Ασφυκτική κατάσταση στο λιμάνι-Σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας οδηγούνται από τον Πειραιά, πρόσφυγες
12/03/2016 14:51
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ασφυκτική κατάσταση στο λιμάνι-Σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας οδηγούνται από τον Πειραιά, πρόσφυγες

Σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας αναμένεται να οδηγηθούν και σήμερα μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και ομαλοποίηση της κατάστασης. Ήδη 200 άνθρωποι αναχωρούν με πούλμαν για τον Βόλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες πιθανόν θα αποφασίσουν εντός της ημέρας πόσοι ακόμη και σε ποιους χώρους θα οδηγηθούν.

Επίσης, υπάρχει συνεχής προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές για ενημέρωση των προσφύγων, καθώς πολλοί απ' αυτούς αρνούνται να επιβιβαστούν σε πούλμαν. Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να ζητούν να μεταβούν στην Ειδομένη, ενώ την ίδια ώρα στα κινητά τους δέχονται μηνύματα από άτομα που λένε ότι θα μπορέσουν να τους περάσουν από τα σύνορα.

Αυτή τη στιγμή στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, φιλοξενούνται περίπου 2.540 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα και μετά την πρωινή άφιξη του πλοίου Blue Star 1 με 488 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πριν λίγη ώρα κατέπλευσε και Blue Star Patmos μεταφέροντας 200 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται από τα Δωδεκάνησα και το "Διαγόρας" με 112 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Στο λιμάνι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας βρίσκονται εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες παρέχουν σίτιση και βοήθεια στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Επίσης δύο ομάδες από τον ΟΗΕ αλλά και από την ευρωπαϊκή επιτροπή ασύλου, μαζί με μεταφραστές, βρίσκονται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, προκειμένου να ενημερώνουν τους μετανάστες και πρόσφυγες ποια είναι τα δικαιώματά τους, για το πώς μπορούν να αιτηθούν άσυλο ή σε όσους επιθυμούν να γυρίσουν στις χώρες καταγωγής τους πώς μπορεί να γίνει αυτό. Ακόμη, υπάρχουν και ειδικά έντυπα σε πολλές γλώσσες προκειμένου να μπορούν οι μετανάστες και πρόσφυγες να ενημερωθούν.

Εξάλλου, το «Χαμόγελο του Παιδιού», που έχει διαθέσει αρκετό δυναμικό αλλά και γιατρούς για ιατρική φροντίδα, έχει αναρτήσει αφίσες με οδηγίες σε διάφορες γλώσσες έξω από τους επιβατικούς σταθμούς, καλώντας τους πρόσφυγες αν έχουν χάσει το παιδί τους να επικοινωνούν δωρεάν στη γραμμή 116000, όλο το 24ωρο από οποιονδήποτε τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς τη χρήση κάρτας η κέρματος, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό για εντοπισμό. Στο συγκεκριμένο έντυπο διευκρινίζετε επίσης ότι η ακρόαση σε αυτόν που καλεί σε βοήθεια γίνεται σε οποιαδήποτε γλώσσα χρειαστεί.

e-typos.com