Βρέθηκε χαμένη ελληνική πόλη 2.500 ετών στην Θεσσαλία!
13/12/2016 18:42
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρέθηκε χαμένη ελληνική πόλη 2.500 ετών στην Θεσσαλία!

Μια άγνωστη και χαμένη πόλη 2.500 ετών βρήκαν αρχαιολόγοι κοντά στο χωριό Βλοχός της Καρδίτσας. Πρόκειται για μια περιοχή γνωστή για τα αρχαιολογικά της ευρήματα αλλά η συγκεκριμένη πόλη παρέμενε μυστήριο μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία και από το πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ στη Βρετανία ξεκίνησαν να εξετάζουν τα ερείπια στο χωριό Βλοχός. Αν και κάποια από αυτά. τους ήταν ήδη γνωστά, είχαν απορριφθεί ως μέρος ενός άσχετου οικισμού πάνω στο λόφο δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών Ρόμπιν Ρόνλουντ.

Κι όμως, οι αεροφωτογραφίες δείχνουν καθαρά τον ιστό της αρχαίας πόλης, που οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν πως άκμασε τον 4ο ή 3ο αιώνα π. Χ.

Διακρίνονται ολοκάθαρα τα τείχη της πόλης, πύργοι και πύλες, ενώ και οι φωτογραφίες που δημοσιεύει ο βρετανικός Independent είναι χαρακτηριστικές.

Τα τείχη της αρχαίας πόλης, όπως φαίνονται από αερολήψη:

Κοντινή αεροφωτογραφία δείχνει πολύ καθαρά τα τείχη και τους πύργους της αρχαίας πόλης:

Ο επικεφαλής της ομάδας Ρόμπιν Ρόνλαντ δήλωσε: «Ένας συνάδελφός κι εγώ «πέσαμε πάνω» στο σημείο ενώ ασχολούμασταν με ένα άλλο πρότζεκτ και καταλάβαμε αμέσως τη μεγάλη ευκαιρία. Το γεγονός πως ποτέ πριν, κανένας δεν είχε εξερευνήσει το λόφο, είναι ένα μυστήριο».

Η ομάδα μάλιστα πιστεύει ότι θα αποφύγει να προβεί σε ανασκαφές με τις παραδοσιακές μεθόδους, αλλά ελπίζει ότι με την χρήση ειδικού ραντάρ, ένα «ραντάρ διείσδυσης εδάφους», όπως λέγεται, θα μπορέσει να ανιχνεύσει πού βρίσκονται τα αρχαία κατάλοιπα και επομένως να μην διαταράξει το τοπίο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε επί δύο εβδομάδες δουλειά στο πεδίο και οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να συγκεντρώσουν κεραμική και νομίσματα που χρονολογήθηκαν από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Τμήμα κεραμικής που ανακαλύφθηκε στο σημείο:

Ο κ. Ρόνλαντ τοποθετεί την ακμή της πόλης περί τον 4ο-3ο αιώνα π.Χ. και θεωρεί πως εγκαταλήφθηκε πιθανότατα μετά την ρωμαϊκή εκστρατεία στην Ελλάδα.

«Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αρχαίες πόλεις της ευρύτερης περιοχής και πολλοί ερευνητές έχουν υποθέσει κατά το παρελθόν πως η δυτική Θεσσαλία ήταν «στάσιμη» κατά την αρχαιότητα. Η εργασία μας επιβεβαιώνει πως στο έδαφος της Ελλάδας υπάρχουν πολλά ακόμα να ανακαλυφθούν», λέει.

eleftherostypos.gr