«Βρόμικα» παιχνίδια στα σύνορα - Τα Σκόπια επιμένουν ότι έστειλαν πίσω στην Ελλάδα 1.500 πρόσφυγες
15/03/2016 21:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Βρόμικα» παιχνίδια στα σύνορα - Τα Σκόπια επιμένουν ότι έστειλαν πίσω στην Ελλάδα 1.500 πρόσφυγες

Σε διπλωματικό επεισόδιο με ιδιαίτερες εντάσεις και αλληλοκατηγορίες, εξελίσσεται η μαζική είσοδος μεταναστών στα εδάφη των Σκοπίων αλλά και το περίεργο και άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο που παρακινούσε τους πρόσφυγες και μετανάστες να «σπάσουν» τα σύνορα και να φύγουν από την Ελλάδα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανακοίνωσε ότι χθες το απόγευμα, περίπου 1.500 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω» (σσ στην Ελλάδα).

Περίπου 1.000 άνθρωποι μπήκαν χθες στα Σκόπια από διαφορετικές περιοχές, μακριά από τον φράχτη προκαλώντας την οργή της σκοπιανής κυβέρνησης η οποία αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα τους πρόσφυγες και μετανάστες. Οι εικόνες χθες ήταν συγκλονιστικές καθώς ηλικιωμένοι ή μικρά παιδάκια έκαναν πορεία 8 χιλιομέτρων μέσα από χειμάρρους και επικίνδυνα περάσματα για να φύγουν από την Ελλάδα. Τώρα θα αναγκαστούν να περάσουν ξανά την ίδια δοκιμασία και να επιστρέψουν στα σύνορα.

Ο Στρατός και η Αστυνομία των Σκοπίων έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τη σύλληψη όλων αυτών των ατόμων.
Στη συνέχεια οι Σκοπιανοί σκοπεύουν να προωθήσουν μαζικά ξανά προς το ελληνικό έδαφος τους ανθρώπους αυτούς.
Κάποιοι επιτήδειοι τις προηγούμενες ημέρες μοίρασαν φυλλάδια που έλεγαν ότι μπορούν να «σπάσουν» τα σύνορα και να μπουν στα Σκόπια παρά το γεγονός ότι το επίσημο ελληνικό κράτος είχε ενημερώσει ότι τα Σκόπια δεν θα δέχονταν μετανάστες και πρόσφυγες, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

Ετσι, οι αρχές της πΓΔΜ σχεδιάζουν σε αυτό το πλαίσιο να επιστρέψουν τους ανθρώπους αυτούς στην Ελλάδα και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα γίνει. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι χώρες βορείως της πΓΔΜ έχουν επίσης κλείσει τα σύνορά τους (σσ. η Σερβία έχει ήδη επιστρέψει ορισμένους στα Σκόπια) μάλλον ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να επιτραπεί σε όσους πέρασαν στο σκοπιανό έδαφος από την Ελλάδα να παραμείνουν εκεί.

Ο Πόποσκι ρίχνει τους τόνους: Τώρα φταίνε ΜΚΟ και διακινητές για το αλαλούμ με τους πρόσφυγες

Σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυκλώματα διακινητών για την μαζική είσοδο, χθες, προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από την συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα, επέρριψε τις ευθύνες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι.

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και διακινητές μεταναστών που θέλουν να επωφεληθούν από μία τέτοια κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει οι αρχές της όποιας χώρας σε αυτή τη μεταναστευτική διαδρομή να μένουν απλοί παρατηρητές ενός τέτοιου φαινομένου» ανέφερε ο κ.Πόποσκι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Σίτελ».

Ο κ.Πόποσκι σημείωσε ότι η χώρα του εντατικοποιεί τις επαφές με τους εταίρους της στην ΕΕ και με τις ελληνικές αρχές, επειδή ο κοινός σκοπός είναι να μην αποτελέσει το χθεσινό περιστατικό αιτία για μετάθεση ευθυνών.

«Πρέπει να εστιάσουμε στην αποφυγή του σοβαρού κινδύνου να ξεκινήσει μία νέα φάση της μεταναστευτικής κρίσης, με τη δημιουργία ενός ανταγωνισμού για το πόσοι μετανάστες θα διακινηθούν παράνομα από μία συνοριακή γραμμή σε μία άλλη. Η απάντηση θα πρέπει να αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε ο κ.Πόποσκι.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «το καλύτερο μήνυμα που μπορεί να σταλεί αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η πρακτική να φέρνονται επιπλέον μετανάστες, που εγκαθίστανται σε σκηνές στην ίδια τη συνοριακή γραμμή» και πρόσθεσε ότι «εάν συμβεί αυτό, θα μειωθεί πραγματικά ο κίνδυνος επανάληψης παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον».

