Αντιπροσωπεία του τουρκικού υπ. Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ενώ εκκρεμεί η υπόθεση των 8
22/01/2018 17:48
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιπροσωπεία του τουρκικού υπ. Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ενώ εκκρεμεί η υπόθεση των 8

Αντιπροσωπεία του τουρκικού Υπουργείου Δικαιοσύνης έφτασε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεδομένου πως εκκρεμεί η απόφαση της Επιτροπής Ασύλου για την τύχη των αξιωματικών που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο Yφυπουργός Δικαιοσύνης Μπιλάλ Ουτσάρ. Την τουρκική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε στο Αεροδρόμιο ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης.

Σε χαμηλότερο επίπεδο

Η συνάντηση όπως ενημερώνει επισήμως το Υπουργείο Δικαιοσύνης που θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι θα είναι μεταξύ ομάδας εργασίας του Υπουργείου με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημ. Παπασπύρου "για ζητήματα αρμοδιότητας του ΥΔΔΑΔ". Η ατζέντα είχε τεθεί προ πολλού, και αφορά γενικότερα θέματα, αλλά, όπως επισήμαιναν αρμόδιες πηγές, αν τεθεί και το θέμα των 8, θα συζητηθεί, αλλά σε "χαμηλότερο" επίπεδο. Άλλωστε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής θα δεχτεί εθιμοτυπικά τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Μπιλάλ Ουτσάρ, και δε θα συζητήσει το εν λόγω θέμα. Μάλιστα οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αν η ατζέντα είχε και αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να συζητηθεί μονό σε επίπεδο υπουργών, δηλαδή σε ανώτερο επίπεδο.

Η δίκη

Η συνάντηση όμως γίνεται σε κρίσιμο στάδιο καθώς πρόσφατα ο κ.Κοντονής, αφού είχε ξεκαθαρίσει πως το ζήτημα της έκδοσης έχει κλείσει οριστικά μετά την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, είχε αφήσει ανοιχτό να εξεταστεί αν μπορούν οι 8 να δικαστούν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο (το οποίο απορρίπτουν οι νομικοί εκπρόσωποί τους) θα μπορούσε να γίνει κατά τις ίδιες πηγές εφόσον κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά σε βάρος τους από τη γειτονική χώρα, ακολουθήσει έρευνα από εισαγγελέα και ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους με βάση τα περιστατικά που θα περιγράφουν οι Τουρκικές Αρχές. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα εν προκειμένω είναι πως εντός των ημερών λήγει το 18μηνο προσωρινής κράτησης των Τούρκων αξιωματικών και πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, κάτι που προκαλεί τεράστιο ζήτημα για την ασφάλειά τους.

capital.gr