέργεια που κρύβει βαθύ αντιευρωπαϊσμό, καθώς χαρακτηρίζει την Ελλάδα πηγή εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ, ενώ η είσοδος είναι τα παράλια της Τουρκίας και ταυτόχρονα καλεί στη σύσκεψη χώρες εκτός ΕΕ, παραβιάζοντας ευρωπαϊκές αποφάσεις. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η κίνηση αυτή μπορεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά θα αυξήσει την παράνομη μετανάστευση.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, είπε ότι μας δημιουργούν προβλήματα αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι κατασκευάζονται νέοι χώροι. Πρόσθεσε ότι αναμένεται να υπάρξει στις αρχές μία αναστάτωση, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι εμείς οι Έλληνες.

Νωρίτερα, ο κ. Μουζάλας σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα σκληρύνει τη στάση της προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες, αυξάνοντας τις διπλωματικές πιέσεις.

«Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίζεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας κατάργησαν την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα» είπε ο κ. Μουζάλας και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, εκτιμώντας ότι πολύ γρήγορα η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. «Το παλεύουμε. Εχουμε σχέδιο. Θα τα καταφέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα με ποιο ακριβώς τρόπο θα αντιδράσει η Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας απάντησε: «Θα κάνουμε διαβήματα, θα ασκήσουμε διπλωματικές πιέσεις. Και με κάποια από αυτά τα κράτη θα ξαναβρεθούμε στην ΕΕ, όταν μοιράζονται χρήματα για τις αγροτικές καλλιέργειες ή για την παιδεία, όταν θα υποστηρίξουμε την ένταξή τους στην ΕΕ».

Σε ερώτηση αν αναφέρεται στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η προειδοποίηση από ελληνικής πλευράς απευθύνεται σε όποιο κράτος ψήφισε αυτές τις διατάξεις και διατηρεί μια στάση εξόχως ανθελληνική επειδή -όπως είπε- είναι εξόχως ρατσιστική και αντιπροσφυγική η συμπεριφορά τους.

«Εξαιρώ την Αυστρία δεν θέλω να τη χαρίσω στους Βίζεγκραντ, έχει υποδεχτεί 100.000 ανθρώπους. Νομίζουμε όμως ότι αντιδρά σπασμωδικά, με λάθος τρόπο, κάνει κακό αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στην ιδέα της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο κ. Μουζάλας, μιλώντας πάνω από το σκάφος του λιμενικού, ανοιχτά της Μυτιλήνης, όπου μαζί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες παρακολούθησαν μια ακόμα επιχείρηση διάσωσης, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες, προχωράει με σχέδιο και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί.

Έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει και "σχέδιο Β" για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, ενώ διαβεβαίωσε ότι όσοι εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος καταγράφονται και πιστοποιούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. Τόνισε δε, ότι αν η Τουρκία μπλοκάρει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τότε θα αναλάβει μεγάλη ευθύνη. "Εμείς είμαστε υπέρ του σχεδίου του ΝΑΤΟ" ξεκαθάρισε ο κ. Μουζάλας και, καταλήγοντας, είπε ότι η Ελλάδα παλεύει και θα τα καταφέρει ενάντια στις ξενοφοβίες και στις επιθέσεις που δέχεται η χώρα.

Αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη

Σε εξέλιξη είναι η αστυνομική επιχείρηση, που ξεκίνησε από τις 7:30 το πρωί, για την απομάκρυνση των Αφγανών από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Ήδη, αναχώρησαν για την Αθήνα 14 λεωφορεία με Αφγανούς. Η αστυνομία, ωστόσο, παραμένει στον χώρο καθώς υπάρχουν και άλλα άτομα από το Αφγανιστάν.

Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή δήλωσε πως πρέπει να γίνεται σωστός έλεγχος των ανθρώπων που προσεγγίζουν στην ουδέτερη ζώνη, μετά την απαγόρευση διέλευσης σε Αφγανούς.

«Πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί και πάλι πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι στην ουδέτερη ζώνη, από πλευράς ΠΓΔΜ, αναμένουν για επαναπροώθηση 67 άτομα από τις χώρες του Μαγκρέμπ.

Στο μεταξύ, καθηλωμένα παραμένουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης τρένα που μεταφέρουν φορτία, αφού δεν έχουν ελευθερωθεί ακόμη από τους Αφγανούς οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος μεταφορικής εταιρείας Ανέστης Σαχπελίδης, «έξι τρένα αναμένεται να ανέβουν, έξι να κατέβουν, μεταφέροντας πετρέλαιο και κοντέινερ».

