Βαρύτατες κατηγορίες στον 29χρονο για τα "τρομοδέματα" σε Παπαδήμο & Σόιμπλε
29/10/2017 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βαρύτατες κατηγορίες στον 29χρονο για τα "τρομοδέματα" σε Παπαδήμο & Σόιμπλε

Ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή αρμόδιου για υποθέσεις τρομοκρατίας, καθώς και ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών οδηγήθηκε ο 29χρονος που συνελήφθη χθες το πρωί για κατηγορίες που αφορούν την αποστολή δεμάτων με εκρηκτικούς μηχανισμούς στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και σε αξιωματούχους στο εξωτερικό (Schaeuble, ΔΝΤ).

Ο 29χρονος συλληφθείς αντιμετωπίζει δίωξη για σειρά ενεργειών "που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας", όπως του ασκήθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Συγκεκριμένα σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για:

-Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

-Τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό τη χρήση τους σε πρόκληση κοινού κινδύνου

-Τρομοκρατικές πράξεις για παράνομη κατοχή πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων

-Όλα αυτά τελέστηκαν με τρόπο, σε έκταση και υπό τις συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας.

-Πλαστογραφία με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων

-Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής από κοινού και κατ' επάγγελμα

-Διακίνηση ναρκωτικών

Για τα αδικήματα αυτά (κι επειδή υπάρχει κατηγορία ναρκωτικών) παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή στην Ευελπίδων την ερχόμενη Τετάρτη και εν συνεχεία -πιθανότατα- η δικογραφία θα συσχετιστεί με αυτήν που ήδη χειρίζεται ο εφέτης ανακριτής κ. Νικόπουλος.

Ανακριτής: Εξαιτίας λάθους δεν σκότωσες τον Παπαδήμο

Σε έναν λάθος υπολογισμό της εκρηκτικής ύλης που περιείχε το τρομοδέμα το οποίο απέστειλε στον Λουκά Παπαδήμο αποδίδουν οι διωκτικές αρχές το γεγονός ότι δεν σκοτώθηκε ο πρώην πρωθυπουργός στις 25 Μαΐου, όταν εξερράγη ο παγιδευμένος φάκελος μέσα στο αυτοκίνητό του που κινούνταν στη συμβολή των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει σε βάρος του 29χρονου ο ειδικός εφέτης ανακριτής για θέματα τρομοκρατίας, τον κατηγορεί για την επίθεση σε βάρος του Λουκά Παπαδήμου καθώς και για την αποστολή των οκτώ παγιδευμένων δεμάτων που εντοπίστηκαν στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου την άνοιξη του 2017.

Χαρακτηριστικά, αφού αναφέρει πως εντάχθηκε ως μέλος στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" από τις αρχές του Δεκεμβρίου 2016, σημειώνει:

"Έχοντας αποφασίσει, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, να σκοτώσεις τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο, αφού είχες κατασκευάσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον απέστειλες εντός φακέλου προς τον προαναφερόμενο πρώην πρωθυπουργό προκειμένου με την έκρηξη που θα προκαλούνταν από τη διάνοιξή του να του επιφέρεις τον θάνατο".

Στο κατηγητήριο επισημαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η εγκληματική ενέργεια σε βάρος του πρώην Πρωθυπουργού δεν ολοκληρώθηκε από αίτια "εξωτερικά", και συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η "έκρηξη δεν ήταν μεγάλης ισχύος εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού ως προς την αναλογία της εκρηκτικής ύλης και έγκαιρης παροχής ιατρικής βοήθειας στον Λουκά Παπαδήμο και στους δύο ακόμα επιβαίνοντες στο όχημα".

Οι ανακριτικές αρχές τον θεωρούν επίσης κατασκευαστή των οκτώ τρομοδεμάτων που εντοπίστηκαν τον Μάρτιο του 2017 στο Κέντρο Διαλογής στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 29χρονος προμηθεύτηκε, κατείχε εκρηκτικές ύλες και κατασκεύασε τους εν λόγω αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους στη συνέχεια ταχυδρόμησε προς διάφορους παραλήπτες και τελικά εντοπίστηκαν στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι Αττικής.

αστυνομία 29χρονος 2

Νωρίτερα, ο συλληφθείς ζήτησε και έλαβε προθεσμία από τον Εφέτη Ανακριτή, αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας, να απολογηθεί την Τρίτη, ενώ ζήτησε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο καθώς, όπως ανέφερε μέσω του δικηγόρου του, τραυματίστηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.

Συνελήφθη και δεύτερο εμπλεκόμενο άτομο

Παράλληλα, οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός δεύτερου ατόμου που σχετίζεται με την υπόθεση (συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας) και αντιμετωπίζει κατηγορία πλημμεληματικού χαρακτήρα, για κατοχή κροτίδων. Παραπέμφθηκε σε αυτόφωρο μονομελές αύριο. Είναι ξεχωριστή δικογραφία, αλλά έγινε κοινή μεταγωγή.

Φωτογραφίες από τα ευρήματα

Φωτογραφίες από τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στο οπλοστάσιο του 29χρονου έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.