Διαψεύδει η αστυνομία ότι τα Σκόπια επιστρέφουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Αστυνομικές πηγές στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ διαψεύδουν πληροφορίες ότι επαναπροωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα από την γειτονική χώρα, μέσω των νόμιμων μεθοριακών διαβάσεων.

Εκπρόσωποι των τελωνειακών και αστυνομικών Αρχών στους Ευζώνους, τη Δοϊράνη και τη Φλώρινα ρωτήθηκαν από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και απάντησαν πως δεν έχει παρατηρηθεί καμία τέτοια μεταφορά.

Κυρίτσης: Δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα από την πΓΔΜ στην Ελλάδα για επανεισδοχή των προσφύγων

Έως στιγμής δεν έχει υποβληθεί από την πΓΔΜ προς την Ελλάδα επίσημο αίτημα για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών που πέρασαν χθες τα σύνορα με τη γειτονική χώρα, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», o εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

«Για όσους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν, η επίσημη ελληνική θέση είναι ότι εφόσον από την άλλη πλευρά υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής. αυτό θα εξεταστεί» ξεκαθάρισε ο κ. Κυρίτσης και πρόσθεσε: «Η τελευταία ενημέρωση που είχα είναι ότι δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα. Αν υπάρχει αίτημα, θα εξεταστεί, δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός».

Μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», ο κ. Κυρίτσης επισήμανε, επίσης, ότι έως στιγμής δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ούτε η πληροφορία ότι οι συνοριοφύλακες των Σκοπίων έστειλαν πίσω στην Ελλάδα, από την ίδια διαδρομή, 200 πρόσφυγες και μετανάστες και είπε ότι πιθανόν να τους συγχέουν με ορισμένα άτομα που εγκλωβίστηκαν ανάμεσα σε δύο ποταμούς επί ελληνικού εδάφους.

Εξάλλου, ο κ. Κυρίτσης έκανε γνωστό ότι οι 80 περίπου δημοσιογράφοι, τεχνικοί τηλεοπτικών συνεργείων, φωτορεπόρτερ, αλληλέγγυοι και μέλη ΜΚΟ, που είχαν συλληφθεί χθες από αστυνομικούς στο έδαφος πΓΔΜ, επρόκειτο να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα το πρωϊ, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ειδομένη να δείξουν εμπιστοσύνη στις ελληνικές Αρχές και να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης.

Έκανε γνωστό ότι το ΑΠΕ – ΜΠΕ ξεκινάει δράση για την έγκυρη ενημέρωση στα αραβικά των προσφύγων, «στήνοντας» και κάποια Wi Fi τα οποία, όπως είπε, θα ανοίγουν στην αραβική σελίδα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ενώ θα τους δίδονται πληροφορίες και μέσω της κρατικής τηλεόρασης. Όπως είπε, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να μαθαίνουν αδιαμεσολάβητα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι στην προσπάθεια αυτή κυκλοφόρησαν και διανέμονται και ενημερωτικά φυλλάδια σε τρεις γλώσσες.

«Κατήγγειλα την ύπαρξη φυλλαδίων και πληροφοριών παραπληροφόρησης που λέει σ΄ αυτούς τους ανθρώπους μην εμπιστεύεστε το ελληνικό κράτος, διότι θα σας συλλάβουν και θα σας στείλουν στην Τουρκία» τόνισε ο κ. Κυρίτσης χαρακτηρίζοντας «ορόσημο» για όσους παραμένουν στην Ειδομένη τα αποτελέσματα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής.

Απαγόρευση εισόδου στην ΠΓΔΜ για 6 μήνες επέβαλαν τα Σκόπια στους ξένους φωτορεπόρτερ και ακτιβιστές

Την απαγόρευση εισόδου στην ΠΓΔΜ για έξι μήνες επέβαλαν οι αρχές των Σκοπίων στους ξένους φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες και ακτιβιστές που εισήλθαν στο έδαφός τους, ακολουθώντας τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εισέβαλαν παράνομα.

Οι Αρχές της ΠΓΔΜ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο διακοσίων πενήντα ευρώ στον καθένα, για παράνομη είσοδο στη χώρα. Μετά την καταβολή του προστίμου, η αστυνομία της ΠΓΔΜ τούς άφησε ελεύθερους, επιβάλλοντάς τους το μέτρο απαγόρευσης εισόδου στην ΠΓΔΜ για έξι μήνες.

Συνολικά, οι Αρχές της ΠΓΔΜ συνέλαβαν χθες πάνω από 50 ξένους φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες, ακτιβιστές και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίοι ακολουθούσαν τους πρόσφυγες κατά τη μαζική είσοδό τους στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Πηγή:imerisia.gr