Απειλείται με λουκέτο ο μοναδικός Σύλλογος για άτομα με Σύνδρομο Down στην Ελλάδα!
17/05/2016 14:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απειλείται με λουκέτο ο μοναδικός Σύλλογος για άτομα με Σύνδρομο Down στην Ελλάδα!

Με λουκέτο απειλείται ο μοναδικός Σύλλογος Συνδρόμου Down στην Ελλάδα! Οι παράλογοι νόμοι, οι εξωφρενικές απαιτήσεις των ΔΕΚΟ και η οικονομική κρίση έχουν φέρει στα όρια της απόγνωσης τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου, που έχει έδρα την Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος έχει μέλη 350 οικογένειες με άτομα Down σε όλη τη χώρα, 85 άτομα παρακολουθούν ειδικά μαθήματα στη Θεσσαλονίκη, 20 άτομα εργάζονται στο εργαστήριό του, 17 άτομα μεταφέρονται καθημερινά με το ιδιόκτητο λεωφορείο του και έχει πλέον εννέα άτομα προσωπικό. Η λειτουργία του στηρίζεται στις δωρεές των πολιτών, οι οποίες έχουν σχεδόν μηδενιστεί λόγω της κρίσης αλλά και σε διάφορες δράσεις των παιδιών με Down (όπως κάρτες, μπομπονιέρες, λαμπάδες κ.τ.λ.) οι οποίες δεν αποφέρουν πλέον σημαντικά έσοδα.

Ο Σύλλογος δεν μπορεί να επιχορηγηθεί από το υπουργείο γιατί στεγάζεται σε ιδιόκτητο… ημιυπόγειο ενώ ο νόμος απαιτεί να είναι στο… ισόγειο! «Το ξέρω, είναι παράλογο, αλλά αυτό προβλέπει η νομοθεσία. Σκεφτήκαμε να αλλάξουμε χρήση αλλά μας ζητούν παράβολο 30.000 ευρώ. Χρήματα που φυσικά δεν υπάρχουν στο ταμείο μας», είπε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σταύρος Τσιφλίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος τους χρωστάει 13.900 ευρώ από το 2013-2014, για ένα πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού! «Προσλάβαμε δύο γυμναστές, τους πληρώσαμε από τα ταμεία μας και αφού ολοκληρωνόταν το πρόγραμμα θα παίρναμε τα χρήματα πίσω. Η Γ.Γ. Αθλητισμού δεν πλήρωσε ποτέ», πρόσθεσε.

Αλλά ο Γολγοθάς του Συλλόγου δεν σταματά εκεί. Μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ κατασκεύασε οκτώ σπιτάκια στην Καλαμαριά για τις ανάγκες του Συλλόγου. Σε αυτά υπάρχουν κέντρο ημερήσιας φροντίδας και θα παρέχουν στα παιδιά τη δυνατότητα ημιαυτόνομης διαβίωσης. Το έργο παραδίδεται τις επόμενες ημέρες, αλλά ο Σύλλογος δεν θα πάει εκεί για τον απλούστατο λόγο ότι ΔΕΗ, ΕΥΑΘ και άλλες ΔΕΚΟ απαιτούν 30.000 ευρώ για να προχωρήσουν σε συνδέσεις με τα δίκτυά τους! «Φυσικά, δεν έχουμε τη δυνατότητα και το πιο πιθανό είναι τα οκτώ σπιτάκια –κόστους 1,5 εκατ. ευρώ– να στέκουν άδεια», πρόσθεσε.

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990. Αποστολή του είναι η ανάπτυξη δράσεων εξειδικευμένης εκπαίδευσης και προσέγγισης των ατόμων με σύνδρομο Down, με απώτατο στόχο την υποστηριζόμενη εκμάθηση και ψυχαγωγία των ωφελουμένων του.

eleftherostypos.gr