29χρονος οπλισμός

29χρονος οπλισμός2

29χρονος οπλισμός3

29χρονος οπλισμός4

29χρονος οπλισμός5

Στην κατοχή του 29χρονου βρέθηκαν:

-8 πλαστές ταυτότητες,

-2 πιστόλια διαμετρήματος 9mm και 300 φυσίγγια,

-πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς εκρηκτική ύλη,

-δοχείο, βάρους 3310 γραμμαρίων, με άγνωστη στερεή ουσία,

-δοχείο, βάρους 8830 γραμμαρίων, με άγνωστη στερεή ουσία, πιθανώς ζελατινοδυναμίτιδα,

-3 τεμάχια, βάρους 200 γραμμαρίων έκαστο, στερεάς ουσίας, πιθανώς TNT,

-πλήθος πυροκροτητών (κοινών και ηλεκτρικών), φυτιλιών, κροτίδων και ηλεκτρικών σπίρτων,

-φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,

-επιστολικοί φάκελοι και αυτοκόλλητες μηχανογραφημένες ετικέτες,

-3 συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB),

-2 πλαστικά επιτραπέζια ρολόγια,

-2 ξύλινα μανταλάκια, στο σημείο κλεισίματος των οποίων υπήρχαν προσαρμοσμένες 2 μεταλλικές πινέζες,

-πλαστικό μανταλάκι, με επικολλημένο κομμάτι χαρτιού με άγνωστη στερεή ουσία,

-συσκευασίες με ράβδους σιλικόνης, πιστόλι σιλικόνης, συσκευασίες κόλλας, μονωτικές ταινίες και πλήθος μπαταριών και εργαλείων (κόφτες, πένσες, μέτρα κλπ),

-τεμάχια χαρτονιού με διαγραμμίσεις,

-φορητή συσκευή μέτρησης τάσης ρεύματος,

-2 κινητά τηλέφωνα, 5 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας και 5 κάρτες μνήμης,

-61,7 γραμμάρια ινδικής κάνναβης, καθώς και

-το χρηματικό ποσό των 840 ευρώ.

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία από την οποία εξήλθε ο συλληφθείς, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-κινητό τηλέφωνο,

-φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,

-κάρτα sim,

-πλήθος εναυσματικών φιτιλιών κροτίδων και

-πλαστικό δοχείο με ποσότητα υγρού.

Τα δύο αποτυπώματα που "καίνε" τον 29χρονο

Γενετικό υλικό του 29χρονου Κ.Γ. σε δύο δέματα βόμβες που ταχυδρομήθηκαν το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου2017 προς αποδέκτες σε Ελλάδα και εξωτερικό φέρεται να έχει εντοπίσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σύμφωνα με την "Καθημερινή". Το πρώτο από αυτά φέρεται να ανιχνεύτηκε σε παγιδευμένο φάκελο που δεν εξερράγη και μετά την απενεργοποίησή του στάλθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξερεύνηση.

Το δεύτερο γενετικό αποτύπωμα του 29χρονου έχει βρεθεί σε δέμα - βόμβα που πυροδοτήθηκε στα χέρια του παραλήπτη.

τρομοκρατία αστυνομία

Πιθανολογείται ότι πρόκειται για τον παγιδευμένο με εκρηκτικά φάκελο που εξερράγη, τον Μάιο, στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τραυματίζοντάς τον.

"Βασικό παίκτη" στον χώρο της τρομοκρατίας χαρακτηρίζει τον 29χρονο η ΕΛΑΣ

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, χαρακτηρίζουν τον 29χρονο, "βασικό παίκτη" στο χώρο της τρομοκρατίας, καθώς, εκτός από την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, που έχει αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή των δεμάτων στον Βολφγαγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και το ΔΝΤ στο Παρίσι τον Μάρτιο, φέρεται να έχει σχέση κυρίως και με την Πόλα Ρούπα και τον Επαναστατικό Αγώνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα στοιχεία της πλαστής ταυτότητας, την οποία χρησιμοποίησε ο 29χρονος για να νοικιάσει το διαμέρισμα στην οδό Αλκαμένους στην πλατεία Αττικής, έξω από το οποίο συνελήφθη χτες, είχαν βρεθεί στο κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη, ενώ υπάρχουν και άλλα στοιχεία που τον εμπλέκουν με τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ο 29χρονος ήταν γνωστός ως αντιεξουσιαστής, καθώς είχε συλληφθεί το 2011 για συμμετοχή σε επεισόδια με τα ΜΑΤ γύρω από το Πολυτεχνείο και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή, ενώ το 2012 συμμετείχε σε κατάληψη ραδιοφωνικού σταθμού, προκειμένου οι καταληψίες να διαβάσουν κείμενο συμπαράστασης στους κρατούμενους για τον Επαναστατικό Αγώνα, ενώ είχε συμμετάσχει και σε άλλες ενέργειες συμπαράστασης σε κρατούμενους για τρομοκρατική δράση.

αστυνομία2

Το 2015 όμως, ο 29χρονος χάθηκε από κάθε εκδήλωση και δεν είχε καμία δημόσια παρουσία, κάτι που προβλημάτισε τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος αξιωματικός, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής παρακολουθούσαν αθόρυβα τον 29χρονο εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς είχαν στοιχεία που τον ενέπλεκαν με τρομοκρατική δράση και αποφασίστηκε να προχωρήσουν στη σύλληψη του, χτες καθώς κατάλαβαν ότι επρόκειτο να μεταφέρει οπλισμό.

Γι' αυτό και συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του ολόκληρο οπλοστάσιο, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της έρευνας που είναι διαρκής από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Το ζητούμενο είναι για την ΕΛΑΣ, ποιά άλλα άτομα σχετίζονται με τις δραστηριότητες του 29χρονου. Από την μέχρι στιγμής έρευνα στο κρησφύγετο της πλατείας Αττικής έχουν βρεθεί πολλά ρούχα για διαφορετικά άτομα, κάτι που δείχνει ότι έμεναν και άλλοι εκεί.

Ωστόσο, όπως λένε οι αστυνομικοί, η έρευνα για δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό, θα διαρκέσει μέρες, ενώ παράλληλα αναζητούνται και άλλα κρησφύγετα της οργάνωσης.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