Πέντε λεωφορεία με μετανάστες έχει σταματήσει η Αστυνομία στα Τέμπη

Στην Κοιλάδα των Τεμπών έχουν σταματήσει πέντε λεωφορεία -δυο από χθες το βράδυ και άλλα τρία σήμερα- τα οποία μεταφέρουν πρόσφυγες προς την Ειδομένη, κατόπιν εντολής της Αστυνομίας περί ανάσχεσης της κυκλοφορίας των οχημάτων που τους μεταφέρουν. Γεγονός που δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τα λεωφορεία σταμάτησαν προκειμένου να υπάρξει ομαλή κίνηση προς τα σύνορα, όπου ήδη επικρατεί συνωστισμός μετά το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, με τους πρόσφυγες πάντως να διαμαρτύρονται για την πολύωρη στάση και να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να επιστρέψουν στην Αθήνα. Πάντως στα Τέμπη υπάρχουν οι υποδομές ώστε να μπορούν να σιτιστούν και να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους τις ώρες της παραμονής τους εκεί.

Λόγω της έντασης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη τα Τέμπη δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο έχουν σταματήσει λεωφορεία τα οποία μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες. Το ίδιο έχει συμβεί και σε λοιπά σημεία της διαδρομή επί του ΠΑΘΕ όπου υπάρχουν Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων.

Στο Ελληνικό όσοι επιστρέφουν από την Ειδομένη

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αφγανοί που επιστρέφουν από την Ειδομένη, καθώς και όσοι φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά θα μεταφερθούν στο Ελληνικό, ενώ την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αναδιαμόρφωσης του κέντρου στο Σχιστό.

Την ίδια ώρα περισσότεροι απο 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί, έχουν συγκεντρωθεί στον σταθμό επιβατών του ΟΛΠ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό την Ειδομένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται διαχωρισμός και δόθηκε η άδεια να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό στην Ειδομένη μόνο σε Σύριους και Ιρακινούς μετανάστες και πρόσφυγες.

Οσοι είναι υπήκοοι Αφγανιστάν αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να οδηγηθούν κάποιοι απο αυτούς στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο Σχιστό.

Στη Κοζάνη έφθασαν 400 πρόσφυγες, οι οποίοι φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Λυκόβρυσης.

Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από την Αθήνα με προορισμό την Ειδομένη και ακολούθησαν την διαδρομή μέσω Κοζάνης λόγω των μπλόκων στην περιοχή των Τεμπών. Τα πούλμαν που τους μετέφεραν ακινητοποιήθηκαν στα διόδια της Εγνατίας οδού στον Πολύμυλο Κοζάνης και στην περιοχή των Σερβίων. Με εντολή της αστυνομίας αποφασίστηκε να σταματήσει η μετάβασή τους στην Ειδομένη και να φιλοξενηθούν για άγνωστο χρονικό διάστημα στην Κοζάνη. Σήμανε συναγερμός. Ενημερώθηκαν οι τοπικές αρχές, ο δήμος της Κοζάνης, η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και η εκκλησία για την άμεση προετοιμασία και την οργάνωση της φιλοξενίας των προσφύγων.

Στο τραπέζι η πιθανότητα δημιουργίας νέων «relocation camp»

Η πιθανότητα δημιουργίας νέων κέντρων μετεγκατάστασης προς προώθηση προσφύγων-μεταναστών, σε άλλες περιοχές εξετάζεται για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων, διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, με αφορμή πληροφορίες περί δημιουργίας νέων κέντρων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για hot spots αλλά για relocation camps.

Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι γίνονται συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Εξάλλου, όσον αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επιτήρηση-έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ επισήμαναν την απαράβατη αρχή του ΝΑΤΟ οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ομοφωνία.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία στο επίπεδο της στρατιωτικής επιτροπής - η οποία καταρτίζει το εν λόγω σχέδιο- τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στην επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρέσβεων. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία θέτει ζητήματα στο υπό κατάρτιση από την στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ επιχειρησιακό σχέδιο της Συμμαχίας, προσπαθώντας να αναιρέσει με αυτόν τον τρόπο τη θετική θέση της στην συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ - σε επίπεδο υπουργών 'Αμυνας- για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο πρέσβεων τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο συμβούλιο των υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ.

imerisia.gr