Βίτσας: 31.842 πρόσφυγες και μετανάστες «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα
04/03/2016 14:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βίτσας: 31.842 πρόσφυγες και μετανάστες «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα

Μέχρι χθες, σε όλη την επικράτεια βρίσκονταν 31.842 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων το 90% (28.657) είναι πρόσφυγες, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τόνισε πως στόχος είναι η όσο πιο γρήγορη ταυτοποίησή τους.

«Μας ενδιαφέρει όσοι έρχονται από τα νησιά, πού θα πάνε, πώς θα πάνε, οι συνθήκες διαβίωσης και συγχρόνως η προετοιμασία για την μετεγκατάστασή τους» ανέφερε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Κομβική μέρα για εμάς είναι η 7η Μαρτίου και οι αποφάσεις που θα πάρει η ευρωπαϊκή σύνοδος για τις διαδικασίες και την ταχύτητα μετεγκατάστασης».

«Μέσα σε όλη αυτήν τη διαδικασία και τις αποφάσεις της ΕΕ περί μετεγκατάστασης, και η Ελλάδα θα έχει έναν αριθμό προσφύγων, σύμφωνα τον πληθυσμό, την έκταση και άλλους παράγοντες» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Όπως εκτίμησε, ο αριθμός των προσφύγων που αναλογούν στην Ελλάδα -για 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ευρώπη- είναι λιγότεροι από 20.000.

«Εμείς επιθυμούμε ένα κομμάτι της μετεγκατάστασης να γίνεται απευθείας από την Τουρκία και συγχρόνως να υλοποιηθούν οι προηγούμενες συμφωνίες για τη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα προς άλλες χώρες» υπογράμμισε.

Περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη, μόλις 320 πέρασαν στην ΠΓΔΜ

Συνεχίζεται το «μαρτύριο της σταγόνας» στην Ειδομένη καθώς το τελευταίο 24ωρο, οι αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, σε μόλις 320 πρόσφυγες.

Μετά τη χθεσινή νεροποντή, ο καταυλισμός, που έχει κατακλυσθεί από περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, έχει μετατραπεί σε απέραντο βαλτότοπο, με παιδιά να παίζουν στην λάσπη και να προσπαθούν να στεγνώσουν και να ζεσταθούν σε μικρές εστίες φωτιάς. Πάντως, αυτή την ώρα, η ουδέτερη ζώνη είναι κλειστή.

Πηγή:e-typos.com