«Δακρύζει» η Χίος για τα καμμένα μαστιχόδεντρα
26/07/2016 12:47
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Δακρύζει» η Χίος για τα καμμένα μαστιχόδεντρα

Ασύλληπτες είναι οι καταστροφές που αφήνει στο πέρασμά της η φωτιά στην πολλαπλά «δοκιμασμένη» αυτή τη χρονιά Χίο, στην περιοχή που βρίσκονται τα ξακουστά Μαστιχοχώρια του νησιού. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική στις καλλιέργειες πέντε χωριών, με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις και τον ισχυρό αέρα να τρέπουν τους κατοίκους σε φυγή και να μετατρέπουν σε άθλο την προσπάθεια των ανδρών της Πυροσβεστικής αλλά και των πολιτών για τον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς.

Ακόμα πέντε χωριά βρίσκονταν σε σοβαρό κίνδυνο όλο το απόγευμα χθες, με τα μεγάλα μέτωπα να κυκλώνουν κάθε λεπτό όλο και περισσότερο τις καλλιέργειες, ενώ οι εστίες να είναι αμέτρητες και δυστυχώς διάσπαρτες.

Οι καπνοί και οι πύρινες φλόγες ήταν εμφανείς και από το δορυφόρο της NASA. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν καεί σπίτια, ενώ οι φλόγες έγλειψαν περιμετρικά μόνο μερικές αυλές.

Σκληρή μάχη με τα δεκάδες πύρινα μέτωπα στη Νότια Χίο έδιναν χθες όλη μέρα πυροσβέστες, κάτοικοι, στρατιώτες και εθελοντές, με το νησί να κηρύσσετε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Ολική καταστροφή και δυστυχώς ακόμα όλα είναι ανοικτά. Δίνουμε μάχη να μην ξεφύγει η φωτιά και στα άλλα πέντε χωριά. Έχουμε συνεχώς αναζωπυρώσεις. Αν ξεφύγει η φωτιά ξανά δεν θα μείνει μαστιχοχώραφο στα χωριά αυτά.

Ήδη στις περιοχές Ελάτα, Βέσσα και Λιθί η καταστροφή είναι 100%, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στις περιοχές του Αγίου Γεωργίου Συκούση, στο Καμπί, στην περιοχή από Βέσσα προς Αρμόλια, στα Αρμόλια, στους Ολύμπους και στα Μεστά» λέει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών, Γιώργος Τούμπος, τη στιγμή που βοηθούσε στην κατάσβεση μαζί με δεκάδες ακόμα μαστιχοπαραγωγούς.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία, ενώ χθες το βράδυ αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά ακόμα 21 οχήματα με 50 άνδρες. Σήμερα στις 11.30 φτάνει στο νησί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να ενημερωθούν επιτόπου για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να συντονίσουν την έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 3.15 τα ξημερώματα κοντά στην περιοχή Βέσσα, όμως υπήρξε δυσκολία στην κατάσβεση λόγω των ισχυρών ανέμων που έφταναν και τα 8 μποφόρ. Εξαιτίας αυτού, τα τέσσερα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ δεν μπορούσαν να εφοδιαστούν με θαλασσινό νερό λόγω του υψηλού κυματισμού. Στις 13:56 χθες απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα ένα C-130 με προορισμό τη Χίο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Δευκαλίων», ενώ στο νησί έφτασαν και στελέχη της Πολεμική Αεροπορία, του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

eleftherostypos.gr