Αθώωση από το Συμβούλιο Εφετών για την Κατερίνα Σαββαΐδου
22/06/2017 18:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αθώωση από το Συμβούλιο Εφετών για την Κατερίνα Σαββαΐδου

Στην αντίθετη κατεύθυνση από την εισαγγελέα η οποία είχε ζητήσει ναπαραπεφθεί σε δίκη για αδίκημα που επισύρει ακόμα και ποινή ισοβίουκαθείρξεως, κινήθηκε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, το οποίο αποφάσισε την απαλλαγή της πρώην γενικής γραμματέως εσόδων, ΑικατερίνηςΣαββαΐδου από την κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Οι δικαστές αποφάσισαν πως πρέπει να απαλλαγεί η πρώην γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων για την απόφαση που είχε εκδώσει σχετικά με το πάγωμα μέσω επανελέγχου προστίμου 78.000.000 ευρώ, το οποίο επιβλήθηκε στην εταιρία GENNET. Με το ίδιο βούλευμα (1190/2017) απαλλάσσεται από την κατηγορία που αντιμετώπιζε ο κύριος μέτοχος της εταιρίας Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης. Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να διαβιβάσει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών το "υπόμνημα-αναφορά-αίτημα για άσκηση ποινικής δίωξης" του κ. Τσουκαλίδη που κατέθεσε σε ανακριτή διαφθοράς τον Ιανουάριο του 2017 και αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες των ελεγκτών που πραγματοποίησαν τον επανέλεγχο και φέρεται να καταγγέλλονται πως δεν ενημέρωσαν εγκαίρως για τα αποτελέσματα του.

Η εισαγγελέας

Αντίθετη άποψη είχε εκφράσει στην πρότασή της προς το συμβούλιο Εφετών, η εισαγγελέας Μαρία Γκανέ, η οποία θεωρούσε πως έπρεπε να δικαστεί για απόπειρα απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η κατηγορία συνδέεται με την απόφαση που εξέδωσε και η οποία φέρεται να "πάγωσε" μέσω επανελέγχου που διέταξε, πρόστιμο 78 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο επιβλήθηκε στην εταιρία GENNET. Η εν λόγω εταιρεία εμπλέκεται και σε υπόθεση τοκογλυφίας που εκκρεμεί στα δικαστήρια όπου μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ανθόπουλος.

Η εισαγγελική λειτουργός με την ίδια πρόταση είχε εισηγηθεί την απαλλαγή του κύριου μετόχου της GENNET, Κωνσταντίνου Τσουκαλίδη.

Η κατηγορία

Σύμφωνα με την κατηγορία η πρώην γγ διέταξε επανέλεγχο φορολογικού προστίμου 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία (για έκδοση εικονικών τιμολογίων). Η εντολή φέρεται να δόθηκε παρ' ό,τι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Μάλιστα, η απόφαση φέρεται απλώς να "πάγωσε" επ' αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά απ' αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Της αποδίδεται μάλιστα ότι έδωσε την εντολή χωρίς να έχουν προκύψει νέα στοιχεία κι ενώ το σύνολο από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα ζητούσαν να απορριφθεί το αίτημα. Η ίδια πάντως αρνείται εξ αρχής όσα της αποδίδονται υπεραμυνόμενη του δικαιώματός της να διατάσσει επανελέγχους, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι ο επανέλεγχος δεν σημαίνει "πάγωμα" του προστίμου και ευνοϊκή μεταχείριση μίας εταιρίας, αλλά το αντίθετο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε καταλογισμό μεγαλύτερων φόρων και προστίμων.

capital.gr