Εικόνες ντροπής: Κόλαση η Ειδομένη για τους πρόσφυγες
10/03/2016 13:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εικόνες ντροπής: Κόλαση η Ειδομένη για τους πρόσφυγες

Εικόνες ντροπής για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό είναι αυτές που έρχονται από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Σε λασπότοπο όπου 14.000 πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά, έχει μετατραπεί η Ειδομένη, όπου οι συνθήκες είναι άθλιες. Η βροχή των τελευταίων ημερών έχει φτάσει την κατάσταση σε οριακό σημείο και πλέον τίθεται κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων.

Children at the Idomeni camp (07 March 2016)Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.

Children and women wait overnight to register at the makeshift camp at the Greek Macedonian borders near the village of Idomeni (07 March 2016)Ακόμα μια δραματική νύχτα έζησαν οι χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα με τα Σκόπια ζώντας με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στην κεντρική Ευρώπη.

Η βροχή δεν σταμάτησε να πέφτει καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, πλημμυρίζοντας σκηνές και παρασύροντας ή καταστρέφοντας τα λιγοστά πράγματα που έχουν απομείνει πια στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους.

Refugees dry clothes on the barbed

Πρόσφυγες αλλά και μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πάλευαν όλη τη νύχτα για να προστατεύσουν κυρίως τα παιδιά από τη βροχή, τα λασπόνερα και το κρύο μεταφέροντας ορισμένες από τις σκηνές σε πιο προστατευμένα σημεία.

Families camp on rail tracks at the Idomeni refugee camp on the Greek-Macedonia border (06 March 2016)

Την ίδια στιγμή οι άθλιες συνθήκες, που επικρατούν - παρά τις προσπάθειες κράτους και ΜΚΟ - έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με λοιμώξεις, ενώ εθελοντές γιατροί αλλά και κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνουν "μάχη" για να μην εμφανιστούν επιδημίες.

Medical volunteers carry a woman on a stretcher after she collapsed at the Idomeni camp (07 March 2016)

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά εδώ και δύο ημέρες και όπως όλα δείχνουν οι Σκοπιανοί αν και ανεπισήμως δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά τη δίοδο προς τον βαλκανικό δρόμο.

Στον Πειραιά έφτασαν τα ξημερώματα άλλοι 355 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένονται και άλλοι 300.


Σε 42.000 υπολογίζονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα

Σε 41.973 υπολογίζονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Οι νέες αφίξεις στα νησιά ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο σε 2.373, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων στα νησιά σε 9.428.

Στην Αττική, πρόσφυγες φιλοξενούνται στο Σχιστό (1.700), στον Ελαιώνα (709), στο Ελληνικό (3.914) και στο λιμάνι του Πειραιά (3.300). Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης, στόχος είναι να μεταφερθούν σήμερα και αύριο από το λιμάνι του Πειραιά 1.500 άτομα, προς δομές στη Θεσσαλία και προς τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Οι τελευταίες, είναι σε θέση να φιλοξενήσουν σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 110 άτομα.

Επίσης, στο ξενοδοχείο των Θερμοπυλώνφιλοξενούνται 260 άτομα.Στη Δράμα, μεταφέρθηκαν χτες βράδυ 337 πρόσφυγες. Στον Χέρσο Κιλκίς, φιλοξενούνται 3.674 πρόσφυγες, 3.273 στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 800 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη, 420 στην Κοζάνηκαι 1.958 στη δομή των Διαβατών.

Στο camp της Ειδομένης σήμερα το πρωί οι πρόσφυγες υπολογίζονταν σε 12.000. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους πρόσφυγες να μετακινηθούν προς δομές φιλοξενίας και, όπως διευκρινίζει ο κ. Κυρίτσης, «είμαστε έτοιμοι ακόμα και σήμερα να διευκολύνουμε τον κόσμο να μετακινηθεί εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τους ίδιους». Για την ενημέρωση των προσφύγων για τις διαθέσιμες δομές φιλοξενίας ετοιμάζονται ενημερωτικά φυλλάδια.

imerisia.gr