Δεύτερη σκληρή ανακοίνωση των δικαστών σε λίγες ημέρες
23/09/2016 14:06
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεύτερη σκληρή ανακοίνωση των δικαστών σε λίγες ημέρες

Σε πονοκέφαλο που δεν χωρεί παυσίπονο αλλά δραστική λύση εξελίσσεται για την κυβέρνηση το θέμα των νέων ειδικών μισθολογίων (μνημονιακή δέσμευση) καθώς βρίσκεται πλέον ξεκάθαρα απέναντι στους δικαστές όλων των μεγάλων δικαστηρίων και βαθμίδων, οι οποίοι δια των ενώσεών τους υπογράφουν τη δεύτερη σε μια βδομάδα πολύ σκληρή ανακοίνωση εναντίον της.

Ουσιαστικά οι δικαστές και των 6 ενώσεων, αρνούνται να δεχτούν περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών τους που σχεδιάζει η κυβέρνηση και διαμηνύουν ότι εάν συμβεί αυτό, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ….στα καθήκοντά τους.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι έξι δικαστικές Ενώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της αλλά και για παραβίαση με τεχνάσματα των αποφάσεων που τους έχουν δικαιώσει. Η φράση μάλιστα "αθέτησε την υπόσχεση για ανεπιφύλακτο σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης", είναι απολύτως ενδεικτική του κλίματος που πλέον κυριαρχεί.

Πολλές υποθέσεις

Η στάση των δικαστών προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο αφού στη Δικαιοσύνη εκκρεμούν δεκάδες πολύ σοβαρές υποθέσεις, με έντονο και κρατικό ενδιαφέρον, και σίγουρα ουδείς στην κεντρική πολιτική εξουσία θα επιθυμούσε να έχει τόσους δικαστές ορισμένους απεναντί του. Την ανακοίνωση υπογράφουν και οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Γι' αυτό άλλωστε οι δικαστικές ενώσεις ξεκαθαρίζουν πως είναι "δικαίωμα αλλά και υποχρέωσή τους" να μη δεχθούν την υποβάθμιση της ζωής τους, συνδέοντας ευθέως τα μισθολογικά τους θέματα με την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης καθώς και την ανεξαρτησία της. Καταλογίζουν μάλιστα στην κυβέρνηση ότι με επίκληση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων προωθεί τη δημιουργία δικαστών δύο ταχυτήτων, παρέχοντας επιδόματα μόνο σε όσους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς κατέχουν θέσεις ευθύνης. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ανακοίνωσής τους, οι δικαστές δεν μπορούν να διαχωριστούν μισθολογικά ανάλογα με τα καθήκοντά τους.

Η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οι Ενώσεις Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζουν: "Οι δικαστικές Ενώσεις προσπαθήσαμε κατ' επανάληψη να καταστήσουμε σαφές ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κατά το Σύνταγμα, δεν εξαντλείται σε βερμπαλιστικές δηλώσεις, αλλά συνιστά πλέγμα συγκεκριμένων θεσμικών εγγυήσεων, για την άσκηση του δικαιοδοτικού έργου των δικαστικών λειτουργών, που αποτελεί λειτούργημα υψηλής ευθύνης. Προσπαθήσαμε ακόμη να αναδείξουμε τη ζωτική σημασία της ύπαρξης ανεξάρτητης δικαιοσύνης, τόσο για τους θεσμούς, τα δικαιώματα των πολιτών και τη δημοκρατία, όσο και για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση. Στις βάσεις αυτές στηρίξαμε και στηρίζουμε το δικαίωμα και συνάμα την υποχρέωσή μας να μη δεχθούμε την υποβάθμιση των συνθηκών της ζωής και της εργασίας μας σε σημείο τέτοιο, που να διακυβεύεται άμεσα η δυνατότητα να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας. Στην ίδια βάση θεμελίωσε τις αποφάσεις του και το αρμόδιο Δικαστήριο, αποτελούμενο κατά πλειοψηφία από μη δικαστές, στο οποίο προσφύγαμε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, μόνον όταν οι περικοπές των αποδοχών μας ξεπέρασαν το πιο πάνω όριο, και το οποίο έκρινε για το λόγο αυτό τις σχετικές ρυθμίσεις αντισυνταγματικές.

H κυβέρνηση, παρ' όλα αυτά, αρνούμενη να κατανοήσει τη φύση και το σκοπό της δικαστικής λειτουργίας, επικαλείται "εξορθολογισμό-αποσυμπίεση" των ειδικών μισθολογίων και σχεδιάζει περαιτέρω μειώσεις των δικαστικών αποδοχών, καθώς και τη δημιουργία δικαστικών λειτουργών δύο ταχυτήτων, με επιδόματα σε όσους έχουν "θέσεις ευθύνης", παραγνωρίζοντας πλήρως το γεγονός ότι κάθε δικαστικός λειτουργός, που κρίνει για την ελευθερία, την περιουσία, και την προστασία και αποτελεσματική άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, έχει θέση απόλυτης και ισότιμης ευθύνης, η οποία δεν μπορεί να διαχωρισθεί από την αντίστοιχη θέση των συναδέλφων του, ανεξάρτητα από το βαθμό τους ή την άσκηση από αυτούς διοικητικής φύσεως καθηκόντων. Επιπλέον, η Κυβέρνηση αδιαφορεί για την εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων που έχουν ήδη εκδοθεί και τις οποίες παραβιάζει πολλαπλώς με μεθόδους και τεχνάσματα, πλήττοντας ανεπίτρεπτα το κύρος της δικαστικής λειτουργίας, ισότιμης προς τις άλλες δύο, αλλά και αθετώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και τις κατά καιρούς δηλώσεις της για ανεπιφύλακτο σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τις αποφάσεις της.


Οι Πρόεδροι των Ενώσεων

Χριστόφορος Σεβαστίδης Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ευθύμιος Αντωνόπουλος Σύμβουλος του Σ.τ.Ε
Ειρήνη Γιανναδάκη Πρόεδρος Εφετών
Ασημίνα Σαντοριναίου Σύμβουλος Ε.Σ
Δημήτριος Ασπρογέρακας Εισαγγελέας Εφετών
Χρήστος Μητκίδης Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ

capital.gr