«Βουλιάζει» η Ελλάδα υπό το βάρος των προσφύγων: Στους 44.035 μέχρι στιγμής σε όλη τη χώρα
13/03/2016 19:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Βουλιάζει» η Ελλάδα υπό το βάρος των προσφύγων: Στους 44.035 μέχρι στιγμής σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως προκύπτει από τη συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, σήμερα 13 Μαρτίου, στην Ελλάδα βρίσκονται 44.035 πρόσφυγες.


Στα νησιά (Χίο, Σάμο, Λέσβο, Λέρο, Ρόδο, Σύμη, Μεγίστη, Κως, Φαρμακονήσι, Πάτμο, Κάλυμνο, Σαμοθράκη) αυτή τη στιγμή μένουν 8.904 άτομα σε hot spots και λοιπές δομές, ενώ καταγράφηκαν 2.702 νέες αφίξεις. Στη Λέσβο βρίσκονται οι περισσότεροι πρόσφυγες, δηλαδή 5.310.

Στην Αττική φιλοξενούνται 10.987 πρόσφυγες, εκ των οποίων 4.166 άνθρωποι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και 3.300 στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην Κεντρική Ελλάδα διαμένουν 1.102 πρόσφυγες, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων έχει καταλύσει στη Βόρεια Ελλάδα (23.042), και ειδικότερα στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης, όπου μέχρι στιγμής βρίσκονται 12.000 άνθρωποι. Στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο Κιλκίς μένουν 3.640 πρόσφυγες και στη Νέα Καρβάλη 3.370.Η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου


Στους 8.281 έφτασε ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Συνολικά, σήμερα στις 9.00 το πρωί, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο βρισκόταν περίπου 1.000 περισσότεροι από χθες (7.212 ήταν χθες) πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά μετανάστες και πρόσφυγες. Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρό στα νησιά βγήκαν 2.632 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία στη Λέσβο.Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Κυριακή στις 9.00 το πρωί ήταν 5.310. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε τους 1.370.

Στη Χίο χθες και μέχρι τις 9.00 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 974 άτομα. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2.561 άτομα.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 288 νεοεισερχόμενοι, ενώ στο νησί βρίσκονται 410 άτομα.

Μεταφορά από τον Πειραιά σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας

Περίπου 3.095 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, ενώ εντός της ημέρας 20 πούλμαν αναμένεται να παραλάβουν περίπου 1.000 ανθρώπους προκειμένου να τους μεταφέρουν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας.Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταλύσει σε σκηνές ενώ και σήμερα εθελοντικές οργανώσεις και ο Ερυθρός Σταυρός διένειμε ξηρά τροφή.

Όπως έγινε γνωστό από το λιμενικό σώμα, σήμερα δεν πρόκειται να καταπλεύσουν πλοία με μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου στο λιμάνι του Πειραιά.

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι 249 πρόσφυγες που χθες αρνήθηκαν να μείνουν στο Αερινό
Επιστρέφουν τελικά στην Αθήνα οι 249 πρόσφυγες που χθες μεταφέρθηκαν στο ΣΕΑ Αερινού για την προσωρινή διαμονή τους, αλλά που δεν δέχθηκαν να διαμείνουν στον καταυλισμό.

Από χθες το απόγευμα αρνούνταν να κατέβουν από τα τέσσερα λεωφορεία που τους μετέφεραν και χρησιμοποίησαν μόνο τις χημικές τουαλέτες, ενώ περίπου 200 άτομα είχαν επιχειρήσει να επιστρέψουν στην Αθήνα με τα πόδια, ωστόσο το βράδυ επέστρεψαν μετά από προσπάθειες της Αστυνομίας που κατάφερε να τους μεταπείσει, αλλά διανυκτέρευσαν μέσα στα λεωφορεία.

Σήμερα από το πρωί επέμεναν να επιστρέψουν στην Αθήνα και έλεγαν ότι τους είχαν υποσχεθεί ότι θα πήγαιναν στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Ειδομένη. Έπειτα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τον στρατό, δόθηκε εντολή να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας διευκρίνισε ότι «μας δόθηκε εντολή πριν λίγο να επιστρέψουν στην Αθήνα. Για λίγες ημέρες εδώ θα μείνει ο καταυλισμός άδειος, να στεγνώσει ο τόπος, διότι συνεχίζει να βρέχει καταρρακτωδώς. Δεν ξέρω αν θα φέρουν άλλους στη συνέχεια».

Ένα βρέφος μόλις 20 ημερών χρειάστηκε να μεταφερθεί χθες τη νύχτα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου με γαστρεντερίτιδα, ενώ η μητέρα του υποσιτίζεται.
Επίσης και άλλα βρέφη με πυρετό μεταφέρθηκαν την νύχτα σε νοσοκομείο του Βόλου, αλλά όλοι πλέον επέστρεψαν και είναι στα λεωφορεία, ταξιδεύοντας προς την Αθήνα.

Στο Κιλκίς 397 άνθρωποι από τα νησιά του Αιγαίου

Συνολικά 397 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν χθες το βράδυ στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας με το πλοίο της γραμμής «Νήσος Μύκονος», που εκτελεί το δρομολόγιο Χίος, Μυτιλήνη, Λήμνος. Εξ αυτών οι 370 είναι Σύροι, οι 23 Ιρακινοί και οι 4 Παλαιστίνιοι.

Από τους παραπάνω, 174 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν αμέσως στο άτυπο κέντρο φιλοξενίας που ξεκίνησε να λειτουργεί στη Δράμα, από τα μέσα της εβδομάδας, σε κτίριο εντός της Βιομηχανικής Περιοχής.

Οι υπόλοιποι 224 επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που διανυκτέρευσαν στον κόμβο των διοδίων της Μουσθένης επί της Εγνατίας Οδούς, και σήμερα νωρίς το πρωί μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας που λειτούργει στο Κιλκίς. Η διανυκτέρευση εντός των λεωφορείων κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι πρόσφυγες έπρεπε να φτάσουν πρωινές ώρες στο Κιλκίς, ώστε να μπορέσουν να τακτοποιηθούν εκεί για όσο χρόνο διάστημα κριθεί απαραίτητο να παραμείνουν.

e-typos.com