Δικαστήρια και κρατητήρια δημιουργεί η κυβέρνηση στην Ριβιέρα
09/05/2016 14:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δικαστήρια και κρατητήρια δημιουργεί η κυβέρνηση στην Ριβιέρα

Σε αίθουσες δικαστηρίων και χώρους κράτησης σχεδιάζει να μετατρέψει η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος τμήμα του παραλιακού μετώπου, κτιριακές εγκαταστάσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.


Για το σκοπό αυτό, με τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - μία από τις δεκάδες που πέρασε η κυβέρνηση "εν κρυπτώ" και εν μέσω απεργίας των μέσων ενημέρωσης - παραχωρούνται για 20 χρόνια στο υπουργείο Δικαιοσύνης κτιριακές πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στις οποίες σχεδόν...σκάει το κύμα. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την τροπολογία, θα ικανοποιηθούν "επιτακτικές λειτουργικές ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών και θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης, ιδίως σε ποινικές δίκες με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων και μαρτύρων".

Οι εγκαταστάσεις που παραχωρούνται βρίσκονται στη ζώνη Α2, όπως φαίνεται στην εικόνα.


Αντιδράσεις

Στο πλαίσιο αυτό, μία από τις πρώτες δίκες που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν στις νέες παραθαλάσσιες δικαστικές εγκαταστάσεις, είναι αυτή της Χρυσής Αυγής που έχει αναβληθεί για τις 12 Μαΐου λόγω και της ακαταλληλότητας της αίθουσας στα δικαστήρια Ευελπίδων.

Εάν το σχέδιο αυτό προχωρήσει, τότε η κυβέρνηση, όπως σημειώνουν παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα έχει προχωρήσει σε μία ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία: χρήσεις αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού θα συνυπάρχουν με χώρους προσωρινής κράτησης και απονομής της δικαιοσύνης σε σκληρούς ποινικούς και ενόχους για την τέλεση κακουργημάτων. Η εικόνα αυτή γίνεται ακόμη πιο σουρεαλιστική, εάν ληφθεί υπόψη ότι από τις δικαστικές αίθουσες θα είναι ορατό το...απέραντο γαλάζιο.

Ενδεχομένως, όπως σχολιάζει στέλεχος της κτηματαγοράς, ο κ. Παρασκευόπουλος να είχε υπόψη την Κονσιερζερί (Conciergerie) στις όχθες του Σηκουάνα, δηλαδή το πρώην βασιλικό παλάτι και τις φυλακές όπου είχε κρατηθεί η Μαρία Αντουανέτα, τμήμα των οποίων χρησιμοποιείται σήμερα ως δικαστήρια. Ωστόσο, πέραν του ότι Αθήνα και Παρίσι δεν είναι είναι δυνατόν να συγκριθούν, το συγκεκριμένο συγκρότημα κτηρίων υπήρχε στο κέντρο της πόλης του Φωτός από τον Μεσαίωνα.

Την ίδια στιγμή, η ανυπαρξία διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, κατά βάση το Δήμο Καλλιθέας, για την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης που τορπιλίζει τα σχέδια αξιοποίησης της μεταολυμπιακής κληρονομιάς, προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις.

"Το καλοκαίρι οι εγκαταστάσεις θα είναι γεμάτες από τα παιδιά της πόλης μας με το καλοκαιρινό camp και είναι αδιανόητο δίπλα να γίνονται δίκες κακοποιών" ανέφερε, χθες, σε ανάρτησή του στο ίντερνετ ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει ως πραξικοματική την ενέργεια του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν, το 2009 οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρήθηκαν στο Δήμο Καλλιθέας προκειμένου να υλοποιηθούν χρήσεις αναψυχής και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην παραλία. Μάλιστα, τότε υπήρχε το όραμα της καθιέρωσης στο χώρο του σταδίου του beach volley "φεστιβάλ θάλασσας", το οποίο ηχεί σήμερα σαν κακόγουστο ανέκδοτο.

Ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι η αξιοποίηση της Ριβιέρας αποτελεί κούφια εξαγγελία, "με υπογραφή" ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το Ελληνικό έχει μετατραπεί σε φαβέλα προσφύγων και παλαιότερα η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη σχεδίαζε τη δημιουργία χώρου διαχείρισης απορριμμάτων σε 12 στρέμματα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Περιττό να αναφερθεί ότι η πρόοδος, εδώ και ενάμιση χρόνο, για την ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης και της έκτασης του πρώην διεθνούς αεροδρομίου είναι ανύπαρκτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι της περιοχής σχεδιάζουν κινητοποιήσεις, καθώς δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν να μπουν κάγκελα σε ένα προσβάσιμο από όλους, σήμερα, χώρο.

capital.gr