Βουλιάζει ο τουρισμός σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω
29/02/2016 14:19
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βουλιάζει ο τουρισμός σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω

Mειωμένες κατά 90% σε σχέση με πέρυσι είναι οι προκρατήσεις στη Λέσβο, ενώ στη Χίο η μείωση φτάνει το 60%, στη Σάμο το 40% και στην Κω το 36%.

Λέσβος: Μονοψήφιος αριθμός κρουαζιερόπλοιων

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τις προβλέψεις για τη φετινή τουριστική σεζόν και εκτίμησε ότι ο αριθμός πρόσεγγισης κρουαζιεροπλοίων ενδέχεται να είναι και μονοψήφιος, η πτώση της κίνησης τουριστών από την Τουρκία ενδέχεται να φθάσει το 50%, ενώ η πτώση από κάποιες αγορές στο νησί φθάνει και το 90%.

Χίος: Η χειρότερη τουριστική σεζόν των τελευταίων 40 χρόνων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων προορισμού, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η φετινή τουριστική χρονιά στην Χίο προδιαγράφεται ως η χειρότερη των τελευταίων 40 χρόνων.

Για το λόγο αυτό εστάλη επιστολή στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και άλλους συναρμόδιους υπουργούς, μέσω της οποίας τους ζητείται η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Μεταξύ των μέτρων ζητείται μείωση κατά 50% του ΦΠΑ και άλλων επιβαρύνσεων καθώς και η άμεση δρομολόγηση του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ με την υιοθέτηση απλουστευμένων διαδικασιών και αύξηση του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Κως: Πτώση στις κρατήσεις 36%

Στην Κω η μέση πτώση των κρατήσεων είναι στο 36% , ενώ η πτώση από την Γερμανία φτάνει στο 19%, την Βρετανία στο 17%, τη Σκανδιναβία στο 35%, την Ολλανδία στο 42% και την Πολωνία στο 65%.

Ωστόσο, μειώσεις κρατήσεων καταγράφονται και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στη Χαλκιδική, ενώ έχουν καταγράφει και ακυρώσεις πτήσεων από τουρίστες που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα για να κάνουν κρουαζιέρα.

Το νέο σκηνικό που δημιουργείται επιφυλάσσει άμεσους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, αφού κατά το 2015, ο τουρισμός είχε συμβολή έως και 25% στο ΑΕΠ.

Ο τουριστικός τομέας αύξηση πέρσι κατά 6% τον όγκο απασχόλησης των μισθωτών, ενώ οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ.

e-typos.com