Αυξομειώσεις στους εισακτέους
16/03/2016 10:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυξομειώσεις στους εισακτέους

Με ελάχιστες απώλειες στα Πανεπιστήμια, μέχρι 20 θέσεις το πολύ ανά τμήμα και όχι σε υψηλόβαθμες σχολές, ανακοινώθηκε ο φετινός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μόλις 345 θέσεις μείον έχασαν τα Πανεπιστήμια, ενώ τα ΤΕΙ χρεώθηκαν 2.000 θέσεις επιπλέον. Στο σύνολο, ο αριθμός εισακτέων φτάνει τους 69.985, δηλαδή 1.655 θέσεις πάνω σε σχέση με πέρσι, με το βάρος των επιπλέον φοιτητών να το επωμίζονται τα ΤΕΙ.

Πιέζει προς τα κάτω τη βάση της Ιατρικής το άνοιγμα που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας 10 θέσεις επιπλέον στη σχολή της Αθήνας, τις οποίες βέβαια τις αφαιρεί από το ΑΠΘ, φέρνοντας τις δύο βάσεις εισαγωγής πολύ κοντά. Aνοδο στις Οικονομικές Σχολές δείχνει η πτώση ακόμα και 35 θέσεων σε τμήμα, ενώ στις Πολυτεχνικές Σχολές, η αύξηση στις θέσεις πιθανότατα να ρίξει τα μόρια εισαγωγής.

Στις ανθρωπιστικές επιστήμες δεν υπάρχουν μεταβολές, ενώ μείωση στον αριθμό εισακτέων παρατηρείται στις Θεολογικές Σχολές. Οσο για τα ΤΕΙ, η αύξηση βρίσκεται περισσότερα στα περιφερειακά Ιδρύματα και κυρίως στις σχολές πολυτεχνικού αντικειμένου σπρώχνοντας προς τα εκεί τους υποψήφιους. Πιο αναλυτικά ανά πεδίο:

Ανθρωπιστικών Σπουδών. Στα ίδια επίπεδα με πέρσι κυμαίνεται η βασίλισσα στις επιλογές των υποψηφίων, Νομική, με μία μικρή αύξηση στη σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, 10 θέσεων. Οι Σχολές Ψυχολογίας, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κοινωνιολογίας παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις, που όμως είναι δύσκολο να επηρεάσουν την πορεία των βάσεων, που κυρίως θα στηριχθεί στις επιδόσεις των υποψηφίων, καθώς φέτος η επίτευξη ενός καλού μέσου όρου «ανεβαίνει» επίπεδο λόγω του περιορισμού των εξεταζόμενων μαθημάτων σε μόλις τέσσερα.

Τεχνολογικών και Θετικών Σπουδών. Με ταβάνι τις 10 θέσεις πάνω, οι δημοφιλείς Πολυτεχνικές Σχολές, όπως των Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων και Ναυπηγών Μηχανικών στο ΕΜΠ κυρίως πολύ πιθανόν να σημειώσουν μικρή πτώση, μιας και διευρύνεται ο αριθμός εισακτέων τους. Αντίθετα, οι Πολιτικοί Μηχανικοί, σχεδόν σε όλα τα Ιδρύματα, χάνουν θέσεις, δεδομένου ότι πέρσι είχαν σημειώσει μεγάλη πτώση στις βάσεις, παραπάνω από 1.000 μόρια.

e-typos.com